Adıyaman’da yıllar önce cemevinin yapılmasında Sünni vatandaşların büyük katkı sağladığı Adıyaman’da, Alevi vatandaşlar da cami yapımına katkı sağladı.
Geçtiğimiz günlerde Karapınar Mahallesi'nde Alevi evlerinin işaretlenmesiyle gerçekleştirilen provakatif eylem karşısında birlik ve beraberlik örneği gösteren Adıyaman halkı, şer odaklarına karşı kardeşlikten ödün vermiyor. Alevi dernek başkanları ve işadamları cami yapımına maddi destekte bulundu.
Adıyaman Üniversitesi kampüs alanına yapılacak olan caminin temel atma töreni gerçekleşirken, törene çok sayıda kişi katıldı.
Temel atma töreninden sonra Mediko-Sosyal binasında bilgilendirme yapıldı.
Törene; Adıyaman Valisi Ramazan Sodan, Belediye Başkanı M. Necip Büyükaslan, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Bölge Müdürü Halil Murat Demir, Adıyaman Müftüsü Mehmet Ali Öztürkçü, Adıyaman Üniversitesi Rektör yardımcıları Prof. Dr. Ahmet Pınarbaşı, Prof. Dr. Cemil Kara, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Abdurrahman Dimez, Esnaf, Kefalet ve Kredi Kooperatifi Başkanı Abuzer Aslantürk, Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Mustafa Uslu, Adıyaman Üniversitesi Cami ve Külliye Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Orhan Uslu, Hacı Bektaş-ı Veli Anadolu Kültür Derneği Adıyaman Şube Başkanı Nusret Tunç, kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri ile akademik ve idari personel katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Orhan Uslu, "Daha önceden bir cami temeli atılmıştı. Ancak bu bir temel değil, bir girişimdi. Bugün Adıyaman Üniversitesi'nin öğrenci sayısı hızla artıyor. Son aldığım rakamlar 13 bin civarındadır. Dolayısıyla daha önceden beton dökülen alanın dar geleceği ve kaldı ki bahçe alanının da olmadığı görüldü.
Şimdi yeni yapacağımız yerin 10 bin metrekare alanı sadece bahçe alanıdır" dedi.
"İnşallah çok güzel bir cami olacak. Yaklaşık 4 bin kişinin namaz kılacağı bir yer olacak" diyen Uslu, kardeşliğin bir sembolü olarak birlik ve beraberliğin göstergesi olarak Hacı Bektaş-ı Veli Anadolu Kültür Derneği Adıyaman Şube Başkanı Nusret Tunç'un 500 TL yardımda bulunduğunu söyleyerek "Allah razı olsun" dedi.
Uslu, "Alevi işadamlarımızdan Mahmut Aslan 2 bin TL, Hüseyin Tunçay 2 bin TL yardımda bulundular. Bu Alevi kardeşlerimiz, Alevi ağabeylerimiz Adıyaman’da ki bu birlik beraberliğin, bu kardeşliğin bir kez daha gösterilmesi adına güzel bir örnek oldular" ifadelerini kullandı.
Rektör Prof. Dr. Talha Gönüllü camiyle ilgili bilgiler vererek, "750 metrekare oturum alanına sahip olan camimiz için toplamda 10 bin metrekare alan tahsis ettik. Bodrum, zemin kat ve mahfelden oluşan camide ayrıca şadırvan ve külliye de bulunacaktır. Bodrum dahil olmak üzere yaklaşık 4 bin kişilik kapasiteye sahiptir. Normalde 2 yılda bitmesi bekleniyor. Ancak biz 1 yılda bitmesini ümit ediyoruz. İnşallah bu ümidimiz gerçekleşir" şeklinde konuştu.
Camiminin inşaatı bitirildikten sonra Adıyaman Üniversitesi Cami ve Külliye Yaptırma ve Yaşatma Derneği tarafından, İslami İlimler Fakültesi’ne tahsis edilmek üzere caminin yanına revaklı avlu ve şadırvan yaptırmayı düşündüklerini bildiren Gönüllü, Osmanlı mimarisi stilinde bir cami olacağını, 28 metre yüksekliğe sahip olan camiyi çift minareli olarak yapmayı düşündüklerini aktardı. Gönüllü, şöyle devam etti: "Diyanet İşleri Başkanlığı ve hayırsever işadamlarının destekleri olacaktır. Bu destekler içerisinde Sanko’nun desteğini gördük. Devamı da gelecek. Ayrıca Merinos Yönetim Kurulu Başkanı Ali Erdemoğlu da bu konuda destekte bulunacağını söyledi.
Yapacakları desteklerden dolayı şimdiden teşekkür ediyorum. Üniversite olarak önünü açtık ama asıl fonksiyon dernekte, asıl yük dernek yönetiminde olacaktır. Hepsine teşekkür ediyorum. İyi ve hayırlı bir süreçtir." Hacı Bektaş-ı Veli Anadolu Kültür Derneği Adıyaman Şube Başkanı Nusret Tunç, Adıyaman’daki Alevi-Sünni kardeşliğine vurgu yaparak, cemevlerine Sünnilerin, camilere de Alevilerin yıllardan beri yardımda bulunduğunun altını çizdi. Tunç, "Biz Aleviler olarak yıllardır İslamiyet’in ibadethanelerine katkı sunmayı, destek vermeyi kendimize görev addetmişiz. Özellikle Adıyaman’ın bu anlamda çok özel bir yeri var. Yıllardır bizim dedelerimiz, babalarımız, yapılan camilere azıyla çoğuyla destek olmuşlar; bağışta bulunmuşlardır. Bugün de üniversitemizde 4 bin kişinin ibadet edebileceği bir cami yapılıyor. Tabi bu da yine bağışlarla yapılacak bir ibadethanedir" dedi
Camileri de cemevlerinden ayırmadıklarını ifade eden Tunç, "Çünkü bunlar İslamiyet’in ortak ibadet yerleridir. Sembolikte olsa bağışla ayakta duran cemevinin bir miktar parasını cami yaptırma derneğine bağışlamış bulunuyoruz. Bunu yaparken de bütün işadamlarının para sahibi insanların bu tür yerlere yardım yapmasını bir anlamda yönlendirmek istiyoruz. Aramızdaki birlik ve beraberliği de pekiştirmek istiyoruz" diye konuştu
Tunç, sözlerini şöyle tamamladı: "Dinimiz bir, Allah’ımız bir, Peygamberimiz birdir. Bizim cemevinin yapımında da öyle tahmin ediyorum ki yüzde 60-65 oranında Sünni vatandaşlarımızın katkısı oldu. Sünni vatandaşlarımız olmasaydı Adıyaman’daki cemevimiz bugünkü konumuna, durumuna gelemeyebilirdi." Yapılan konuşmaların ardından Müftü Mehmet Ali Öztürkçü tarafından dualar okundu .
Cami Yapımında Alevi-sünni Bütünleşmesi
Adıyaman Üniversitesi kampüs alanına Adıyaman Üniversitesi, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Adıyaman Üniversitesi Cami ve Külliye Yaptırma ve Yaşatma Derneği tarafından yaptırılacak camiye, Hacı Bektaş-ı Veli Anadolu Kültür Derneği tarafından yapılan yardım, yüzyıllardır süregelen Alevi-Sünni dayanışmasını perçinledi.