Teksas Üniversitesi araştırmacıları beynin yakın bir zamanda olan olayların ‘tüm detaylarını nasıl hatırladığını' ve ‘yakın bir gelecekte yapılacakları nasıl planladığını' açıklayan bir mekanizma keşfettiler. Araştırmaya başkanlık eden Nöroloji Bölümü'nde görevli Yard. Doç. Dr. Laura Colgin çalışmanın detaylarını Star'a anlattı: “Araştırmayı fareler üzerinde gerçekleştirdik. Cerrahi yöntemlerle hafıza işlemleri için önemli bir yeri olan ‘hipokampus' adı verilen beyindeki bir bölgeye elektrotlar yerleştirdik. Bu elektrotları kullanarak, eş zamanlı bir şekilde hipokampusun içindeki birçok beyin hücresinden gelen sinyalleri kaydettik.
NÖRONLAR İNCELENDİ
Yavaş ve hızlı gama ritimleri mevcutken hipokampusun belirli zamanlarda hangi bilgileri ilettiğini belirlemek için nöronların sinyallerini deşifre ettik. Mucizeye tanık olduk. Beyin içindeki mekanizma geçmiş anıları hatırlamak, geleceği hayal etmek ya da planlamak için sıkıştırma tekniği kullanarak kodlama yapıyor. Beyin hücreleri, farklı frekanslarda farklı radyo istasyonlarının olması gibi, birçok farklı beyin dalgaları kullanarak birbiriyle farklı türde bilgileri paylaşır. Araştırmamızda bu frekanslardan birinin, geçmişteki anılarımızı tekrar hatırlamamıza ya da gelecek aktiviteleri hayal etmemize hızlı bir şekilde olanak sağladığını keşfettik.”
SIKIŞTIRMA TEKNİĞİ
Tüm bu planlamanın, hızlı zaman cetvelinde gerçekleştiğini belirten Dr. Colgin, “Beyindeki hızlı gama ritimleri şu anda olan şeyler hakkında kodlama yapar. Bu dalgalar yüksek çözünürlüklü bilgiyi gerçek hayatla eş zamanlı olarak işlerken, bu ritimler anıları kodlar. Yavaş gama ritimlerinin ise geçmiş hafızayı geri kazandığı gibi gelecek hakkında planlar yapıp hayal kurabildiğini keşfettik; böylece beyin hızlı bir şekilde daha fazla bilgiyi işleme sokabiliyor. Bilgisayardaki bir dosyayı sıkıştırdığınızda ne oluyorsa, zihinsel sıkıştırmada da benzer şeyler oluyor. Dijital sıkıştırmada olduğu gibi, bir anıyı hatırladığında ya da gelecekteki bir dizi olayı hayal ettiğinde bu düşünceler orijinalinden daha az bilgiyi içeriyor” diye konuştu.
ŞİZOFRENİNİN ŞİFRESİ ÇÖZÜLDÜ
Beynin bu fonksiyonunun keşfedilmesi şizofreni, otizm, alzheimer gibi gerçek hayatın hayallerle karıştığı bozuklukların tedavisine yardımcı olacak. Gama ritimlerinin bu rahatsızlıklarda bozulma gösterdiğini söyleyen Dr. Colgin, “ Bulduğumuz sonuçlar bu hastalıklardaki hafıza açıklıklarına ışık tutacak. Çünkü araştırmamızda aynı zamanda gerçekle hayal arasındaki ilişkiyi karıştıran şizofreni hastalığına sahip insanların neden bozuk gama ritimleri sergilediğini de bullduk. Belki onlar hayali düşüncelerini yanlış frekansta yani gerçek olayların olduğu frekansta kodluyorlar. Bu sonuçlar bizi heyecanlandırıyor, çünkü yeni tedavi yöntemlerini beraberinde getirecek gibi görünüyor” dedi.
Çağın 3 hastalığına umut olacak şifre
ABD’li uzmanlar, beynimizin ‘hatırlama’ ve ‘geleceği planlama’ arasında kurduğu sistemi çözdü. Kodlama tekniği; şizofreni, alzheimer ve otizmde yeni tedavilere anahtar olacak.