Çalıştay Bildirgesinden Açıklaması

"III. Bayramiç Tohum Takas ve Yerel Ürünler Şenliği" kapsamında, "Katılımcı Onay Sistemi Çalıştayı" gerçekleştirildi.

Belediye düğün salonunda gerçekleşen çalıştay sonrasında hazırlanan bildirgeyi, Buğday Derneği, Bayramiç Yeniköy Kazdağları Ekolojik Yaşam, Argiida Tarım, Emanetçiler, Çanakkale Ekolojik Yaşam, Bir Umut, Yeryüzü ve Güneşköy dernekleriyle Slow Food, Fikir Sahibi Damaklar, Balıkesir Yaşam Dostu Ürünler ve Paylaşım Merkezi, Seferihisar Can Yücel Tohum Merkezi, Toprakana Platformu, Tahtacı Örencik Doğal Ürün Kolektifi, DBB Doğal Besin Bilinçli Beslenme Grubu, Vahşi Bahçe, Çankaya Belediyesi Gıda Topluluğu, Doğal Ürün Talep Edenler Gurubu temsilcileri imzaladı.

Bildirgede, tohumların insanlığın ortak mirası olduğu, üzerinde fikri mülkiyet hakkını tesis edilemeyeceği ifade edildi.

Gıdanın, kaynağı olduğu güneşin altında yaşayan her canlı için hak olduğunu, herkesin kendi gıdasını özgürce yetiştirmeye ve onu yetiştirecek kirlenmemiş toprağa hakkı olduğunu kaydedilen bildirgede, gerçek gıdanın, genetiği değiştirilmiş organizmalar olmadan, doğaya, emeğe, toplum ve insan sağlığına saygılı olarak üretilmiş, işlenmiş ve dağıtımının yapılmış gıdalar olduğu vurgulandı.

Bildirgede, şöyle denildi:

"Tohumlar insanlığın ortak mirasıdır. Üzerinde fikri mülkiyet hakkı tesis edilemez. Herkes, kendi yetiştirdiği tohumu, kendisinin uygun göreceği bir başkasıyla paylaşma ya da takas etme hakkına sahiptir. Tohumların yaşlanması ve gelecek kuşaklara aktarılabilmesinin en doğru yolu, onların tohum bankalarında değil, binlerce yıldır olduğu gibi halkın elinde ve toprağın içinde olmasıdır. Kendi emeğiyle geçimini sağlayan küçük çiftçiler, gerçek gıdayı oluşturmak üzere üretimlerini gözden geçirip, piyasa dışındaki seçeneklere yönelirler. Gerçek gıda, sorumluluk hisseden bireylerin harekete geçmesiyle, üretim ve tüketim tercihlerini ortaklaştırmalarının üzerinde yükselecektir."

Muhabir: Sabahattin Sallama / Fikriye Susam Uyar

Yayıncı: Haluk Yüksel
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile