Çadırlarda Kalan Suriyelilere 1 Kamyon Dolusu Eşya Yardımı
Adana'da, derme çatma çadırlarda zor şartlar altında yaşamaya çalışan 2 bin Suriyeli sığınmacıya, İstanbul Gelişim Üniversitesi'nin kampanyasıyla toplanan bir kamyon dolusu eşya, giyecek ve oyuncak yardımı yapıldı.
İç savaş ve IŞİD'in işgalleri nedeniyle ülkelerinden kaçıp Türkiye'ye sığınan Suriyeliler kentin çeşitli bölgelerinde kurdukları çadırlarda yaşamaya çalışıyor. Kışın gelmesiyle birlikte hayat şartlarının oldukça zorlaştığı çadırlarda yaşayan sığınmacılar bir yandan soğuklarla, diğer yandan hastalıklarla mücadele ediyor. Geçtiğimiz ay Yüreğir ilçesinde 300 çadırın yer aldığı Koza Mahallesi'nde derme çatma bir çadırda yaşayan 2 aylık Yasmin bebek aşırı soğuklar nedeniyle ölmüş, aşırı yağmur nedeniyle de sular altında çok sayıda sığınmacı çadırı kullanılamaz hale gelmişti. Durumun basında geniş yer bulması üzerine birçok sivil toplum kuruluşu ve belediye harekete geçip, sığınmacılar için yardım kampanyası başlattı.
İnsanlık adına başlatılan yardım kampanyalarına bir yenisini de İstanbul Gelişim Üniversitesi ekledi. Sığınmacı ailelerin küçük yaşta çok sayıda çocuğuyla birlikte yaşadığı sefalet görüntülerini medya aracılığıyla izleyip etkilenen üniversite yetkilileri, derme çatma çadırlardaki insanlık dramına kayıtsız kalamayıp yardım kampanyası başlattı. Bir hafta gibi kısa bir sürede üniversite görevlileri, öğrencileri ve Türkiye'nin dört bir yanından hayırseverin katılımıyla içlerinde oyuncak, kıyafet, battaniye, bez, ayakkabı ve acil ihtiyaç malzemeleri bulunan 1 kamyon dolusu yardım topladı. İstanbul'dan önceki gün yola çıkan yardım kamyonu, üniversite yetkilileri eşliğinde Yüreğir'e ulaştı.
Çadırları ziyaret edip ailelerle sohbet eden İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Müdür Yardımcısı ve Çocuk Gelişimi Uzmanı Onay Budak, sığınmacıların kış şartlarında mücadele ettiği çadırların fotoğraflarını daha önce gördüğünü ancak buraya geldiğinde karşılaştığı manzarayı “Burada birkaç fotoğraftan daha ötesi var. Bu manzarayı görünce, buradaki ailelerin yüzde 1'inin ihtiyaçlarını karşılayamayacağımızı fark ettim” diye konuştu
Özellikle çocukların yaşadığı sağlık problemleriyle ilgili tespitler yapan Budak, çok sayıda çocuğun gözlerinde ve burunlarında enfeksiyon belirtileri gözlediğini anlattı. Bir çadırda acil sağlık müdahalesi yapılması gereken kas hastası çocuk bulunduğunu dile getiren Budak, özellikle çocuklar için düzenli sağlık taraması yapılması gerektiğine dikkat çekti. Budak, imkanı olan tüm kurum ve kuruluşları, sığınmacılar için yardım etmeye davet etti.
Yüreğir Belediyesi Kültür Müdürü Naci Kazan ise 2 bin kişinin yaşadığı çadır alanında düzenli olarak ihtiyaç taraması yaptıklarını ve yardım malzemelerinin bu şekilde ailelere dağıtıldığını kaydetti.
Kampanyadan sağlanan yardım malzemelerinin bir kısmı çadırlarda yaşayan ailelere dağıtılırken, kalan kısmı ise ihtiyaç sahiplerinin tespit edilip daha sağlıklı bir şekilde dağıtılabilmesi için İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Kültür Spor Daire Başkanı Durmuş Gülmez ve Sosyal Hizmetler 2. sınıf öğrencisi Muhammet Sait Karaca ve Onay Budak eşliğinde Yüreğir Belediyesi'ne teslim edildi.
Yapılan yardımlar nedeniyle İstanbul Gelişim Üniversitesi görevlilerine teşekkür eden Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, bölgede dayanışma örneği sergilendiğini kaydetti.
Uzun süredir zor şartlar altında yaşayan sığınmacılarla ilgili çalışmalarda bulunduklarını söyleyen Çelikcan, şöyle devam etti:
“Bu yardımları tespit ettiğimiz, kayıt altına alınan sığınmacılara düzen içerisinde dağıtacağız. Öncelikli sorunları bu soğuk kış gününde soğuktan korunma amaçlı barınma, giyecek ve yiyecek tabi öncelikli sorun barınmaydı. Bununla ilgili çalışma yapıyoruz ama acil olarak giyim yardımı önemliydi. Gelen bu giyim yardımlarını güzel bir şekilde inşallah dağıtacağız. O insanları mutlu edebilirsek ne mutlu bize. Bu kış gününde, bu kışın zorluklarını yaşayan tüm insanların bir yardım eli uzatmasını buradan duyurmak istiyorum ve yardıma emeği geçen herkesi kutluyorum.”