İngiltere Başbakanlığından yapılan açıklamada, Cameron'ın bu hafta Danimarka ve İsveç'e yapacağı ziyaretlerinin iptal edildiği bildirildi. Açıklamada, Cameron'ın yarın Brüksel'e giderek, burada ülkesinin AB'deki geleceğine dair Juncker ile görüşeceği kaydedildi.
Başbakanlık, yarın yapılacak toplantıyı AB'nin reformlaşmasına dair 'kesinlikle olumlu bir gelişme' olarak nitelendirirken, 'Avrupa genelinde, enstitülerde ve diğer ülkelerde, liderleri görüyoruz. Bir anlaşmaya varıldığını şubat ayında görmek istedikleri açıkça ortada. Hedef ortada. Daha fazla çalışılması gerektiği de ortada' ifadelerini kullandı.
İngiliz basını, Kopenhag ve Stockholm'ü ziyaret ederek Danimarkalı ve İsveçli mevkidaşlarıyla bir araya gelmesi planlan Cameron'ın ajandasındaki değişiklikle Brüksel'in öncelikli olduğunun altının çizildiğini yazdı.
Cameron, pazar akşamı ise İngiltere'nin başkenti Londra'da Donald Tusk ile görüşecek. Tusk'ın Cameron ile yapacağı görüşmede, İngiltere'nin taleplerinin masaya yatırılarak, bu kapsamdaki son önerilerin ele alınması bekleniyor.
AB'nin reformlaşmasına ilişkin yürütülen Brüksel ile Londra arasında müzakerelerin detaylarının da önümüzdeki hafta açıklanacağı tahmin ediliyor. Tusk'ın gelecek hafta, 18-19 Şubat'ta yapılacak AB Zirvesi öncesinde, İngiltere'nin taleplerinin değerlendirildiği ve anlaşmaya varılmasına dair önerilerinin yer alacağı mektubu, üye ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarına göndermesi bekleniyor.
- İngiltere'nin talepleri
İngiltere'de iktidardaki Muhafazakar Parti, ülkenin AB üyeliğini 2017 yılı sonuna kadar referanduma götürmek istiyor. Geçen mayıs ayındaki genel seçim sonunda tek başına iktidar olan David Cameron liderliğindeki Muhafazakar Parti, ülkenin AB üyeliğini referanduma götürmeden önce birlikle yeniden müzakereler yürütüyor.
Cameron, AB'nin işleyişinden şikayet ediyor. AB'nin daha rekabetçi olmasını ve daha fazla ticaret anlaşması yapmasını isteyen Cameron, AB ülkelerinde ulusal parlamentolara daha fazla yetki verilmesi ve Avro Bölgesi'nde olmayan ülkelere ayrımcılık yapılmaması talebinde de bulunuyor.
Cameron'ın AB'nin serbest dolaşım kuralıyla çelişen ve tartışmalara neden olan talebi ise AB ülkelerinden gelen göçmenlerle ilgili. İngiltere Başbakanı, AB ülkelerinden İngiltere'ye gelen göçmenlerin devlet yardımlarından yararlanmalarının önünün kesilmesi ve İngiltere'de en az 4 yıl yaşama koşulunun getirilmesi gerektiğini savunuyor.
AB'li liderlerin birliğin reformlaşması görüşmelerinde anlaşmaya varmakta en fazla zorluk çektiği konunun, AB vatandaşlarının serbest dolaşımı ve üye ülkelerde iş bulmaya sınırlama getirilmesi olduğu bildiriliyor.
Cameron Juncker Ve Tusk'la Görüşecek
İngiltere Başbakanı David Cameron yarın Brüksel'de Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, pazar günü Londra'da AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ile ülkesinin Birlik'teki geleceğine ilişkin görüşmelerde bulunacak.