Çalisma Ve Sosyal Güvenlik Bakani Isikhan Açiklamasi 'Sendikal Hareketlerin Güçlenmeye Devam Etmesi Gerekmektedir'

Çalisma Ve Sosyal Güvenlik Bakani Isikhan Açiklamasi 'Sendikal Hareketlerin Güçlenmeye Devam Etmesi Gerekmektedir'

Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Vedat Isikhan, “Degisen is yapisi ve çalisma kosullari karsisinda, sendikal hareketlerin güçlenmeye devam etmesi gerekmektedir” dedi.

"Türkiye Yüzyilinda Çalisma Hayati: Emegin, Sendikal Örgütlenmenin ve Istihdamin Gelecegi" baslikli 13. Çalisma Meclisi Toplantisi Ankara’da düzenlendi.

Toplantiya Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Vedat Isikhan, Türk-Is Genel Baskani Ergün Atalay, Memur-Sen Genel Baskani Ali Yalçin, Hak-Is Genel Baskani Mahmut Arslan ve diger sendikalarin baskanlari ile temsilcileri katildi.

Toplantinin açilis konusmasini yapan Bakan Isikhan, "1 Mayis’in, günün anlam ve önemine uygun olarak, baris içinde ve bayram havasinda geçmesini; emekçilerimizin esenligine de vesile olmasini temenni ediyorum. Meclisimiz, bugün ve yarin; çalisma hayatinda insana yakisir is, yesil ve dijital dönüsümün is gücü piyasalarina etkileri ve adil çözüm; c) sendikal örgütlenmede yasanan sorunlar ve çözüm önerileri; d) Toplu sözlesme sürecinde yasanan sorunlar ve çözüm önerileri olarak dört oturum seklinde toplanacaktir. Bu toplantilarda bulunmamiz, çalisma hayatimizin sadece mevcut durumunu degil, gelecege dair vizyonumuzu tartismak ve belirlemek için hepimize bir firsat sunmaktadir" seklinde konustu.

Dünyada, bölgede, jeopolitik gerilimler ve ekonomik dalgalanmalarin yasandigini belirten Isikhan, pandemi gibi salgin hastaliklar, dogal afetler, göç hareketleri, savaslar, su, gida ve enerji krizlerinin beraberinde yeni riskler ve belirsizlikler getirdigini vurguladi.

Türkiye olarak belirsizliklerin getirecegi her türlü riske karsi alinacak tedbirlere yönelik dikkatli bir sekilde çalistiklarini kaydeden Isikhan, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in çizdigi Türkiye Yüzyili vizyonu ile daha güçlü, daha kapsayici ve sürdürülebilir bir sosyo-ekonomik kalkinmayi saglayacak politikalari uygulamaya devam edeceklerini ifade etti.



“Kadin ve genç istihdaminda artis saglayacak özel politikalar gelistiriyoruz”

Nihai hedeflerinin Türkiye Yüzyilini, emegin, yatirimin, üretimin, istihdamin, büyümenin, kalkinmanin ve refahin yüzyili yapmak oldugunu söyleyen Isikhan, “Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi olarak 12. Kalkinma Plani ile Orta Vadeli Programi da dikkate alarak, genel istihdamin yani sira özellikle kadin ve genç istihdaminda artis saglayacak, özel politikalar gelistiriyoruz. Bildiginiz gibi, günümüzde çalisma hayati, hizla degisen ekonomik, teknolojik ve sosyal dinamiklerle karsi karsiyadir. Dijitallesme, yapay zeka, otomasyon gibi faktörler, çalisma hayatindaki rolleri ve beceri gereksinimlerini yeniden tanimliyor. Bu anlamda günümüz itibariyla gerçek bir dönüsümün içindeyiz. Bu dönüsümün, çalisanlari nasil etkiledigini, is gücü piyasasinda hangi alanlarda yeni firsatlar ve hangi alanlarda tehditler olusturdugunu anlamak, gelecege dair stratejiler belirlemede kritik öneme sahiptir” ifadelerini kullandi.

Konusmasinda dönüsümün merkezinde her zaman insanin ve emegin olmasi gerektigini dile getiren Isikhan, insan onurunu koruyarak, adil çalisma sartlarini saglayarak ve çalisan haklarini güvence altina alarak bu dönüsümü yönlendirmeleri gerektiginin altini çizdi.

“Sendikal hareketlerin güçlenmeye devam etmesi gerekmektedir”

Çalisma hayatindaki sosyal diyalogun; kurumsal, kapsayici ve seffaf biçimde islemesinde önemli bir rol üstlenen sendikalari desteklediklerini hatirlatan Isikhan, “Degisen is yapisi ve çalisma kosullari karsisinda, sendikal hareketlerin de güçlenmeye devam etmesi gerekmektedir. Degisen isgücü piyasalarinin ve yeni is modellerinin; sendikal örgütlenmeye etkilerinin tartisilmasi ve yeni modellerin gelistirilmesi kaçinilmazdir. Diger yandan, istihdamin gelecegi konusunda ise sadece issizlik rakamlarina odaklanmak yeterli degildir. Istihdamin niteligi, güvencesi ve insana uygunlugu da göz önünde bulundurulmalidir. Istihdam olusturma politikalari, sadece is ve isçi sayisini artirmakla kalmamali, ayni zamanda kaliteli ve sürdürülebilir islerin olusturulmasini da hedeflemelidir” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile