Cama Hayat Veren Nefes

Cama Hayat Veren Nefes

Adana’da alevde cam sekillendirmeden porselene, seramikten çiniye kadar onlarca esere imza atan cam sanatçisi Nehir Özerpalet, Mehmet Akif Ersoy Kültürevi’nde açilan Cam Füzyon Atölyesi’nde unutulmaya yüz tutmus cam islemeciligi sanatini kursiyerlerine aktariyor. Atik camlari degerlendiren Özerpalet, alevde cam sekillendirme sanati ile üfleme de yaparak; tespih, taki, çiçek, böcek, tablo, vazo gibi dekoratif ürünler yapiyor.



“Açik alevde yaptigim bir çalisma”

Unutulmaya yüz tutan cam islemeciligi sanati ile fizyon cam ve alevde cam sekillendirme yapan Nehir Özerpalet, “Alevde cam sekillendirme salümo ile beraber açik alevde yaptigim bir çalisma. Fizyonda cam firininda pencere camiyla veya renkli camlarla bu isler için özel üretilmis camlarla firin ortaminda yapistirma islemi. Bu ise biraz merakli oldugum için seramikle basladim. Profesyonel seramik alaninda birçok sergi açtim. Geleneksel iyi bir çiniciyim. Geleneksel çini yaptim. Hala da camla birlikte seramigi, çiniyi bütünlestiriyorum. Porselen çalistim. Fizyon cam hep vardi. Sonrasinda tabii ki de alevde cama, sicak cama geçmis oldum. Tabii camda vaktimi daha çok geçiriyorum. Niye? Camin büyüsü var. Çok farkli bir büyüsü var. Seramikte bir seyi sekillendirdiginiz zaman bir yirmi gün, bir ay falan gerekiyor. Ama cam da yaptiginiz sey ortalama olarak üç dört günde elinizde oluyor. O da heyecanli bir sey tabii” diye konustu.



“Hem füzyon alaninda hem cam boncuk alaninda çok büyük bir talep var”

Özerpalet, renkli cam çubuklari ile çalismalarini yaptigini söyleyerek, “renkli cam çubuklari boya degil kendi dogal hali. Alevin içerisine girdigi zaman kararir. Sogudugu zaman kendi asil rengini alir. Mesela arka plandaki cami füzyonda yaptim. Ama öndekilerini alevde camla bütünlestirdim. Daha da büyük boyutlar olabilir. Geri dönüsümle ilgili siseleri füzyon camla firinda erittim ama alevde camda süsleme yaptim. Alevde camda kolyeler yapiyorum. Su an kendi taktigim seyleri de görüyorsunuz. Yani akliniza gelebilecek o kadar çok bir sey var ki, Camla ugrasmakta hiç sinir yok. Çok da zevkli bir sey. Cam bizim için aslinda geleneksel. Bizim kadim topraklarimizda olan bir sey fakat biz çok sahip çikamamisiz. UNESCO tarafindan 2023 cam yili ilan edildi. Biz de çok sevindik tabii camcilar olarak. Adana’da böyle bir sey yok. Ben istiyorum ki birçok sehirde var. Artik çok da ilerledi. Ben buradaki alti yas, dört yasla baslayabiliriz. Çalisan kadin, erkek, genç, herkese büyük bir imkan aslinda. Çünkü bunun için bir dükkan gerekmiyor. Sadece bir masa odaniza koyabileceginiz bir masa bir salümo ve tüple bu ise baslanilabilir. Kurumumuzda ögrenci yetistiriyorum. Hem füzyon alaninda hem cam boncuk alaninda çok büyük bir talep var. Ben de bundan çok mutluyum” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile