Çalışanlara 'Şekerleme' İzni Verilsin Önerisi

TUTD Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Fırat: 'Gün içinde uyku başlamasını tetikleyen melatonin hormonunun en fazla salındığı öğle saatlerinde ramazanın son haftası tüm iş yerlerinin çalışanlara 'şekerleme' adı verilen kısa süreli uykulara müsaade gösterilmesi doğru bir yaklaşım olacaktır'

Türk Uyku Tıbbı Derneği (TUTD) Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Hikmet Fırat, ramazan ayının son haftasında oruç tutanlarda oluşabilecek uyku yorgunluklarına dikkati çekerek, iş yerlerinin çalışanlara 'şekerleme' denilen kısa süreli öğlen uykulara izin vermesi gerektiğini belirti.

Fırat, yaptığı yazılı açıklamada, ramazan ayı boyunca sahura kalkılmasıyla oluşan uyku bölünmeleri ve uzun süre açlık ve susuzluğun gün içi iş verimliliklerinde zafiyetlere yol açmasının olası olduğunu vurguladı.

Günlerin uzun, gecelerin ise en kısa olduğu haziran içinde oruç tutan vatandaşların aç ve susuz kaldıkları sürenin 17 saati bulduğuna işaret eden Fırat, şunları kaydetti:

'Gün içi uykuya meyil, dikkat eksikliği ve performans düşüklüğü, sadece uyku bölünmesi sonucu oluşmaz. Uzun süren açlık ve susuzluğun da fizyolojik anlamda insan metabolizmasını bozduğu bilinmektedir. Üstelik bu durum, özellikle diyabet, tansiyon, kalp rahatsızlığı gibi hastalıkları olan kişilerde çok daha belirgin olarak ortaya çıkmaktadır. Ramazan ayının bu son haftası ise biriken yorgunluğun azami noktaya ulaştığı bir zaman dilimidir.'

Uyku sağlığı uzmanları olarak, oruçlarının bu hafta her zamankinden daha fazla irade gösterme çağrısında bulunduklarını aktaran Fırat, oruçluların sağlıkları açısından yaptıkları her işte daha fazla özen, dikkat, otokontrol, sabır ve sağduyu içinde olması gerektiğini vurguladı.

Son hafta yorgunluğunu telafi edebilmek için önerilerde de bulunan Fırat, 'Gün içinde uyku başlamasını tetikleyen melatonin hormonunun en fazla salındığı öğle saatlerinde ramazanın son haftası tüm iş yerlerinin çalışanlara 'şekerleme' adı verilen kısa süreli uykulara müsaade gösterilmesi doğru bir yaklaşım olacaktır. Bu uyku süresinin 40 dakikayı aşmaması gerekiyor.' önerisinde bulundu.

Ramazan ayı bittikten sonra uyku hijyeni gözetilerek yeniden oluşturulacak uyku düzeni ile yaşam kalitesinin normale döneceğini belirten Fırat, bu süre zarfında gelişebilecek şikayetlerin uzaması durumunda ise uyku bozuklukları konusunda uzmanlara danışılarak, tedavi desteği almak gerekebileceğini ifade etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile