Uluyazi Kampüsü Hukuk Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen program saygi durusu ve Istiklal Marsinin okunmasi ile basladi.
Çankiri Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi, Karatekin Üniversitesi olarak insan odakliligi üzerinde yogunlastiklarini söyledi.
Gelecegi insa edecek insanin en iyi, en güzel, en konforlu sartlarda yetismesi gerektigine dikkat çeken Rektör Çiftçi, "Sagligimiz noktasinda da bizim simdiden bazi yatirimlari yapmamiz, bazi alanlarda farkindalik olusturmamiz, kötüye giden yerlerde ’dur’ diyebilecegimiz alimlar ve yetkinlik olusturmamiz da önem arz etmektedir" dedi.
’Dünyanin yeniden insa edilmesi gerekiyor”
Gelecegi insa edecek insanlarin en iyi sartlarda yetismesi gerektigini belirten Çiftçi “Çankiri Karatekin Üniversitesi olarak özellikle stratejik planimiz olmak üzere sonraki toplumsal katki uygulamalarimiz da dahil insan odaklilik üzerine yogunlasmistir. Bazi tedbirlerin gündeme getirilmesi gelecekte yapilabilecek öneriler konusunda önemli bir etkinlik olacagini ifade etmek istiyorum. Özellikle konum hassasiyeti bakimindan, bizlere intikal ettirildiginde kiymetli rektörlerimize bir davet göndermistim. Sayin rektörlerim hiç beklemeden ‘tabii ki gelip katilacagiz’ dedi.
Çünkü onlar da biliyorlar ki bu bir sorumluluk. Bu sorumlulugu en iyi sekilde ifa etmek bu tür etkinlik ve bilimsel toplantilarla hedef kitleye ulasmakla mümkün olmaktadir. Tabii gün geçmiyor ki yeni bir rahatsizlik ortaya çikmis olmasin. Gün geçmiyor ki çevresel bir zararlilik kendini göstermis olmasin. Çünkü dünyada artik bir etki meydana geldigi zaman ne kadar uzakta olursaniz olun o etki eninde sonunda sizi de bir sekilde etkiliyor. Özellikle ülkeler nezdinde degil de uluslararasi toplantilarda, etkinliklerde, planlamalarda bu hususlari ön plana alinmasi gerçekten önemli. Tabii dünyada esitsizlik ve adaletsizlik almis basli gidiyor. Özellikle Gazze’de yasananlardan sonra gidaya ulasilabilirlikte esitlik konusunun da ne kadar içinin dolu oldugunu da ayrica düsünmek gerekiyor. Evet kiymetli arkadaslarimiz, renkli ögrencilerimize sesleniyoruz buradan gördügünüz gibi dünya dokunuslara, dünya yönlendirilmeye, dünya bazi temellerle medeniyet unsurlari üzerinde yeniden insa edilmesi gerekiyor” dedi.
’Gidaya ulasilabilirlikteki esitlik ayni zamanda dünyanin adaletli sistemde yürüyüp yürümedigini de göstergesidir”
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in sözlerine de deginen Rektör çiftçi, “Cumhurbaskanimizin katildigi her toplantida ifade ettigi gibi artik Birlesmis Milletler Güvenlik Kurulu dünyanin güvenligini saglayamiyor. Dünya bir nedenle besten büyüktür diyor. Dolayisiyla bu yapilanma sadece ülkelerin izinde degil bütün dünya genelinde diyaframlarin elzem oldugunu ifade etmektedir. Bizler de diyoruz ki su an dünyanin önde gelen toplanti salonlarinda bu sözler yankilandiginda o vaka eninde sonra karsilik bulacaktir. Bu masada biz elimizden geleni muhakkak yapacagiz Dolayisiyla gidaya ulasilabilirlik, gidaya ulasilabilirlikteki esitlik ayni zamanda dünyanin adaletli sistemde yürüyüp yürümedigini de göstergesidir. Bunlarin önemini biz vurgulamak istiyoruz, toplantilarda etkinliklerde anlatmak istiyoruz. Çünkü gelecegimizi en iyi sekilde insa etmemiz lazim. Yine ayni sekilde bakiyoruz ilerliyor diyoruz. Çok güzel bir saglik uygulamalari var. Ama yeni yeni hastaliklar ortaya çikiyor. Niye? Çünkü soludugumuz havada, içtigimiz suda, aldigimiz gidadaki zararli maddeler, toksinler bizleri etkiliyor. Özellikle hücrenin metabolizmasindaki bazi faaliyetlerin engellenmesi bazi kontrol mekanizmalarinin engellenmesiyle yeni yeni hastaliklar ortaya çikmakta O nedenle ne kadar temiz, ne kadar organik beslenebilirsek aslinda sagligimiz da o derecede korunmus olacagiz. Bugünkü kalemimizde de bunlar üzerinde durulacak” diye konustu.
ÇAKÜ'de Su Yönetimi Ve Gida Güvenligi Ele Alindi
Çankiri Karatekin Üniversitesi (ÇAKÜ) ile Tarim Il Müdürlügü tarafindan Dünya gida günü çerçevesinde "Su Yönetimi ve Gida Güvenligi Paneli" düzenlendi.