Çok iyi performans gösteren Türkiye’nin AB’ye zararı değil yararı olacaktır" dedi.
Bakan Çağlayan, Hilton Otel’de Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Eberhard Pohl ve Alman şirketlerinin üst düzey yöneticileriyle kahvaltıda bir araya geldi. Görüşmenin basına açık bölümünde bir konuşma yapan Bakan Çağlayan, Almanya’nın Türkiye’nin ihracat yaptığı ülkeler arasında birinci sırada, ithalatta ise ikinci sırada yer aldığını söyledi.
Çağlayan, Türkiye’nin Almanya’ya ihracatının 45 milyar dolara yaklaştığını ithalatın ise 21.4 milyar dolar olduğunu ifade etti.
Türkiye’ye geçen yıl 32 milyon turistin geldiğini bunun 5 milyondan fazlasının Alman turistin oluşturduğunu belirten Çağlayan, bunun kendileri için önemli olduğunu söyledi.
Almanya’da 3 milyon civarında Türk’ün yaşadığını anımsatan Çağlayan, bunun iki ülke arasında dostane ilişkilerin geliştirilmesini yanı sıra ekonomi açısından da önemli olduğuna işaret etti. Almanya’da 72 bin Türk işletmesi olduğunu ve 250 bin kişiye istihdam sağlandığını belirten Çağlayan, bu firmaların 40 milyon avro cirolarının olduğunu ifade etti.
Çağlayan, Alman firmaları ile üçüncü dünya ülkelerinde işbirliği yapmayı arzu ettiğini belirterek, Alman firmalarını işbirliğine davet etti.
Bakanlar Kurulu’nun Alman otomobili Volkswagen’e ait Meksika üretimi Jetta için koyduğu ek verginin Almanya Başbakanı Angela Merkel’in ziyaretinde gündeme gelip gelmeyeceğine ilişkin soru üzerine Çağlayan, Türkiye’de yatırım yapan birçok Alman firmasının olduğunu söyledi.
“Bu firmalar memnun olmasalar ülkemizde olmazdı. Almanya’nın en büyük şirketleri ülkemizde yatırım yapıyor. Bunlar gerçekten gurur verici” diyen Bakan Çağlayan, Volkswagen’in Türkiye’de en çok satan araba olmasın rağmen Türkiye’de yatırımının olmadığını söyledi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bu konu üzerinde ısrarla ve önemle durduğunu belirten Çağlayan, “Türkiye’ye yatırım yapanlar kazanıyor. Öyle olmasaydı, Türkiye’de yüzyıldır hizmet veren firmalar olmazdı” dedi.
Almanya Başbakanı Merkel’in daha önceki ziyaretinde Türkiye’nin AB üyeliğine sıcak bakmadığına ilişkin sözlerinin anımsatılması üzerine Çağlayan, Türkiye’nin 2008 küresel krizini büyük başarıyla atlattığına dikkat çekti. Türkiye’nin eski Türkiye olmadığını belirten Bakan Çağlayan, Türkiye ekonomisinin 2011 yılında yüzde 8.5 büyürken, AB ekonomisinin yüzde 1.5 olarak büyüdüğünü söyledi.
Çağlayan, “Eğer, Türkiye AB’nin 28. üyesi olsaydı yüzde 1.5 yerine yüzde 1.8 büyüyecekti. Yüzde 20’lik artış olacaktı, işsizlik daha az olacaktı. Bu anlamda Türkiye’nin önemi her geçen gün daha da artmaktadır. Almanya’nın bizi üzen tavrını yeniden gözden geçireceğini tahmin ediyorum ve beklentim de bu yönde. Çok iyi performans gösteren Türkiye’nin AB’ye zararı değil yararı olacaktır” diye konuştu.
Çağlayan, Alman Büyükelçi Pohl ve Alman Şirketleri Yöneticileriyle Bir Araya Geldi
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, “Eğer, Türkiye AB’nin 28. üyesi olsaydı yüzde 1.5 yerine yüzde 1.8 büyüyecekti.