Can Dündar'a Saldiri Davasinda Saniga 3 Yil 1 Ay 15 Gün Hapis Cezasi Verildi

Mahkeme, sanik Murat Sahin'i, Can Dündar'a yönelik 'silahla tehdit', gazeteci Yagiz Senkal'a yönelik 'kasten yaralama' ve 'ruhsatsiz silah bulundurmak' suçlarindan toplamda 3 yil 1 ay 15 gün hapis ve 500 lira adli para cezasina çaptirdi Verilen hükmün geri birakilmasina hükmeden mahkeme, diger saniklar Sabri Boyaci ve Habip Ergün Celep'in 'tehdit' ve 'silahla yaralama' suçlarindan beraatlerine karar verdi.

Eski Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayin Yönetmeni Can Dündar'a, Çaglayan'daki Istanbul Adliyesi önünde silahli saldirida bulunulmasi ve NTV muhabiri Yagiz Senkal'in silahla yaralanmasina iliskin 3 sanik hakkindaki kararin Istinaf Mahkemesi tarafindan bozulmasinin ardindan yeniden görülen dava, karara baglandi.

Istanbul 28. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yeniden görülen davanin durusmasina tutuksuz sanik Murat Sahin'in yani sira sanik Habip Ergün Celep, müdahil Can Dündar ve müdahil Yagiz Senkal'in avukatlari katildi.

Sanik Sahin savunmasinda, "Olayi gerçeklestirmeye kendim karar verdim. Benim eylemim Can Dündar'a yöneliktir. Atilan silah Can Dündar'aydi. Ancak araya girmesi ve merminin sekmesiyle Yagiz Senkal yaralanmistir. Habip'i hiç tanimam. Sabri'yi semtten tanirim. Beraatimi istiyorum" dedi.

Müdahil avukatlari, saniklarin cezalandirilmasini talep ederken, sanik avukatlari da müvekkillerinin beraatlerini istedi.

- Karar

Davayi karara baglayan mahkeme, sanik Murat Sahin'i Can Dündar'a yönelik "silahla tehdit" suçundan 1 yil 8 ay, Yagiz Senkal'a yönelik "kasten yaralama" suçundan da 7 ay 15 gün hapisle cezalandirilmasina hükmetti.

Sanigi ayrica "ruhsatsiz silah bulundurmak" suçundan da 10 ay hapis ve 500 lira adli para cezasi olmak üzere toplamda 3 yil 1 ay 15 gün hapis ve 500 lira adli para cezasina çarptiran mahkeme, hükmün açiklanmasinin geri birakilmasina karar verdi.

Mahkeme, saniklar Sabri Boyaci ve Habip Ergün Celep'in "tehdit" ve "silahla yaralama" suçundan delil yetersizligi gerekçesiyle beraatlerine hükmetti.

- Davanin geçmisi

Can Dündar'a, yargilandigi davanin 6 Mayis 2016'daki durusmasinda verilen aranin ardindan Çaglayan'daki Istanbul Adalet Sarayi önünde silahla ates açan Murat Sahin, gözaltina alinmis, olayda gazeteci Yagiz Senkal yerden seken mermiyle bacagindan yaralanmisti.

Istanbul Cumhuriyet Bassavciligi Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca yürütülen sorusturma kapsaminda, Murat Sahin 10 Mayis'ta "silahli tehdit" ve "6136 sayili kanuna muhalefet" suçlarindan tutuklanmis, gözaltina alinan diger süpheliler Sabri Boyaci ile Habip Ergün Celep ise savcilik ve hakimlik sorgularinin ardindan serbest birakilmisti.

Iddianamede, silahli saldiriyi gerçeklestirdigi gerekçesiyle tutuklanan Murat Sahin'in, "kasten yaralama, silahli tehdit, ruhsatsiz silah bulundurma ve hakaret" suçlarindan 4 yildan 12 yil 10 aya kadar, bu kisiyi azmettirdikleri ileri sürülen Sabri Boyaci ve Habip Ergün Celep'in ise "kasten yaralamaya tesebbüs ve silahli tehdit" suçlarindan 2,5 yildan 6,6 yila kadar hapisle cezalandirilmasi istenmisti.

Davaya bakan Istanbul 28. Asliye Ceza Mahkemesi 21 Ekim 2016 tarihli ilk durusmada tutuklu sanik Murat Sahin'in tahliyesine hükmetmisti.

Davanin 2 Ekim 2018'de yapilan durusmasinda karar açiklanmis, sanik Sahin'e, "silahla yaralama" suçundan, alt hadden uzaklasarak 270 gün adli para cezasi veren mahkeme, durusmalardaki iyi halini gözeterek sanigin cezasini 225 gün adli para cezasina indirmisti.

Mahkeme, Sahin'in günlügü 20 liradan toplam 4 bin 500 lira adli para cezasina çarptirilmasina ve bu cezanin 20 taksit halinde ödenmesini kararlastirmisti.

Daha önce baska mahkemece sanik hakkinda verilen bir kararin açiklanmasinin geri birakildigina isaret eden mahkeme, bu davada alinan kararin açiklanmasinin geri birakilmasina yönelik hüküm kurulmadigini da ifade etmisti.

Sanik Sahin'i "ruhsatsiz silah tasimak" suçundan da 10 ay hapisle cezalandiran ve bu hükmün açiklanmasini geri birakmayan mahkeme, "silahla tehdit" suçunun unsurlari olusmadigi gerekçesiyle beraat karari almisti.

Mahkeme, "tehdit, silahla yaralamaya tesebbüs ve ruhsatsiz silah bulundurma" suçlarindan yargilanan Sabri Boyaci ile "tehdit ve silahla yaralama" suçlarindan yargilanan Habip Ergün Celep hakkinda ise atili suçlari islediklerine dair cezalandirilmasina yeter, her türlü süpheden uzak, kesin ve inandirici delil elde edilemediginden beraat hükmü kurmustu.

Karar, temyiz basvurularinda bulunulmasi üzerine Istanbul Bölge Adliye Mahkemesi'nde incelenmis, bozma karari verilerek yerel mahkemeye geri gönderilmisti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile