Camii Yeri Oy Çoklugu Ile Reddedildi

Camii Yeri Oy Çoklugu Ile Reddedildi

Zonguldak’in Eregli ilçesi sahiline yapilmasi planlanan camiinin imar plani için yapilan oylama CHP Belediye Meclis Üyeleri’nin oy çoklugu ile reddedildi.

Kdz. Eregli Belediye Meclisi 2022 yili Ocak ayi ikinci oturumunda Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi’nin Eregli sahilinde bulunan ve Belediye tarafindan daha önce insa edilmis Amfi Tiyatro’yu kaldirarak yerine cami yapilmasina iliskin imar degisikligi talebi oylandi. Karar, CHP’li Meclis üyelerinin oylariyla oy çokluguyla reddedildi. Meclis’te sayilari azinlikta olan AK Parti’li meclis üyeleri ise cami yapimina “evet” oyu verdiler.

Kdz. Eregli’ye cami yapilmasina karsi olmadiklarini belirten Baskan Posbiyik, bakanliga cami için 7 yer önerdiklerini ifade etti.

Baskan Posbiyik açiklamasinda “Eregli’ye sahili yapmak için ben 20 sene ugrastim. Eregli halkindan topladigimiz vergilerle o sahili doldurduk, büyük masraflar yaptik. Tuzu kurular orada pek gezmezler, onlarin bürolari vardir, sasali oturacak yerleri vardir. Ama gariban vatandas orada dolasir, nefes alir, gezer, kafasini dagitir, rahatlar. Hatta öyle gariban vatandaslar vardir ki çay bahçesine girip de 2 lira çay parasi veremez ama bu sahilde dolasir, kafasini dagitir. Türkiye’nin her tarafindan insanlar buraya gelir, kirsal kesim de buradadir. Simdi bakanlik bizim elimizden burayi almaya çalisiyor. 30 dönüm yeri almak istiyor. Sahil 2 kilometre uzunlugunda 3’te birini yani 700 metresini, Eregli halkinin vergileriyle dolgu alani yapilan yeri bizden aliyor. Biz camiye karsi degiliz ama yeri uygun degil. Cami için 7 tane alternatif yer gösterdik bakanliga Çok güzel yerlerimiz var mesela Askeri Lojmanlarin oldugu yere yapalim dedik. Biz de yardim edelim, makinelerimizi verelim. Projelerinizi biz yapalim, maddi bakimdan da yardim edebiliriz, dedik. Yeter ki su sahilimize dokunmayin. Burada gariban vatandaslarimiz hava aliyor, nefes aliyor. Eregli’de yasayan vicdanli insanlar buna müspet oy vermezler. Çünkü onlarin çocuklari yarin onlara hesap sorar. Sen benim nefes alacagim alanlari niye yok ettin, derler. Aglayan gençlerimiz var sahilimizi elimizden aliyorlar diye dünden beri Bu gençler yarin hesap soracak meclis üyelerine; ‘sen buna niye karsi çikmadin’ diye... Eregli’de yasayan, havasini teneffüs eden, ekmegini yiyen hiç kimse buna ‘evet’ diyemez. Derse Eregli’ye ihanet eder. Ben de Eregli’ye ihanet edenlerin isimlerini Amfi tiyatronun oraya bir bez parçasinin üzerine tek tek yazarim. Bundan da seref duyarim. Bakanlik Amfi tiyatroyla birlikte kafelerin bahçelerini aliyor, Alemdar Gemisi’nin yarisini aliyor, Sevgi, Baris, Dostluk Köprüsü’nden Piramit Kafe’ye kadar komple araziyi ele geçiriyor ve oraya 9 katli apartman yüksekliginde (35 metre yükseklikte) cami yapiyor. Anit görünmüyor, yani Atatürk silueti yok ediliyor. Eregli’nin sahil silueti gidiyor. Trafik kesmekes. Bir sehit cenazesinde trafigin altindan kalkmak mümkün degil. Buradan gençlere sesleniyorum, artik ben bu kosullarda festival yapamam. Hamsi Festivali yapamam. Ünlü sanatçilarin geldigi büyük festivali yapamam. Sünnet Söleni, Bicirik Senligi, okullarin mezuniyet törenleri, yüzme yarismalari yapamam. Dolayisiyla festivallerinizi de elinizden aliyorlar. Bu mücadeleyi birakmayacagiz. Hukuksal mücadele verecegiz. Pesinden Eregli halkini ayaga kaldiracagim, direnisler baslayacak. Hiç kimse gelmezse tek basima ben direnecegim. Siz ne yaptiniz Eregli’ye, para mi harcadiniz. Eregli halkinin vergileriyle yaptim ben burayi. Siz önce Hükümet konagini yapin. Emniyete bina yapin. Eregli’nin trafigini rahatlatmak için çevre yolunu yapin. Siz ne yaptiniz da Eregli’ye burayi elimizden aliyorsunuz.”

Meclis üyeleri söz alip görüsünü aktardi

. CHP Grup Sözcüsü Tayyar Mendes, prestij camii projesine karsi olmadiklarini sadece amfi tiyatronun oraya yapilmasini istemediklerini ifade etti.

Amfi tiyatronun oldugu yerin Eregli halkinin nefes aldigi kalbi oldugunu dile getiren Mendes, Eregli halkinin kalbinin sökülmesine karsi oldugunu söyledi.



Belediye Baskan Yardimcisi ve CHP Meclis Üyesi Haluk Okur da bakanligin imar degisikligi talebine karsi oldugunu belirterek, Eregli halkinin Eregli’yle ilgili karari kendisinin vermesi gerektigini savunarak Ankara’dan, baska bir yerden dikteyle bir karar verilemeyecegini vurguladi.

CHP Meclis Üyesi Sertan Kuzu’da Eregli’nin öncelikli sorunlari bulundugunu belirterek AK Parti meclis üyelerinin 3 yildir Eregli’nin sorunlari için bir tane önerge vermedigini belirterek önceliklerinin camii degil Eregli’nin sorunlari oldugunu ifade etti.

AK Parti Meclis Üyesi Mustafa Kumas ise yaptigi açiklamada, sahile yapilacak camiinin yürüyüs aksini bozmayacagini ifade etti.

Kumas konusmasinda “Silüet konusu tartisilabilir. Bakanlikla konusulabilir. Sahile gelen insanlarin birçogu camiye gidiyordur ya da gitmiyordur. Bu önemli degil. Sembolik bir cami olmasinin, sahille bütünlesmesinin bir zarari yok, yürüyüs aksini etkileyecegini düsünmüyorum” dedi.

AK Parti Meclis Üyesi Kürsat Yagiz yapici olmaya çalistiklarini belirterek bu güne kadar kimsenin talimati ile görev yapmadigini ve hep yapici olmaya çalistigini dile getirdi.

AK Parti Meclis Üyesi Zafer Hüseyin Durmaz da kararin bütün Eregli halkini ilgilendirdigini ve bu konuda bir referandum yapilmasi gerektigini söyledi.



Konusmalarin ardindan oylamaya geçildi. Bakanligin imar degisikligi talebi AK Parti grubunun ‘evet’ oylarina karsi CHP grubunun ‘hayir’ oylariyla oy çokluguyla reddedildi. Baskan Posbiyik, sirada hukuk mücadelesi ve halk mücadelesi olacagini söyledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile