Cameron: Guantanamo Büyük Bir Hataydı

İngiltere Başbakanı David Cameron, ABD’nin en büyük hatalarından birinin 11 Eylül saldırısının ardından Guantanamo hapishanesini açmak olduğunu belirtti.



11 Eylül saldırılarının 10. yıldönümünde El Cezire’den David Frost’a özel bir mülakat veren Cameron, İkiz Kuleler`e saldırının ardından ABD ve İngiltere "erdemli otorite" kavramını kısmen yitirdiğini itiraf etti. Guantanamo kampının açılmasını “en büyük hatalardan” biri olduğunu kaydeden İngiliz Başbakan, “Elbette birçok hata yapıldı ve elbette Guantanamo’da neler yaşandığını, ne gibi yanlışların yapıldığını hepimiz çok iyi biliyoruz.” diye konuştu.

Guantanamo işkence hapishanesi, El Kaide’nin üstlendiği 11 Eylül saldırıları sonrası 2002 tarihinde açılmış ve büyük bir kısmını Müslümanların oluşturduğu 750 civarındaki şüpheli kişi burada işkence yapılarak sorguya çekilmişti. Guardian’ın Nisan ayında yaptığı özel haberinde, ağır şartlar altında sorgulanan bu kişiler arasında birçok rahatsızlığı bulunan 89 yaşında Afganistanlı bir çiftçinin ve 14 yaşında masum bir Iraklı çocuğun olduğunu aktarmıştı. Bu hapishanede halen 172 kişinin bulunduğu kaydediliyor. Barack Obama, seçim vaatlerinde göreve geldikten itibaren 1 yıl içinde bu işkence kampını kapatacağına söz vermiş ama bunda başarılı olamamıştı.


“Şimdi anlıyoruz ki erdemli otoriteyi kaybettiğimiz bu zaman diliminde birçok hata yaptık.” itirafında bulunan Cameron, New York`ta İkiz Kuleler`i ve Londra`da metro istasyonlarını hedef alan saldırıları ima ederek, “Bu saldırılar sonrası dünyaya sesimizi duyurmak adına şimdi yanlış olduğunu anladığımız uygulamaların önemli olduğunu düşünüyorduk.” ifadelerini kullandı.


Geçtiğimiz 10 yıllık süreçte Batılı devletlerin “olağandışı zor zamanlardan” geçtiğini de sözlerine ekleyen İngiliz lider, “11 Eylül saldırılarında kaç İngiliz, Fransız, Alman vatandaşının öldürüldüğünü hatırlıyorsunuz değil mi? Bu ülkelerin ve ABD`nin yöneticilerinin hemen hepsi, bu saldırının farklı şekilde tekrarlanacağını düşünüyordu. Belki kimyasal, belki de biyolojik bir silahla…” şeklinde düşüncelerini açıkladı.


11 Eylül olayı sırasında başbakanlık görevini yürüten ve bu saldırılar bahane edilerek ABD ile birlikte Irak ve Afganistan işgaline katılma kararını veren Tony Blair ise dün Times gazetesine verdiği mülakatta, saldırıların üzerinden 10 yıl geçmesine rağmen "aşırıcılığın ve terörün hala tehdit oluşturduğunu" ve bu tehdidin yok olmasının zaman alacağını iddia etti.

"İran, bölgesinin istikrarı için çok büyük tehdit oluşturuyor.” diyen Blair, Tahran’ın nükleer programı çalışmalarına devam etmesi halinde Batı’nın “güç kullanmaya” hazır olması gerektiğini savundu. Eski İngiliz Başbakan ayrıca, Beşşar Esed`in reformları gerçekleştiremediğini ve Suriye hükümetinin meşruluğunu yitirdiğini vurguladı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile