Çağlayan: Türkiye-türkmenistan Dostluğu Sağlamdır

Çağlayan: Türkiye-türkmenistan Dostluğu Sağlamdır

Türkmenistan’da bulunan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye ile Türkmenistan dostluğunun sağlam olduğunu söyledi.

Bakan Çağlayan , iki ülke ilişkilerinin çeşitli alanlarda geliştirilmesi için önemli adımların atılacağını aktardı . Çağlayan bu çerçevede ; Türkmenbaşı kentinde Türkiye başkonsolosluğun açılması , Türk Lirası ve Türkmen Manat’ı ile ticaret yapılması , Aşkabat’ta bulunan Türk bankasının sermayesinin arttırılması ve Türkmenbaşı ile Mersin`in kardeş şehirler ilan edilmesi yönünde tekliflerin yapıldığını ve bu tekliflerin fevkalede önemsendiğini ifade etti .


Türk-Türkmen İş Forumu’nda katılan Bakan Çağlayan yaptığı konuşmasında Türkmenistan’a 10 . gelişinde ülkede elde edilen başarılardan duyduğu memnuniyeti dile getirerek , dostluk mesajları verdi . Türkiye ile Türkmenistan’ın arasındaki dostluğun Mevlana’nın dediği gibi matematiksel özelliğe dayalı bir dostluk olduğunu kaydeden Bakan Çağlayan şunları kaydetti ;

“Dostluk matematiksel olmalıdır . Sevinci çarpmalı , üzüntüyü bölmeli , geçmişi çıkarmalı , yarını toplamalı ve kalbinin derinliklerinde ihtiyacı hesaplamalı . Bugün dünyanın birçok ülkesinde bilhassa Avrupa’da krizler devam ediyor . Böyle bir ortamda hiçbir ülkede görülmeyecek ve karşılanmayacak bir kardeşlik mayası var . Adında Türk bulunan dünyada iki tane ülke var . Biri Türkiye , biri Türkmenistan . ”



TÜRK FİRMALARINI YATIRIMA DAVET ETTİ

Bakan Çağlayan , Türkmenistan’daki müteahhitlik işlerinin yüzde 90’nın Türk firmaları tarafından yapıldığını kaydederek , bu ülkedeki yatırımların arttırılması için Türk firmalarını yatırıma davet etti . Türkmenistan’ın sadece enerji değil , dünyanın her yerine ihracatı yapılacak diğer ürünlerin Türkmen ve Türk firmalarının birlikte yapmasının önemli olduğunu belirtti . Bunu için türk firmaları ata yurdu olan türkmenistan’da her türlü yatırımı yapmalarını ve bundan çekinmemeleri gerektiğini belirten Çağlayan , yatırımdan kazançlı çıkacaklarını söyledi .

ÇAĞLAYAN’DAN MÜJDE : BAŞKONSOLOSLUK AÇILACAK

Bakan Çağlayan , Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ile önemli bir görüşme yaptığını ve bu görüşme sonucunda ikili münasebetlerin geliştirilmesi açısından somut kararların alındığını söyledi . Devlet Başkanı Berdimuhamedov’a Türkmenbaşı şehrinde Türkiye`nin başkonsolosluğunun açılmasını teklif ettiklerini belirten Çağlayan , Türkmen tarafının buna sıcak baktığını dile getirdi .

Türkmen-Türk Bankası’nın sermayasinin arttırılması konusunda da bir teklifte bulunduklarını belirten Çağlayan , Berdimuhamedov’un bu konuda ilgili birimlere talimat verdiğini ve en kısa zamanda Ziraat Bankası ile Dayhanbank’ın ortak olduğu Türkmen-Türk Bankası’nın sermayesinin arttırılacağını ve müteahhitlere teminat mektupları verme imkanı olacağını bildirdi .


Çağlayan , Türkmen yönetiminin vilayetlerinde 750 milyon dolar civarında çeşitli projeleri yapma kararı aldıklarını ve bunda Türk firmalarının da dikkate alınacağını ifade etti .

Bakan Çağlayan ayrıca , Türkmen lider Berdimuhamedov’un Türkmenbaşı ile Mersin’in kardeş şehir olması yönünde talimatta bulunarak , bu süreci de başlattıklarını ifade etti .

İş Forumu’na Bakan Çağlayan yanı sıra Türkmenistan Ticaret ve Dış ekonomik İlişkiler Bakanı Bayar Abayev , Ekonomi Bakanı Beşimmurat Hocamuhammedov , Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Palvan Taganov , Türk ve Türkmen işadamları katıldı .

Ekonomi Bakanı Çağlayan , İş Forumu kapsamında düzenlenen sergiyi gezdi . Çağlayan beraberindeki Türkmen bakanlara Mersin’in standının başında tatli ve meyve suyu ikramında bulundu .









Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile