Çağdaş Türk Edebiyatı Tarihi Yeniden Yazılacak

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Başkanı Prof. Dr. Turan Karataş, son dönem Türk edebiyatı tarihini anlatan bir kitap çalışması içine girdiklerini belirterek, "Özellikle 1860'lardan bugüne 150 yıllık çağdaşlaşma döneminin edebiyat tarihini, sistemli şekilde içeren bir kitap hazırlayacağız. Çünkü Türk edebiyat eserlerinin çevrildiği ülkelerdeki okuyuculardan çok sayıda talep geliyor bu konuda" dedi.

Karataş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığının, Türk Edebiyatının Dışa Açılımı (TEDA) Programı kapsamında Türk edebiyat eserlerinin yabancı dillere tercüme ettirilerek, dünya okurlarıyla buluşturulduğunu hatırlattı.
Bu vesileyle Türk yazarların ve Türk edebiyatı eserlerinin dünyada daha da çok tanınır hale geldiğini kaydeden Karataş, söz konusu tanınırlıkla beraber edebiyatımıza olan ilginin de arttığını vurguladı.
Karataş, "Türkiye büyüdükçe, komşularımızla ilişkilerimiz arttıkça, Kültür ve Turizm Bakanlığının TEDA projesiyle yazarlarımız farklı dillere çevrildikçe bize hem akademi dünyasından hem de yurtdışından böyle bir kaynağın hazırlanması yönünde çok fazla talep gelmeye başladı" diye konuştu.

Prof. Dr. Karataş, geçmişte benzer eserlerin hazırlandığını ancak bunların ihtiyaca cevap veremediğini dile getirerek, şunları söyledi:
"Özellikle 1860'lardan bugüne 150 yıllık çağdaşlaşma döneminin edebiyat tarihini, sistemli şekilde içeren bir kitap hazırlayacağız çünkü Türk edebiyat eserlerinin çevrildiği ülkelerdeki okuyuculardan çok sayıda talep geliyor bu konuda. Orhan Pamuk'u okuyan kişi evveliyatındaki sanatkar ve eserlerimizi de bilmek; Oğuz Atay kimdir, kimlerden etkilenmiştir, bunu öğrenmek istiyor. Çeviriler arttıkça bizim yeni zamanların edebiyat tarihine de bir ilgi oluştu. Bunları karşılayacak nitelikte bir edebiyat tarihi kaynağımız, kitabımız yok. Biz kurum olarak bunu yazdıralım, yazalım, destekleyelim istedik."
-Konuya ilişkin yarın bir çalıştay düzenlenecek
Karataş, esere destek verecek akademisyenleri ve edebiyatçıları yarın çalıştayda bir araya getireceklerini ve gün boyu konuyu bir münazara etrafında değerlendireceklerini kaydederek, "Çalıştayın sonunda yapılacak genel değerlendirmede modern edebiyat tarihinin hangi ilkelerle yazılacağının şekillenmesini diliyoruz. Bu çalıştay bize yol gösterecek" ifadelerini kullandı.
Dileyen tüm edebiyatçıların ve akademi dünyasından isimlerin öneri, görüş ve fikirlerine açık olduklarını kaydeden Karataş, bunları da değerlendireceklerini belirtti.

Yarın AKM Konferans Salonu'nda gerçekleştirilecek "Türk Edebiyatı Tarihi Yazımı Çalıştayı"nda, "Türk edebiyatının eleştirel bir tarihini yazmak", "Türk modernleşmesi zihniyetinin edebiyat tarihlerine yansıması", "Yakın tarih ve edebiyat tarihi yazıcılığı", "Tarih dışı estetik kategoriler var mıdır?", "Edebiyat tarihlerinde modern Türk şiiri ve süreli yayınlar", "Edebiyat tarihlerinde roman türünün yeri", "Türkiye'de tiyatro tarihi yazımı" gibi konular ele alınacak.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile