İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Çiftçi, çam kese böcekleri ile kimyasal mücadele yerine biyolojik mücadele verdiklerini söyledi. Çam kese böceklerine karşı İzmir, Bergama, Selçuk, Manisa ve Akhisar‘da oluşturulan özel laboratuvarlarda calosoman isimli böcek yetiştirdiklerini belirten Çiftçi; şöyle konuştu: "Beş laboratuvarda şimdiye kadar toplam 67 bin 106 adet calosoman böceği üretildi. Laboratuvarlarda böceklerin yumurtaları alınarak nemli yerlerde büyütülüyor ve bir süre sonra doğaya salınma işlemi
yapılıyor. Böylece bu böcekler de çam kese böceklerinin iç organlarını yiyerek doğal denge sağlanmaya çalışılıyor."
Çam kese böcekleri ile mücadele kapsamında ayrıca guguk kuşu olarak bilinen kuş türlerinin sayısını çoğaltmak için ormanlık alanlarda kuş yuvaları astıklarını belirten Çiftçi; " 2005-2010 yılları arasında 9 bin adet kuş yuvası yaptırılarak asılmış, 2011 yılında ise 3 bin 500 adet daha kuşyuvası asılacaktır" dedi.
Amaçlarının çam kese böceğini doğada yok etmeden en az zarar vereceği seviyeye ulaşmak olduğunu belirten Çiftçi; şunları söyledi:"Biz doğal dengeyi sağlamak istiyoruz. Bazı vatandaşlarımız kuruyan ağaçların görüntüsü yüzünden ormanların kuruduğunu düşünüyor. Ancak, durum böyle değil. Bu böceklerin zarar verdiği ağaçlar yaz aylarında özellikle Temmuz ayında yine eski görüntüsüne kavuşuyor."
Cennetçeşme semtindeki ormanlık alanda yoğunlukta bulunan çam kese böcekleri ile yapılan biyolojik mücadeleyi yerinde tanıtan Orman Zararlarına Karşı Mücadele ekipleri, ulaşılması zor uzun ağaçlarda bulunan çam kese böceklerine ait keselere yarım çay bardağı dozunda mazot enjekte ederek kese içerisinde yer alan çam kese tırtıllarının ölmesini sağladıklarını belirtti. Orman Mühendisi Özgür Toprak, çamkeseyle mücadelede yumurta, larva, pupa ve kelebek olarak dört dönem bulunduğunu söyledi. Yumurtlama
döneminde ağacın dalına yerleştiğini, en az 210 adet yumurta bıraktığını ve 30-40 günde tırtıl oluştuğunu, bunların keseleme döneminde dalları emerek büyüdüğünü aktaran Toprak, pupa dönemininde toprak altında ortalama üç dört yıl kalarak hayatını sürdürdüğünü belirtti. Bu açıdan mücadelenin çok zor olduğuna dikkat çeken Toprak, böceğin daha sonra kelebek olarak çiftleştiğini ve doğal döngünün baştan başladığını ifade etti.
Son iki yılda 1 milyon 680 bin 539 çamkese toplandığını kaydeden Özgür Toprak, imha için ağaçların uç kısımlarındaki böcek yuvalarına mazot şırınga ettiklerini, alt kısımları keserek ağaçtan uzaklaştırdıklarını söyledi. Kesilen bölümlerin, oluşturulan küçük su adacıklarında sinekler tarafından yok edildiğini belirten Toprak, bu sayede doğal yöntemle ekolojik dengeyi koruduklarını sözlerine ekledi.
Çam Kese Böceklerine Karşı Mücadelede Calosoman Böcekleri
İzmir Orman Bölge Müdürlüğü Orman Zararları ile Mücadele ekipleri, ağaçların düşmanı çam kese böcekleri ile biyolojik mücadelesine devam ediyor. Bölge Müdürü İbrahim Çiftçi, çam kese böceklerinin ağaçlardaki öz suyu emerek yapraklarını kuruttuğunu ancak ağaçlara genel anlamda zarar vermediğini açıkladı.