Çalık Denim Genel Müdürü Hamit Yenici, 2020'ye kadar yaklaşık 120 milyon dolarlık yatırımla kapasitelerini 60- 65 milyon metreye çıkarmayı hedeflediklerini belirterek, " 2016'da gerçekleştirdiğimiz üretimle katma değerli ve inovatif ürün gamında dünyada yüzde 5 olan pazar payımızı, 2020'de yüzde 10'a yükseltmeyi amaçlamaktayız." dedi.
Çalık Denim'in 30. yılı dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Yenici, Türkiye'de en fazla ihracat yapan 200 şirket arasında yer aldıklarını dile getirerek, yaklaşık 63 ülkeye dış satım yaptıklarını kaydetti.
Yenici, Türkiye'nin toplam denim ihracatında dünyada 4. sırada olduğunu, yaklaşık 83 ülkeye dış satım yapıldığını aktararak, "Türkiye'de toplam denim kapasitesinin 450 milyon metre, üretimin de yaklaşık 350 milyon metre civarında olduğunu düşünüyoruz." diye konuştu.
Türkiye'nin premium denim yüzdesinin Pakistan, Bangladeş, Hindistan ve Çin'e kıyasla daha üst seviyede olduğunu vurgulayan Yenici, şunları ifade etti:
"Türkiye hem konum itibarıyla hem de tekstildeki tarihine bakıldığında bu ülkelerden bir kaç adım önde. Biz özellikle Amerika, İngiltere, Almanya, Kuzey Avrupa, Hollanda, İtalya, Fransa, İspanya, Çin ve Japonya pazarlarında gelişmek istiyoruz. Son 7 yılda yapılan 120 milyon dolarlık yatırımla kapasitemizi artırdık ve şu anda dünyanın ilk 10 premium denim üreticisi arasında yer alıyoruz. 30 yıllık tecrübe ve ticaret bilgimizle başta öncelikli pazarlarımız Avrupa ve Amerika olmak üzere 40'ın üzerinde ülkeye direkt kumaş ihracatı gerçekleştiriyoruz. 2020'ye kadar yaklaşık 120 milyon dolarlık yatırımla kapasiteyi 60- 65 milyon metreye çıkarmayı hedefliyoruz. Buna paralel 2016'da gerçekleştirdiğimiz üretimle katma değerli ve inovatif ürün gamında dünyada yüzde 5 olan pazar payımızı, 2020'de yüzde 10'a yükseltmeyi hedefliyoruz. Biz kapasitemizi yüzde 50 civarında artıracağız ama daha katma değerli ürünlerle ciromuzu yüzde 65-70 artırmayı amaçlamaktayız."
Yenici, Çalık Denim'in, Ar-Ge kaynaklarına yapılan düzenli yatırımları, inovatif yaklaşımları ve yeni koleksiyonlarıyla dünya pazarındaki marka bilinirliğini her geçen yıl artırdığını dile getirdi.
Denim sektörünün moda ve teknoloji ile iç içe hareket ettiğine dikkati çeken Yenici, kuruldukları günden bu yana her zaman işlerine değer katma inancıyla çalıştıklarını, kendilerini sürekli geliştirerek dünya standartlarında ürünler sunmayı amaçladıklarını söyledi.
- "Ciromuzun yaklaşık yüzde 2'sini Ar-Ge yatırımlarına ayırıyoruz"
Hamit Yenici, Çalık Denim'in dünyanın önde gelen Zara, H&M, Top Shop,GAP, Banana Republic, Diesel, Replay, G-Star, Acne gibi markalarla çalıştığını belirterek, iç piyasada ise LC Waikiki, Mavi Jeans, Loft, Little Big gibi markaların müşterileri arasında yer aldığını ifade etti.
Türkiye'nin tekstil sektöründeki 7. Ar-Ge merkezine sahip oldukları bilgisini veren Yenici, şunları kaydetti:
"Yeni vizyonumuza uygun şekilde Ar-Ge çalışmalarımızla daima gelişmeyi sürdüreceğiz. Premium segmentteki bir denim kumaş üreticisi olarak sektördeki varlığımızı korumak ve inovatif yapımızla müşterilerimizin çözüm ortağı olmak için en önemli yatırımlarımızı her zaman teknoloji ve inovasyona yapıyoruz. Sayısal olarak bakıldığında da ciromuzun yaklaşık yüzde 2'sini Ar-Ge yatırımlarına ayırıyoruz. Ar-Ge merkezimizdeki araştırmalarımızı sadece denim ya da kumaşla sınırlı tutmuyoruz. 60'ın üzerinde mühendisin bulunduğu merkezimizde ileri tekstil ürünleri üzerine araştırmalar gerçekleştiriyoruz. Bu araştırmalar sadece denim ya da kumaşı kapsamıyor. Çok daha geniş bir alanda, nano-teknoloji, akıllı kumaşlar, farklı fonksiyonel özellikler üzerine çalışmalar gerçekleştiriyoruz."
- Çalık Denim
Çalık Denim, 1987 yılında 100 milyon dolarlık bir yatırımla Malatya'da kuruldu. Bugün, 189 bin metrekare kapalı alanda, yıllık 42 milyon metre kapasite ile üretim yapan Çalık Denim, bin 700'ün üzerinde kişiye istihdam sağlıyor.
Katma değerli premium denim kumaş üretiminde dünyanın ilk 10 üretici arasında yer alan Çalık Denim, cirosunun yüzde 2'sini Ar-Ge çalışmalarına ayırıyor ve inovatif ürünler geliştiriyor.
Çalık Denim'den 120 Milyon Dolarlık Yatırım Hedefi
Çalık Denim Genel Müdürü Yenici: '2020'ye kadar yaklaşık 120 milyon dolarlık yatırımla kapasiteyi 60 65 milyon metreye çıkarmayı hedefliyoruz. Buna paralel 2016'da gerçekleştirdiğimiz üretimle katma değerli ve inovatif ürün gamında dünyada yüzde 5 olan pazar payımızı, 2020'de 10'a yükseltmeyi amaçlamaktayız.' 'Türkiye'de toplam denim kapasitesinin 450 milyon metre, üretimin de yaklaşık 350 milyon metre civarında olduğunu düşünüyoruz'