Çam Kese Böcegi Ile Ilgili Biyolojik Mücadele

Çam Kese Böcegi Ile Ilgili Biyolojik Mücadele

Samsun Büyüksehir Belediyesi tarafindan insanlarin ve hayvanlarin temas etmesi halinde alerjik reaksiyonlara neden olan çam kese böcegi ile ilgili biyolojik mücadele çalismasi baslatildi. Kasim-Aralik aylarinda yumurtadan çikan çam kese böcegi larvalarina karsi ilaçlama ve budama çalismalari halkin yogun oldugu bölgelerde siklastirildi.

Samsun Büyüksehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Baskanligi tarafindan bahar ve yaz döneminde alerjik reaksiyonlara neden olan çam kese böcegi ile ilgili yogun bir mücadele çalismasi yürütüyor. Çam kese böceginin genç evre larvalarinin olustugu ve kislik keselerini yaptiklari bu dönemde ekipler tarafindan kent genelinde yogun olarak mücadele çalismasi gerçeklestiriliyor. Ilaçlama çalismasinda ise bu yil ilk kez kimyasal içerikli bir madde yerine bakterilerden elde edilen insan sagligina ve çevreye zarar vermeyen bir ilaç kullaniliyor. Bu maddenin böcegi zehirleyip öldürmek yerine tokluk hissi yaratarak besin almasini engelleyip bertaraf olmasini sagladigi belirtildi. Ayrica çam agaçlarinda bu böceklerin yaptiklari keselerin oldugu kisimlar içinde budama çalismasi yapiliyor.

Samsun Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Demir, özellikle bahar ve yaz aylarinda piknik, gezi ve dinlenme aktiviteleri için vatandaslarin yesil alanlari tercih ettigini bu dönemlerde çam agaçlarinda bulunan çam kese böcekleriyle temasi halinde ise kisilerde ciddi alerjik reaksiyonlar olusabildigini söyleyerek, “Bu kapsamda özellikle kasim-aralik döneminde bu böceklerin bertarafiyla ilgili ciddi bir mücadele çalismasi yürütüyoruz. Ekiplerimiz yesil alanlarimizda bulunan çam agaçlarinda bu böceklere yönelik olarak ilaçlama çalismasi gerçeklestiriyor. Bu yil ilk defa bu mücadelede çevreye ve insan sagligina bir zarari olmayan bir ilaç kullaniyoruz. Amacimiz vatandaslarimizin bahar ve yaz döneminde dogada geçirdikleri zamani konforlu hale getirmek” dedi.

Yapilan çalisma ile ilgili bilgi veren Park ve Bahçeler Dairesi Baskani Ekrem Sahin ise bahar ve yaz aylarinda piknik alanlarinin vatandaslarin daha güzel, saglikli, temiz daha iyi kullanabilmeleri için bu günlerden hazirlik yaptiklarini dile getirdi. Sahin, “Yaz aylarinda piknik alanlarinda en büyük sikintilardan biri çam kese böcegidir. Bugünlerde bu böcek yumurtadan çikiyor ve agaçlarda kese olusturmaya basliyor. Biz de tirtil haline gelmis bu böceklere yönelik olarak bu dönemde ilaçlama yaparak bunlarin yaz aylarinda popülasyonunun düsmesi insanlari rahatsiz edecek unsurlarin ortadan kaldirilmasi için bir çalisma yapiyoruz. Yumurtadan çikan çikmis tirtillar çam agaçlarinin ibrelerinden beslenerek kendilerine dallarin üzerinde kese örerek yuva yapmaktadirlar. Kese örmeden önce müdahale edilerek popülasyonlarinin düsürülmesi hedeflenmistir” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile