Görmez, “Camilerimiz 24 saat açık kalabilmeli. İbadet ihtiyacı hisseden bir mümin ne vakit olursa olsun camiye geldiğinde o kapıyı kilitli görmemeli. Unutulmamalı ki hırsızlık endişesi ile camilerimizi kapalı tutarak yaptığımız hırsızlık, hırsızların camilerden götürdüklerinden daha büyük bir hırsızlıktır.” dedi.
Görmez, sokakta yaşayanlarla birlikte, Ankara ya da İstanbul’a gelip otel parası bulamayanların sığınacağı yerin de camiler olması gerektiğini söyledi.
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Ankara’daki bin 100 cami dernek başkanı ile bir araya geldi. Cemil Meriç Kültür Merkezi’nde gerçekleşen toplantıda Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Camilerimiz 24 saat açık kalabilmeli. İbadet ihtiyacı hisseden bir mümin ne vakit olursa olsun camiye geldiğinde o kapıyı kilitli görmemeli. Namaz vaktinde açılıp sonrasında kapatılan bir cami, dünyada hiçbir İslam ülkesinde yok.” diye konuştu.
"Gönlüm şunu istiyor; sokak çocuklarının bile sığınabildiği yer Allah’ın evleri olsun.” diyen Görmez, Ankara’ya İstanbul’a gelip otel parası bulamayan kimsesiz, sokakta kalmış insanların sığınacağı yerlerinde camiler olmasını istedi. Camilerin yanı başında, müştemilatında oluşturulacak küçük bir yer sayesinde gariban, aç kalmış, susuz kalmış, sığınacak bir yer bulamamış insanlara sığınma imkanı sağlanabileceğini belirten Görmez, “Bu bir hayal gibi görülebilir ancak bu hayali hep birlikte gerçekleştireceğiz. Camileri bütün gün açık hale getirmeliyiz. Hiç bir endişe ve korku camilerin kilitli olmasını haklı kılmaz. Unutulmamalı ki hırsızlık endişesi ile camilerimizi kapalı tutarak yaptığımız hırsızlık, hırsızların camilerden götürdüklerinden daha büyük bir hırsızlıktır.” şeklinde konuştu.
KOCATEPE’NİN ALTINDA BİR MAĞAZA OLMASI BANA AĞIR GELİYOR Gelir sağlamak amacıyla camilerin alt kısımlarının işyerlerine kiraya verilmesini doğru bulmadığını vurgulayan Görmez, “Camiler her türlü kültürel ve ilmi faaliyetin yaşandığı mekanlar olmalı. Kocatepe’nin altında bir mağaza olması bana ağır geliyor, kabullenemiyorum. Orada alışveriş yapmayı hiç içime sindiremiyorum. Kocatepe’nin altında sürekli devam eden bir kitap kültür fuarı olmalı, çocuklar, gençler ve kadınlar için ayrı mekanlar olmalı. Orada bir taraftan çocuklar oyunlar oynarken, bir taraftan Kuranı Kerim öğrenmeliler, her türlü kültürel ve ilmi faaliyetin yaşandığı bir mekan olmalı. Gençlerimiz ve çocuklarımız camiye geldiğinde caminin kütüphanesine geçip ödevini yapabilmeli. Orada oturup kitap okuyarak vakitlerini geçirebilmeli. Cami ve kitap kadar birbirine çok yakışan başka bir şey yoktur. Camilerimizde kilitli dolaplar ardına hapsedilen birkaç kitap yerine herkesin kullanımına açık, kolay ulaşılabilen, zengin içerikli kütüphaneler oluşturulmalıdır. Gençler orada oturup sohbetler yaparak, kitap okuyarak, bilgi merkezi olan camilerimizden faydalanabilmeli. Camiler kitap ve kültürle buluşmalı.” açıklamasında bulundu. Ülkemizde yaklaşık 7 milyon engelli vatandaşın bulunduğunu belirten Görmez, engellilerin camiye rahatlıkla gelerek ibadetlerini gönüllerinin arzu ettiği yerde ve şekilde yerine getirebilmesi gerektiğini vurguladı .
'Camiler Sokakta Yaşayanlarla Otel Parası Olmayanların Sığınacağı Yer Olmalı'
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, camilerin namaz vakitlerinde açılıp namaz sonrası kapanmasını eleştirdi.