Örgütün raporunda, Cammu Keşmir'de Hint güvenlik güçleri tarafından işlendiği sanılan çok sayıda insan hakkı ihlalinde adaletin sağlanmasının önündeki engeller belgelendi.
Raporda özellikle 25 yıldır yürürlükte olan ve kısaca AFSPA olarak bilinen Silahlı Kuvvetler Özel Yetkiler Yasası'na odaklanıldı ve bu yasanın, insan hakları ihlalinde bulunduğu iddia edilen güvenlik güçlerine fiili dokunulmazlık sağladığı belirtildi.
Cammu Keşmir'de şimdiye kadar hiçbir ordu mensubunun, insan hakları ihlali suçlamasıyla sivil bir mahkemede yargılanmadığına işaret edilen raporda, bu durumun, bölgede diğer ciddi suistimallerin de önüne açtığı kaydedildi.
Uluslararası Af Örgütü'nün Küresel Operasyonlar Yöneticisi Minar Pimple, 5 Temmuz'un, AFSPA'nın yürürlüğe girmesinin 25. yıl dönümü olacağını belirterek, Cammu Keşmir'in mevcut Başbakanı Müfti Muhammed Seyid'in, yasa 1990 yılında Hindistan Parlamentosunda onaylandığında İçişleri Bakanı olduğunu hatırlattı ve Seyid'in bu baskıcı yasanın kaldırılması için tarihi bir sorumluluğa sahip olduğunu söyledi.
Cammu Keşmir'de, güvenlik güçleri tarafından işlendiği iddia edilen insan hakları ihlallerinin kurbanlarının 58 yakınıyla yapılan söyleşiler dahil olmak üzere derin bir araştırmaya dayandırılan rapor, merkezi hükümetin, AFSPA çerçevesinde asker veya paramilisler hakkında kovuşturma açılmasına izin vermediğini ortaya koydu.
Bu arada geçen yıl Hindistan'dan sınır dışı edilen, Uluslararası Af Örgütü'nün eski çalışanı Christine Mehta, sınır dışı edilmesinin sebebinin, Cammu Keşmir'de Hindistan ordusunun uygulamalarıyla ilgili araştırması olduğunu savundu.
Mehta, The Hindu'da yayımlanan makalesinde, "Tartışmalı Silahlı Kuvvetler Özel Yetkiler Yasası çerçevesinde işlenen ihlaller konusunda bir rapor yayınlamanın eşiğindeyken aniden ülkeden ayrılmam istendi" ifadesini kullandı.
- Keşmir bölgesi
Bir bölümü Pakistan diğer bölümü Hindistan'ın yönetiminde olan ve her iki ülkenin tümü üzerinde hak iddia ettiği Keşmir'in Hindistan'ın idaresindeki kesiminde, 1989 yılından bu yana direniş örgütleri bağımsızlık ya da Pakistan ile birleşme için mücadele ediyor.
Bölgede meydana gelen şiddet olaylarında 70 bin kişinin hayatını kaybettiği, çoğunun Hint askerler tarafından öldürüldüğü belirtiliyor. Cammu Keşmir'de neredeyse yarım milyon Hint asker görev yapıyor.
Cammu Keşmir'de İnsan Hakları İhlalleri
Uluslararası Af Örgütü, Cammu Keşmir'de 25 yıl önce hayata geçirilen ve hala yürürlükte olan bir yasa nedeniyle Hint askerlerinin bölgede işlediği insan hakları ihlallerinin cezasız kaldığını bildirdi.