Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, Bursa'da

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Faruk Çelik, "Sermayenin rengi mengi, şusu busu, filanı, hiçbir şeyi önemli değil. Biz insanların kafalarının tasına değil, kafalarının hasına bakarız" dedi.


Çelik, Bursa Ticaret ve Sanayi Odasının ekim ayı olağan meclis toplantısında yaptığı konuşmada, ekonomi alanında çok şeylerin yapıldığını, rakamların iyi gittiğini, ama her şeyin bitmediğini, yapılması gerekenler olduğunu söyledi.

Sanayinin gayri safi yurt içi hasıla içindeki payının yüzde 16 olduğunu, bunun Almanya'da yüzde 29 düzeyinde bulunduğunu, bu alanda bir şeyler yapılması gerektiğini belirterek Çelik, sanayi yatırımlarının teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı.

Çelik, Türkiye'nin ihracatının gayri safi milli hasılaya oranının ise yüzde 19 olduğunu, bu rakamın Almanya'da yüzde 42 olduğunu hatırlatarak, "2023 yılında biz 500 milyar dolar ihracatı gerçekleştirsek de gayri safi yurt içi hasıladaki payı yüzde 25 olacak" dedi.

Dünyada 1 milyar dolar cirosu olan şirket sayısının 8 bin, Türkiye'de ise 30 olduğunu belirten Çelik, şunları kaydetti:

"Bir şey yapmamız gerekiyor bu alanda. 30 rakamı çok çok düşük. 8 bin şirketin hangi ülkelerde olduğunu herhalde tahmin ediyorsunuz. Türkiye 30 tane 1 milyar dolar cirosu olan şirket ile nereye gidebilir? Bizim 152,5 milyar dolar ihracatımız var ya bunu kilo olarak hesaplamışlar 90 milyon ton. Bölüyorsunuz, kilogram birim fiyatı 1,8 dolar, 2 dolar değil. Almanya 4 dolar, Kore, Japonya 3,5 dolar. Demek ki ihraç ettiğimiz 90 milyon tonun ambalajı değişmeli, küçülmeli, pahası yükselmeli. 100 firmamızın marka değeri 31 milyar dolar. Ama ismini vermiyorum uluslararası bir firmanın marka değeri 50 milyar dolar..."

Çelik, Türkiye'nin uluslararası ölçekteki firmalarının sayısının artması ve firma ölçeklerinin büyümesi gerektiğini ifade ederek, Bursa'ya da ithal kalemlerini azaltıcı bir üretim politikasının çok yakışacağını vurguladı.

-"Mali disiplinden taviz yok"

ABD'de kamu borcunun tavana vurduğuna dikkati çeken Çelik, "Karşılıksız para basılıyor mu bir yerlerde? Bir yerlerde basılıyor. Çok şükür biz onları kaldırdık. Bu, sürdürülebilir bir şey mi? Sürdürülebilir olmadığını hep beraber göreceğiz. Mali disipline uyan bir hükümet var mı? Üç tane seçim var, mali disiplinden taviz yok. Allah korusun tekrar eski anlayışlara dönen bir yaklaşım içinde olsak vay halimize" görüşünü dile getirdi.

Çelik, tasarrufun bazen sanayicileri ürküttüğünü ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Ne üretim ne ihracat, yani bunu engellemeye dönük bir tasarruftan yana olmadığımızı özellikle bilmenizi istiyorum. Tasarruf yapılacak alanlar belli. Yani israfa dönük, gerçekten gereksiz çok alanlar var. Bu alanlarda alınması gereken önlemler var. Ağırlıklı olarak orta vadeli programımızda da bu çerçevede, kazancının üzerindeki harcamayı hedef haline getirmiş olanlara dönük bir tasarruf söz konusu olabilir. Yoksa siz ihracat, üretim yapacaksınız, burada tasarruf gibi bir yaklaşım, algılama doğru değil."

Türkiye'nin enerjiyi ithal ettiğini, bir yıl içinde enerjinin maliyetinin 60 milyar dolar olduğunu, ülkenin cari açığının ise 48 milyar dolar olduğunu hatırlatarak, "Eğer biz enerjide israfı önler, verimliliğimizi artırırsak, hele hele yenilenebilir enerji, nükleer enerji konularında anlamsız tartışmalardan çıkarsak, bir an için düşünün 60 milyar doları vermiyoruz da üretiyoruz. Cari açık ne oldu? Ortadan kalktı, 12 milyar dolar da kasada kaldı" dedi.

- "İnsanların kafalarının tasına değil, kafalarının hasına bakarız"

Çelik, ekonomiye katkısı olan herkese destek verdiklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Sermayenin rengi mengi, şusu busu, filanı, hiçbir şeyi önemli değil. Biz insanların kafalarının tasına değil, kafalarının hasına bakarız. Kafa has mı? Bizim insanımız iyi ya, güzel bizim insanımız ya. Doğusuyla batısıyla güneyiyle kuzeyiyle 76 milyon insanımız iyi gerçekten. Dolayısıyla biz kafa tasımızın değil kafa hasımızın hangi noktada olduğunu mutlaka gözden geçirmemiz gerekiyor. Onun için biz gerek Bursa'da, gerek ülkede taş üzerine taş koyan herkese müteşekkiriz ve bu konuda gayreti olacak vatandaşlarımıza da kapılarımız sonuna kadar açık. Bütün bakan arkadaşlarımızın Ankara'da bu alanlarda adım atacak, ülke ekonomisine yeni can suları katacak olan arkadaşlara kapılarımızın açık olduğunu bildirmek istiyorum ve diyorum ki; istikrar bizden istihdam sizden. Pazarlığımızı böyle bitirelim. Sonra, teşvik bizden yatırım sizden. Güven ortamını korumak bizden, üretimi ve ihracatı artırmak sizden."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile