Çalışmalarına Hız Kazandırdı ve Mutabakat Sağladığı Madde Sayısını Artırdı

Meltem Yılmaz - TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu, Meclis Başkanı Cemil Çiçek başkanlığında 7 Mayıs'ta yaptığı toplantının ardından çalışmalarına hız kazandırdı ve mutabakat sağladığı madde sayısını artırdı. AK Parti ve CHP, gelinen bu aşamadan umutlu olduklarını ifade ederken, MHP, üç engelin kalkması halinde evrensel değerlerle barışık bir anayasa inşa edilebileceğini belirtti.

' 'Temel hak ve özgürlükler'' başlıklı bölümü yeniden ele alan komisyon, son iki haftada bu bölüm üzerinde benimsediği madde sayısını arttırdı.

Komisyon üyeleri, anayasa çalışmalarında gelinen son aşamaya ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Komisyon üyesi, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, komisyon çalışmalarının, önceye göre daha iyi gittiğini ifade etti.

Doğrusunun, olması gerekenin de bu olduğunu belirten Şentop, ''Komisyondaki anlaşılamayan maddelerin büyük kısmı, tamamen teferruata dair değerlendirme, gereksiz tartışmalardı. Komisyonda sorun hale gelecek, anlaşılamayacak konular da var; doğru ama bu konular üzerinde vakit harcayacağımıza, gereksiz konular üzerinde tartışıyor, vakit geçiriyorduk'' diye konuştu.

Şentop, bu dönemde, büyük ölçüde bunun aşıldığını gördüklerini kaydederek, anlaşılan madde sayısını iki katına çıkardıkları takdirde, yeni anayasanın geleceği bakımından daha ümitli olabileceklerini vurguladı.

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun 40 madde üzerinde mutabakat sağladığını, bu sayının 50'yi geçtiğini dile getiren Şentop, ''Şahsi görüşüm, komisyon, anlaştığı madde sayısı bakımından yüz maddeyi geçebilirse o zaman ümit verici tablo ortaya çıkar. 30 Nisan tarihine göre, şimdilik daha ümitliyim'' dedi.

Şentop, günde 3-5 madde görüşüldüğünü, yaklaşık iki hafta içinde belli bir şeyin ortaya çıkacağını ifade etti.

İkinci kez görüşülecek madde sayısının bir hayli azaldığına işaret eden Şentop, temel hak ve özgürlükler bölümündeki maddeleri bir kez yazdıklarını, bir kez görüştüklerini, bir kez de danışmanların üzerinde çalıştığını, şimdi 4. kez ele aldıklarını anlattı.

Şentop, danışmanların yasamayla ilgili bölüm üzerinde çalıştığını, ön hazırlık yaptığını ifade etti.

-''Süreç daha hızlanır''-

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart da komisyonun çalışmaları konusunda umutlu olduklarını belirtti.

Kart, müşterek irade olduğu sürece umutlu olduklarını kaydederek, burada temel görevin AK Parti'ye düştüğünü söyledi.

Kart, AK Parti'nin, ''temel hak ve özgürlüklerden'' sonra da bu iradesini sürdürmesini temenni etti.

CHP'nin, uzlaşma iradesini sürdürdüğünü, aynı anlayış, aynı yaklaşım içinde olduklarını dile getiren Kart, bu yaklaşım içinde olmaya da devam edeceklerini söyledi.

Kart, ''Umarım iktidar grubu da bu tavrını, yaklaşımını sürdürür'' dedi.

Kart, bu yaklaşım içinde temel hak ve özgürlüklerde uzlaştıkları madde sayısının rahatlıkla 55'i bulabileceğini belirterek, ''Taslağın tamamını yaklaşık 150 madde kabul edersek, geriye 90-95 madde kalıyor. Bu maddelerden 40 madde kadarı AKP'nin başkanlık sistemi önerisiyle ilgili. AKP, bu işin sonuçlanmasını istiyorsa başkanlık konusundaki kararını, toplumu, komisyonu daha fazla oyalamadan, bloke etmeden, açıklaması gerekiyor. AKP, başkanlık önerisinden vazgeçerse, bu süreç daha da hızlanır'' görüşünü dile getirdi.

-''Heder edilmemeli''-

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, MHP'nin, uzlaşma kültürüyle toplumsal mutabakata dayalı bir anayasa inşası için tüm imkanlarını seferber ettiğini kaydederek, bu amaçla dünyadaki ve Türkiye'deki anayasa değişikliklerini, sivil toplum örgütlerinin anayasa taslaklarını ve Uzlaşma Komisyonu'nun topladığı görüşleri geniş bir şekilde değerlendirdiğini anlattı.

Bütün bunların, önemli kazanımlar olduğunu vurgulayan Bal, bunların heder edilmemesi gerektiğini belirtti.

Bal, uzlaşma kültürü içinde davrandıklarını ve millete, kendi iradesine dayalı bir anayasa armağan etme çabasında olduklarını söyledi.

Önlerinde engellerin de olduğunu kaydeden Bal, 3 büyük engelin bulunduğunu belirtti.

Bal, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bunlardan birincisi, AKP'nin başkanlık sistemi önerisi. Bu, 40'dan fazla maddede uzlaşmayı imkansız kılıyor. İkincisi BDP'nin etnik talepleri, üniter ve milli bütünlüğü bozucu teklifleri. Bunlar da 30'dan fazla maddede anlaşmayı engelliyor. Üçüncüsü ise İmralı süreci kapsamı içinde, Uzlaşma Komisyonu dışında iki parti, terör örgütü PKK talepleri doğrultusunda bir çalışma yapıyor. Bu da komisyonda güvensizlik yaratıyor. MHP'nin, bu 3 engelin oluşmasında olumsuz bir davranışı yok. Dolayısıyla bunları gidermek, bu nedenleri yaratan partilere; AKP ve BDP'ye düşüyor. Bunlar kalktığında 1 Temmuz'a kadar evrensel değerlerle barışık bir anayasa inşa etmek mümkün. Üst Komisyon toplantısı 7 Mayıs'tan önce de sonra da AKP, başkanlık sistemini dayatıyor, geri adım atmıyor. BDP, etnik taleplerini daha da arttırdı. PKK için savaş tazminatı dahil anayasa maddesi haline gelmesini önerebiliyor, bundan geri adım atmıyor. Bunda nasıl anlaşacağız- PKK elebaşısıyla yaptıkları görüşmeler devam ediyor.''

Yayıncı: Ali Eyvaz
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile