Türkiye Cami ve Kur’an Kursu Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Recep Kıyak, ibadethaneye tabure ve koltuk koymanın, caminin doku ve kültürüyle bağdaşmadığını belirtti.
Kıyak, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın buna izin vermemesi gerektiğini ifade etti.
Ayakta durmakta güçlük çekenler için camilerin arka safına tabure ve sandalyeden sonra koltuk da konulmaya başlandı. Sakarya’da Vahdet Camii’nde caminin en arka safının sağına ve soluna koltuk konulması, Türkiye Cami ve Kur’an Kursu Dernekleri Federasyonu’nun tepkisine sebep oldu. Federasyon Başkanı Recep Kıyak, özellikle son yıllarda camilerin arka saflarında tabure ve sandalyeler konulduğunu belirterek, “Bazı camilerde daha da ileriye gidiliyor. Aynı kilisede olduğu gibi sıra koyanlar bile var. Şimdi koktuk takımı koyanları da gördük. Bu doğru değil. Caminin kendine haz bir kültürü ve dokusu var. Bu tür eşyalar caminin kültürünü, dokusunu ve manevi havasını bozuyor.” diye açıklamada bulundu. Sakarya Müftüsü İlyas Serenli ise camiye koltuk konulmasının çok yanlış olduğunu belirterek, konuyla bizzat ilgileneceğini belirtti.
Camilere tabure, sandalye ve koltuk konulmasından büyük rahatsızlık duyduklarını vurgulayan Serenli, farkına varılmadan camilerin giderek kiliselere benzetilmeye çalışıldığını öne sürdü.DİYANET: TABUREDE NAMAZ KILMAK DOĞRU DEĞİL Diyanet İşleri Din Yüksek Kurulu ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, namazı normal şekli ile ayakta kılmaya gücü yetmeyen kimse için asıl olanın namazını oturarak kılması gerektiği vurguluyor. Açıklamada, “Böyle bir kişi namazını kendi durumuna göre diz çökerek veya bağdaş kurarak yahut ayaklarını yana ya da kıbleye doğru uzatarak kılar. Nitekim Hz. Peygamber (sav) nasıl namaz kılacağını soran hasta bir sahabeye 'Namazını ayakta kıl. Eğer gücün yetmezse oturarak, buna da gücün yetmezse yan üzere kıl' (Buhari, Taksiru'As-Salat, 19) buyurmuştur.” ifadelerine yer verdi.Namazını tabure, sandalye ve benzeri şeyler üzerinde kılan müminin ileri sürdüğü mazeretleri kendisini vicdanen rahatlatacak boyutta olması gerektiği belirtilen açıklamada, “Namazı asli şekline uygun olarak kılmaya engel olmayacak hafif bedeni rahatsızlıklar, bu konuda meşru mazeret olarak görülmemelidir. Dini açıdan zorunlu ve meşru bir sebep bulunmadıkça camilerde sandalyede namaz kılmak, göze hoş gelmeyen bir görüntü ortaya çıkarmakta ve cemaat arasında tartışmalara sebep olmaktadır. Özellikle üzerinde namaz kılmak amacı ile camilerde sıralar halinde sabit oturakların yapılması, cami doku ve kültürüyle bağdaşmamaktadır. Bu sebeple hastalık ve özürlülük gibi herhangi bir rahatsızlığı bulunan kimselerin, zorunlu olmadıkça namazlarını sandalyede değil, yere oturarak kılmaları uygundur.'' denildi.TABURE VE SANDALYELER KALDIRILACAK Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü, camilere konulan tabure ve benzer eşyaların zaman içinde kaldırılmasını istedi. Başkanlık, Kutlu Doğum Haftası ile Camiler ve Din Görevlileri Haftası kutlama programı ile ilgili müftülüklere bir genelge gönderdi. Din Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Yaşar Yiğit imzasıyla gönderilen genelgede camilere konulan taburelerin doğru olmadığının önce cemaate anlatılması sonra kaldırılması istendi. Camilerde tabure üzerinde namaz kılınması konusunda tartışmaların yaşandığı hatırlatılan genelgede, din görevlilerinin ve vatandaşların bilgilendirilerek, camilerde buna göre ihtiyaç duyulan tedbirlerin alınması gerektiği belirtildi.
kullanıyor .
Camiye Tabure Sandalyeden Sonra Koltuk Da Koydular
Camilerde ayakta duramayanların oturarak namaz kılmak için kullandığı tabure ve sandalyeler yerini yavaş yavaş koltuğa bırakıyor.