Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Etyemez'in Açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, halkın, SGK'nın sağlık hizmetlerinin kalitesinden memnuniyetinin 2003 yılında yüzde 43 iken 2011 yılında yüzde 80'e yükseldiğini belirterek, ''Bu veriler yapılan reformların isabetli olduğunu ve halkımız tarafından da onaylandığını göstermektedir'' dedi.

Etyemez, Konya'da bir otelde düzenlenen 3. Uluslararası Sosyal Güvenlik Sempozyumu'nda yaptığı konuşmada, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in bu programa, Ankara'daki toplu sözleşme görüşmeleri nedeniyle katılamadığını belirterek, katılımcılara kendisinin selamını iletti.

''Mevlana kentinde, böylesine manevi dinamikleri yüksek bir şehirde siz kardeş ülkelerimizle bir araya gelmekten mutluluk duyuyoruz'' diyen Etyemez, bir ülkenin kalkınması ve gelişmesinde siyasi ve ekonomik istikrar kadar çalışma barışının tesisinin de önemli olduğunu belirtti.

Etyemez, ''Halkımızın tümünün aynı standartlarda sağlık hizmetlerinden yararlandığı, yoksulların primlerinin devletimizce karşılandığı, 18 yaş altındaki çocuklarımızın tamamının sağlık güvencesi altında olduğu genel sağlık sigortası uygulaması hayata geçmiştir. Artık 74 milyon vatandaşımızın tümü sağlık hizmetleri şemsiyesinin altındadır. Halkımızın SGK'nın sağlık hizmetlerinin kalitesinden memnuniyeti 2003 yılında yüzde 43 iken 2011 yılında yüzde 80'e yükselmiştir. İlaç alımıyla ilgili memnuniyet ise aynı dönemde yüzde 42'den yüzde 88'e yükselmiştir. Bu veriler yapılan reformların isabetli olduğunu ve halkımız tarafından da onaylandığını göstermektedir'' diye konuştu.

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Fatih Acar ise sempozyumun hem SGK'nın kurumsal kapasitesinin gelişmesi hem de diğer ülkelerle etkin işbirliği için zemin oluşturacağını belirtti.

2008 yılında uygulamaya başlanan Sosyal Güvenlik Reformu'nun kazanımlarını anlatan Acar, ''2008 yılında tarihi bir adım atarak, bugün dünyanın bir çok ülkesinin örnek aldığı Sosyal Güvenlik Reformu'nu hayata geçirmiş olduk'' dedi.

-''Asgari ücretten beyan''a sıkı denetim -

Kurumun 2012 ve sonraki vizyonunun da aynı heyecan ve çalışma temposuyla devam edeceğini vurgulayan Acar, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Kayıt dışıyla yine mücadelemize devam edeceğiz. Diğer yapmış olduğumuz çalışmalara ilave olarak, meslek kodlarını esas alarak yapacağımız bir çalışma var, bunu 2012 yılında bitiriyoruz. Bir yerde diyelim 4 aşçı 1 tane aşçıbaşı var, bakıyorsunuz hepsi asgari ücretten beyan edilmiş, biz bunu kabul etmeyeceğiz. Aşçıbaşının ücretinin farklı olması gerekir. Bir mühendisle, bir asgari ücretli çalışanın maaşı aynı gösteriliyorsa, bunun böyle olmaması gerektiğini ifade edeceğiz. Yani binlerce meslek kodunu taramak suretiyle, yüzde 41 olan asgari ücretten beyan oranını 2012 yılı sonuna geldiğimizde çok daha aşağılara çekmiş olacağız.''

-2 günde emeklilik-

Emeklilik işlemlerinin giderek hızlandığını, bağlama sürelerinin kısaldığını ifade eden Acar, ''Bugün geldiğimiz noktada 2012 yılı içinde bunu 20 günün altına indireceğiz. 2013 ve 2014'lerde hedefimiz; vatandaşımız emeklilik dilekçesini verdiği zaman 1-2 gün içerisinde, 'emekli oldunuz hayırlı olsun, güle güle emekli maaşınızı alın' diyebileceğimiz bir yapıya kavuşmaktır'' dedi.

-''Avuç içi damar izi'' uygulaması Temmuz'da başlayacak-

Acar, sağlıkta yaşanan suiistimallerin önlenmesi açısından 2012 yılında çok önemli projeleri olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

''Risk Odaklı Denetim Modellemesi'ne geçiyoruz. Yani hastaneye gidip evrak denetimi değil bilgisayar ortamında denetim yapılması sağlanacak. Hastane-doktor-eczane üçgeni arasında suiistimalleri önlemeye yönelik bu yıl için 70 arkadaşımız görevlendirildi. Tüm Türkiye'deki sağlık merkezlerini bu sistem çerçevesinde denetleyecekler. Yine 'avuç içi damar izi' uygulamasını bu Temmuz ayında, özel hastanelerden başlamak üzere devreye koyuyoruz. Maalesef bazı vatandaşlarımızın, hastaneye gitmeden TC kimlik numaraları üzerinden sağlık hizmeti bedelinin kuruma fatura edildiğini gördük. TC kimlik numarasıyla hastaneye gitmeden muayene olmuş gösterme gibi suiistimalleri 'avuç içi damar izi' uygulamasıyla tamamen önlemiş olacağız.''

KKTC Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Şerife Ünverdi, Kırgızistan Sosyal Kalkınma Bakan Yardımcısı Baktybek Jekshenov, Azerbaycan Devlet Sosyal Müdafaa Fonu Başkan Yardımcısı Elman Mehdiyev, Türkmenistan Bilim Adamları Akademisi Başkanı Yusup Hekimov ve Konya Valisi Aydın Nezih Doğan'ın yaptığı konuşmaların ardından, sunumların yapılacağı sempozyum oturumları başladı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile