Çam Kese Böceğine Karşı Biyolojik Mücadele İle Ormanlar Korunuyor

Çam Kese Böceğine Karşı Biyolojik Mücadele İle Ormanlar Korunuyor

Antalya Manavgat Orman İşletme Müdürlüğü, ormanlara zarar veren çam kese böceğine karşı biyolojik mücadele yapıyor.

İlçe Orman İşletme Müdürlüğü, ormanlık alanlarda toplanan Calosoma Sycophanta böcek türünü laboratuvar ortamında çoğaltarak çam kese böceğini yemesi için doğaya bırakıyor. Calosoma Sycophanta böceği günlük 15 çam kese böceğini öldürdükten sonra yiyor. Yırtıcı böcekler baboratuvar ormanında dişi ve erkekleri çiftleştirilerek çoğaltılıyor. Böcekler 21 gün içinde yumurtadan çıkarak doğaya bırakılacak hale geliyor. Manavgat'ta 15 Şubat'ta başlayan çam kese böceğiyle mücadele çalışması 20 Nisan'a kadar süreceği belirtildi. Manavgat Orman İşletme Müdürü İsmail Hacıoğlu, yaptığı açıklamada, 3 yıldır ormanlık alanlarda çam dallarına zarar böcek türüyle biyolojik yöntemle mücadele ettiklerini söyledi.

Laboratuvar ortamında 2013 yılı hedefinin zararlı böcek türüne karşı 5 bin Calosama türü yırtıcı böcek yetiştirmeyi hedeflediklerini belirten Hacıoğlu, 21 gün sonra yumurtadan çıkacak böcek yiyicileri orman zararlısı türü yemesi için doğaya bırakacaklarını kaydetti.

Hacıoğlu, "Doğaya zarar verdiği için orman zararlısına karşı 3 yıldır mücadelemizi biyolojik yöntemle yapıyoruz. Laboratuvar ortamında çoğalttığımız böcekler çam kese böceğini yiyerek besleniyor. Calosoma türü böcek orman zararlısının içini emerek besleniyor. Mücadelemizi tamamen biyolojik yapıyoruz. Doğaya zarar verdiği için kimyasal mücadele yapmıyoruz." diye konuştu.

Laboratuvar ortamında böcek üretimini Burhan Sarı, İbrahim Yılmaz ve Ali Taş yapıyor. Burhan Sarı, ormanlık alanlarda topladıkları yırtıcı böcekleri laboratuvar ortamında çiftleştirerek çoğalttıklarını söyledi.

Hedeflerinin 5 bin böcek elde etmek olduğunu belirten Sarı, yumurtadan 21 gün sonra çıkacak yavruları biyolojik mücadele için doğaya bırakacaklarını kaydetti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile