Kahramanmaraşlı şair Cahit Zarifoğlu, vefatının 29. yılında memleketinde gerçekleştirilen 'Cahit Zarifoğlu Sempozyumu'nda anılıyor.
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Kültür ve Turizm Şube Müdürlüğünce düzenlenen sempozyum, Necip Fazıl Kültür Merkezinde başladı.
Sempozyumun açılışında Kahramanmaraşlı şair Duran Boz tarafından hazırlanan 'Cahit Zarifoğlu' belgeseli gösterildi.
Duran Boz, Cahit Zarifoğlu'yla ilgili Türkiye'de ilk kez bu kadar kapsamlı bir sempozyum düzenlendiğini vurguladı.
Ölüm yıl dönümlerinde yapılan programların her birinin Zarifoğlu'nun düşüncesini, sanatını, şiirini eşelemeye yönelik olmaktan ziyade anma etkinliği şeklinde gerçekleştiğini anlatan Boz, 'Umarım bu program, Zarifoğlu'nun şiirinin, düşüncesinin, sanatının anlaşılmasına katkı sağlayacak geniş oturumlu bir sempozyum olacak.' dedi.
Boz, Erdoğan Aydoğan ve Ahmet Türk ile hazırladıkları 'Şiirin Zarif Prensi: Cahit Zarifoğlu' seçkisinin katılımcılara hediye edileceğini bildirdi.
- 'Bir dönemin, derdin, edebin ferdi'
Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Zarifoğlu'nu rahmetle yad ettiğini dile getirerek, şunları kaydetti:
'Hemşehrimiz olması vesilesiyle Zarifoğlu'nu yad edince, bir borcumuz da oluyor. Çünkü o tek başına biri değil, bir dönemin, derdin, edebin, arayışın, dostluk şahikasının bir ferdi. Onu anınca dostlarını, o derdin sahiplerini, o yolun yolcularını anmamak olmaz. Ahirete irtihal edenleri kendisiyle yad ediyor, hayatta olanların önlerinde saygıyla eğiliyor, İslam alemi adına şükranlarımızı arz ediyorum.'
- 'Kardeşliği şairler sağlar'
Kahramanmaraş Belediye Başkanvekili Muharrem Erantepli, Kahramanmaraş'ın 'şiir şehri, şiir ülkesi ve şairistan' olarak anıldığını belirterek, 'Şehirleri askerler savunur, güvenliğini emniyet güçleri sağlar, valiler, belediye başkanları yönetir fakat birliğini, kardeşliğini, huzurunu, şairler, yazarlar ve entelektüeller sağlar.' dedi.
Erantepli, Kahramanmaraş'ın tarihi boyunca öncü bir şehir olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:
'Osmanlı döneminde bütün medreselerde çokça okunan Sümbülzade Mehdi Efendi'den ve şair Kuddisi'ye kadar birçok mühim kişi bu topraklarda yetişerek imparatorluk safına dağılmışlardır. Kahramanmaraş hem ülkemizin hem de bölgemizin entelektüel cazibe merkezi olmayı tarih boyu sürdürmüştür.'
Konusu Kahramanmaraş olan veya bu şehirde basılan kitapların yayın dünyasında büyük yer kapladığına işaret eden Erantepli, Kahramanmaraşlı şair ve yazarların kitaplarının Türk edebiyatında baskın olduğunu söyledi.
Erantepli, 'Belediye olarak 'Yedi Güzel Adam'ın şehri Kahramanmaraş'ın dünya edebiyat kentleri içerisinde yer almasını sağlayarak taçlandıracağız. Bugün konuşma günü değil, adı gibi 'zarif' bir insan olan Cahit Zarifoğlu'nu tanıma ve anlama günü. 'Ne çok acı var, ruhumuz dar bir şeridin içinden sızılarla geçiyor' diyen Zarifoğlu'nun 47 yıllık koşuşturmayla geçen ömrünü bize anlatmak için şehrimize gelme lütfunda bulunan akademisyen, yazar ve şairlere çok teşekkür ediyorum.' ifadelerini kullandı.
- 'O, hep gülümserdi'
Zarifoğlu'nun yakın dostu, öykücü ve yazar Rasim Özdenören, sempozyumun Türkiye ve Kahramanmaraş için çok manidar olduğunu ifade ederek, 'Gönül isterdi ki kendisi de burada olsa. Burada olsaydı, karşımızda oturup gülümseyerek bizi seyredeceğini tahayyül edebiliyorum. O, hep gülümserdi.' diye konuştu.
Özdenören, Zarifoğlu'nun kendisini çok önemsemediğini ifade ederek, şunları anlattı:
'Cahit Zarifoğlu, şiir yazıyorum diye şiir yazmazdı, sadece şiir yazardı. Öyküleri, günlük yazıları, denemeleri, fıkraları, çocuk hikayeleri vardı ama hiçbir işi 'Ben bunu yapıyorum' diye yapmazdı, sadece yazar ve bırakırdı. Zarifoğlu, çocuklarla çok iyi iletişim kurardı. Çocuk hikayelerini yazarken, etrafındaki çocukların fikirlerine başvururdu. Cahit'le sürekli dostluk halindeydik. Cahit Zarifoğlu deyince, aklımıza kendisinin de çocuksu bir karakteri olduğunu düşündüğümüz, dost ve insan canlısı, ömür boyu para sıkıntısı çekmiş fakat bunu ne bizlere ne çevresine yansıtan bir insan gelir. Gerçi bu karakter bizim arkadaş çevremize mahsus bir özellikti, hepimiz birbirimizle tasalarımızı, sıkıntılarımızı değil, sevinç ve kıvançlarımızı paylaşırdık.'
Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç'a Cahit Zarifoğlu'na gösterdiği vefa için teşekkür eden Özdenören, sempozyumu ilgiyle takip edeceğini belirtti.
'Cahit Zarifoğlu Sempozyumu' yarın sona erecek.
'Cahit Zarifoğlu Sempozyumu' Başladı
Kahramanmaraşlı şair Cahit Zarifoğlu'nun hayatı, sanat anlayışı, şiirleri ve düşünceleri, vefatının 29. yılında memleketinde düzenlenen sempozyumda ele alınıyor Şair Duran Boz: 'Zarifoğlu'yla ilgili Türkiye'de ilk kez bu kadar kapsamlı bir sempozyum düzenleniyor. Bu program, Zarifoğlu'nun şiirinin, düşüncesinin, sanatının anlaşılmasına katkı sağlayacak geniş oturumlu bir sempozyum olacak' Öykücü ve yazar Özdenören: 'Cahit Zarifoğlu denilince aklımıza çocuksu bir karakteri olduğunu düşündüğümüz, dost ve insan canlısı, ömür boyu para sıkıntısı çekmiş fakat bunu ne bizlere ne çevresine yansıtan bir insan gelir'