Belediye Başkanı Abdurrahman Kuzu, Çan’da ömrünü tamamlamış araç lastiklerinin çevreye ciddi zarar verdiğini gördüklerini ve yaptıkları çalışmalar sonucunda Lastik Sanayicileri Derneği (LASDER) ile temasa geçerek ilçedeki lastik kirliliğinin önüne geçmeyi hedeflediklerini söyledi.
Kuzu, çevre mühendisi ile birlikte Küçük Sanayi Sitesi’ndeki hurda lastik çıkaran esnafla görüşmeler yaparak, ‘Ömrünü Tamamlamış Lastiklerin Kontrolü Yönetmeliği’ne göre hurda araç lastiklerinin diğer atıklardan ayrı olarak ve uygun şartlarda depolanması ve lisanslı olarak geri kazanılmasını sağladı.
Başkan Kuzu, “Sanayideki esnaflarımızla yaptığımız görüşmeler sonrasında ömrü tükenmiş lastikleri, oluşturduğumuz lastik toplama merkezine getirmelerini istedik. Esnafımızdan şimdiye kadar 150 ton araç lastiği toplayarak yetkililere teslim ettik. Motor yağları için de Petrol Sanayi Derneği (PETDER) ile temasa geçtik. Artık, atık motor yağı üreten işyerlerimiz vermiş olduğumuz standarda uygun varillerle bu yağları topluyor. Bu yağların yüzde 9’u hammadde olarak lisanslı rafinasyon tesislerinde, yüzde 83’ü enerji olarak geri kazanılmak üzere çimento kireç ve demir çelik fabrikalarında, yüzde 8’i de tehlikeli atık olarak bertaraf tesislerinde değerlendiriliyor” dedi.
Başkan Kuzu, iki ay önce de Çanakkale’de bir ilki başlatarak lokanta, restoran gibi işletmelerden ve evlerden 5 litre atık yağ biriktirip getirene 1 litre ayçicek yağı hediye ettiklerini sözlerine ekledi
Çan Belediyesi’nden Çevre Çalışmaları
Çanakkale’nin Çan Belediyesi çevreye yönelik çalışmalarını sürdürüyor.