İngiltere Başbakanı David Cameron, ülkenin Avrupa Birliği içerisindeki konumuna ilişkin diğer üye ülkelerle yürütülen müzakerelerde gelecek ay anlaşmaya varılabileceğini belirtti.
İngiliz yayın kurumu BBC’de Andrew Marr Show’a katılarak ülke gündemine ilişkin soruları yanıtlayan Cameron, İngiltere’nin AB üyeliğiyle ilgili görüşmelerin zor geçtiğini, öte yandan üye ülkelerle şubatta anlaşmaya varılabileceğini kaydetti.
AB içerisinde reformların gerçekleştirilmesi gerektiğini belirten Cameron, “Şubat ayında anlaşma sağlandığını, bunu takiben de referandumun yapıldığını görmek istiyorum' dedi.
Cameron, AB’ye ülkeleriyle devam eden görüşmelerin içeriğine ilişkin olarak, “Bazıları en zor konunun göç olduğunu düşünüyor, gerisinin ise kolaylıkla halledileceğine inanıyor. Göç mutlaka zor bir konu ama diğer alanlar da basit ve açık değil” diye konuştu.
AB üyesi olmasına rağmen Avro Bölgesi’nin dışında kalan ülkelerin dezavantajlı durumda olmaması gerektiğini belirten Cameron, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Biz Avrupa’ya ticaret, işbirliği ve birlikte çalışmak için katıldık. Kendimizi bir nevi ‘Avrupa süper devleti’ içerisine gömmek istemiyoruz. Bu yüzden ortak para biriminde, sınırsız Schengen sisteminde değiliz. Bu yüzden Avrupa ordusuna hiçbir zaman dahil olmayacağız” dedi.
Cameron, İngiltere’nin AB’den ayrılma olasılığına ilişkin “Ben bunun doğru çözüm olduğunu düşünmüyorum. Fakat çözüm buysa bunun işlemesi için elimizden gelen her şeyi yapmak zorundayız” ifadesini kullandı.
David Cameron ayrıca referandumun sonucunda İngiltere’nin AB üyeliğine devam etmesi yönünde bir kararın çıkması durumunda Başbakanlık görevine devam edeceğini söyledi.
Cameron'ın geçen yılın mayıs ayında tek başına iktidara seçilmesinin hemen ardından ülke gündemine gelen konu AB ile ilişkiler olmuştu.
AB'nin işleyişinden şikayet eden Cameron, Birliğin daha rekabetçi olması ve AB ülkelerinin parlamentolarına daha fazla yetki verilmesini istiyor. Cameron, Avro Bölgesi'nde yer almayan ülkelere ayrımcılık yapılmaması talebinde de bulunuyor.
Cameron'ın 2016 yılı içerisinde Brüksel ile yeniden müzakereleri tamamlaması bekleniyor. Referandumun ise 2017 yılına kalmadan yine 2016'da yapılma ihtimali bulunuyor.
Başbakan Cameron, Brüksel ile yürüttüğü yeniden müzakerelerden istediğini alırsa ülkesinin 28 üyeli Birlikte kalması yönünde kampanya yürütecek. Referandumda seçmenlere, 'Birleşik Krallık AB'nin üyesi olmaya devam etmeli mi? Yoksa AB'den ayrılmalı mı?' sorusu yöneltilecek.
Cameron AB İle Reform Görüşmelerinden Umutlu
İngiltere Başbakanı Cameron: “Şubat ayında anlaşma sağlandığını, bunu takiben de referandumun yapıldığını görmek istiyorum” “Biz Avrupa’ya ticaret, işbirliği ve birlikte çalışmak için katıldık. Kendimizi bir nevi ‘Avrupa süper devleti’ içerisine gömmek istemiyoruz” (AB’den ayrılmak) Ben bunun doğru çözüm olduğunu düşünmüyorum. Fakat çözüm buysa bunun işlemesi için elimizden gelen her şeyi yapmak zorundayız.”