Caferi İmam, İlköğretim Okulunda Öğrencilere Ders Verdi

Caferi İmam, İlköğretim Okulunda Öğrencilere Ders Verdi

Turgutlu Gazi İlköğretim Okulu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi öğretmenlerinden Durmuş Ali Etbaş, okul müdüründen izin alarak Caferi inancından olan imam Bayram Dalga’yı okula davet etti.

Atatürk Mahallesi'nde bulunan Hz. Hüseyin Cami imamı Bayram Dalga, Gazi İlköğretim Okulu'nda derse girerek, 7. Sınıflara Caferi ve Alevi inancını anlattı.

Allah insanları iyiye, güzelliğe yöneltmek için peygamberler gönderdiğini, son peygamberin de Hz. Muhammed(sav), son ilahi kitabın da Kur’an-ı Kerim olduğunu belirten imam Bayram Dalga, “Hz. Muhammed'in (sav) ölümünden sonra inanç esasları ve ibadetle ilgili konular farklı şekillerde yorumlanmış, yeni mezhepler ortaya çıkmıştır. Bunlar, insanların dini algılama biçimlerinin ürünüdür. Dinin kendisi Kur’an-ı Kerim ve Peygamberimizin hadisleridir. Ehl-i Beyt imamlarında olan İmam Cafer Sadık’ı takip etmek anlamına gelen Caferi Mezhebi, İsnaaşeriyye, İmamiyye, Şiilik ve Alevilik de denmektedir. Ancak bu mektep, Türkiye'mizde daha çok Alevilik ve Şiilik isimleriyle tanınırken; İran, Irak, Azerbaycan, Lübnan, Bahreyn, Suriye, Afganistan, Arabistan, Pakistan Bengladeş ve Hindistan gibi, aynı inancı paylaşan Ehl-i Beyt dostlarının yoğun olduğu ülkelerde Şiilik ve Caferilik isimleriyle meşhur olmuştur” dedi.

Kars ve Iğdır yöresinden göç ettiklerini belirten imam Bayram Dalga, Caferi cemaatinin Turgutlu’da 6-7 bin civarında bir nüfusa sahip olduğunu, namaz, oruç, zekat ve hac gibi ibadet konuları ile inançla ilgili temel esaslarda kesinlikle diğer hak mezheplerden pek farklı olmadıklarını örnekler vererek açıladı.

Öğrencilerin, “Ellerinizi namazda niçin bağlamıyorsunuz? Neden Kerbela toprağından yapılmış mühüre secde ediyorsunuz? Ezanı niçin farklı okuyorsunuz? Namazları niçin cem ederek kılıyrosunuz?” gibi sorularını cevaplayan Dalga, insanların hayatlarını kolaylaştıran ve onların dinle ilgili sorunlarına çözümler getiren mezheplerin önemli olduğunu ancak, birlik ve beraberliği bozacak davranışlardan kaçınılması söyledi.

Daha sonra da Hoca Ahmet Yesevi "Nerde görsen gönlü kırık, merhem ol. Öyle mazlum yolda kalsa, yoldaşı ol. Mahşer günü dergahına yakın ol. Ben- benlik güden kişilerden kaçtım ben işte” beytini okudu. Okul müdürü Ercan Çifci, farklı kültürler, ırklar ve dinler arasındaki hoşgörü ve diyalogun tesisiyle, insanlar arasındaki şiddet ve çatışma ortamının önlenebileceğini belirterek, ”Daha önce de öğrencilerimizi camiye ve cemevine götürdük. Birbirini tanıma ve anlama süreciyle birlikte hoşgörü ve anlayışın yaygınlaşması, ülkemizin daha güvenli, huzurlu ve yaşanılır olmasını sağlayacaktır” diye konuştu .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile