'Cam Tavanı Delen Kadınlar' Sergisi Açıldı

Kadına, kadının emeğine ve kadının gücüne inancın ve saygının oluşmasını amaçlayan sergi 13 Mart'a kadar görülebilecek.

Tarihi Giysi Koleksiyonu, Etnoğrafik Müze Koleksiyonu ve Efsanelerde Kadın ve Çocuk eserlerinin bir araya geldiği 'Cam Tavanı Delen Kadınlar' karma sergisi açıldı.

Milli Saraylar Dolmabahçe Sarayı Sanat Galerisi'nde açılan serginin koordinatörü Asuman Karaşabanoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 'Cam Tavanı Delen Kadınlar' etkinliğini 20 yıldır devam ettirdiklerini belirterek, '8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü biz bir anma günü olarak değil, bir emeğe saygı duruşu günü olarak kabul ediyoruz. Biz sergi yapmak için yapmadık. Şu anda burada ciddi emekle hazırlanmış, Türkiye'nin tekstil tarihi, ev hayatı, alışkanlıkları, yaşam disiplinleri ve kadının iç dünyasına dair bir bellek yaratmak üzere biz sergi var' dedi.

Karaşabanoğlu, serginin kadın hareketinde önemli bir sendroma işaret ettiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

'Son 3 yıldır . 'Cam tavan', görünmez engelleri temsil ediyor. Görünmez engellerle başa çıkmak için isyan edelim. Çığlık çığlığa bağırarak, anormal ve bir kadın zerafeti ile başlamayan, bağdaşmayan reaksiyonlar ne olabilir? Kadın, eş, evlat, anne olarak hem de hanımefendiliğini kaybetmeden hayata yerleşebiliriz. Kendi hayatımızı örneklemeye çalışıyoruz.'

Etkinliğe 'Efsanelerde Kadın ve Çocuk' sergisiyle katılan illüstratör Prof. Dr. Nazan Erkmen ise kadının emsalsiz olduğunu aktararak, 'Bugün, dünya kadınları ve erkekleri eşit haklara sahip olması için kadınlara tanınan bir gündü fakat biz buna kutlama diyemeyiz. Son yıllarda kadın cinayetlerinin arttığını biliyoruz' şeklinde konuştu.

'Tarihi Giysi Kolleksiyonu'nu sergileyen Şadiye Ulusay da eser sahibi olarak emeğini ve birikimini ortaya koyduğunu anlatarak, 'Benim için önemli olan topladığım parçaların devletime, milletime bir bellek olarak kazandırılmasıdır. Bütün bu biriktirdiklerim ileride bir müze olarak oluşturulmasını istiyorum' diye konuştu.

'Etnoğrafik Müze Kolleksiyonu'nu sergileyen yazar ve müzeci Sabiha Tansuğ işini severek yaptığının altını çizerek şöyle konuştu:

'Bu sergi bir tarihi geçmişin canlandırma, yeniden gündeme getirme sergisi. Benim bu çabalarım 50 yıllık. Köy köy, kasaba kasaba gezerek sandıklardan, yaşamların içinden bilgiler topladım. Eşimle beraber Anadolu'da köylere giderek fotoğraflar çektik. Bu sergi, öyle ezbere bir koleksiyon değil.'

Kadına, kadının emeğine ve kadının gücüne inancın ve saygının oluşmasını amaçlayan sergi 13 Mart'a kadar görülebilecek.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile