Çağlayan: Düşük Gümrük Duvarları Ticarette Rekorlara İmza Attırıyor (1)

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye`nin kendi klasmanındaki diğer ülkelerden daha düşük gümrük duvarları ile korunduğunu belirterek, “Dolayısıyla rekabetçi baskılara fazla maruz kalırken dış ticaretinde rekorlara imza atmaktadır.

” dedi.
Ekonomi Bakanlığı Anlaşmalar Genel Müdürlüğü Tarafından 7’ncisi düzenlenen düzenlenen Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Müzakereler Koordinasyon Kurulu Toplantısı, Ekonomi Bakanlığı`nda düzenlendi. Toplantıya, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve özel sektör temsilcileri katıldı. Çağlayan, toplantıda yaptığı konuşmada, Gümrük Birliği ve DOHA Kalkınma Turu sanayi ürünleri müzakerelerinde görece yüksek tarife sebebiyle korunan gelişme yolundaki ülke pazarlarına da açılım sağlamanın yolunu aradıklarını belirterek, “Bu anlamda tarım dışı ürünler müzakelerinde gelişmiş ülkeler ile aynı kulvarda hareket edip, iddialı bir formül indirimi yapılmasını amaçlıyoruz. Öte yandan, AB pazarında sahip olduğumuz pazara giriş avantajlarının tarife indirimlerinden mümkün olan en az şekilde etkilenmesi için preferans erezyonuna ilişkin gelişmeleri yakından takip ediyoruz.” diye konuştu.
Gelecek yıllarda tarım ürünleri ticaretinde esas alınacak kural ve disiplinlerin yenileneceği tarım müzakerelerinde ise hedefin tarımın ekonomik önemli yer tuttuğunu aktaran Bakan Çağlayan, şöyle konuştu:
“Hedefimiz, gelişme yolundaki ülkelerin, gelişmiş ülkeler karşısında sahip olduğu haksız rekabet şartlarının giderilmesidir. Bu anlamda, adil sürdürülebilir ve rekabetçi bir tarım ürünleri sisteminin tesisini amaçlamaktayız. Dış ticaret doğrudan rekabet koşulları bakımından etkilenmeyen sübvasiyonlara Türk üreticisinin lehine devam ederken, bir yandan azaltılmış gümrük vergileri ile dışarında tüm rekabet avantajlarımızı kullanarak ihracatımızı arttırmaya devam edeceğiz.”
DTÖ’ye güvenin tazelenmesi ve sağlanacak güvenin sonuç vermesi açısından Bakanlar Konferansı’nın Türkiye’yi beklediğini kaydeden Bakan Çağlayan, bu anlamda müzakerelerde önemli aşama kaydedilen ticaretin kolaylaştırılması gibi bazı spesifik alanların çıkacağının açık olduğunu söyledi. Konferansda, çok taraflı bir ticaret müzakeresinini seyrine ilişkin bir yol haritasının somut bir şekilde hedeflendiğinin aktaran Bakan Çağlayan,” Bu yıl düzenlenecek Bakanlar konferansında Rusya Federasyonun katılımı olacaktır.” ifadelerini kullandı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile