Çanakkale'de 80 Yillik Bayram Gelenegi Yasatiliyor

Çanakkale'de 80 Yillik Bayram Gelenegi Yasatiliyor

Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinde dini bayramlarda yasatilan 80 yillik bayram eglencesi bu bayramda da yasatildi. Bayram eglencesinde deve, gelin-damat, kiz kaçirma, tilki gibi çesitli orta oyunlari sergilendi. Köy kizlarinin müzik esliginde eglenceye katildigi gecede çuval yarisi, sandalye kapmaca, halat çekme oyunlari oynandi.

Çanakkale’nin Bayramiç ilçesine 25 kilometre uzakliktaki Muratlar köyünde 80 yildir dini bayramlarin yapilan gelenek ve göreneklerin yasatildigi bayram eglencesi bu yil da Ramazan Bayraminda yapildi. Köy muhtarligi tarafindan düzenlenen köy gençlerinin tertip ettigi eglence de nostalji rüzgarlari esti. Eglencede deve, gelin-damat, kiz kaçirma, tilki gibi çesitli orta oyunlari sergilendi. Köy kizlarinin müzik esliginde eglenceye katildigi gecede çuval yarisi, sandalye kapmaca, halat çekme oyunlari oynandi. Eglenceye çesitli il ve ilçelerde yasayan köy damatlari da esleri ve aileleriyle katildi.

Bayram eglencesinde, çesitli küçük hediyelerin dagitildi. Birer kuzu ve oglak (keçi yavrusu) kazananlara hayvanlari hayir için köye bagisladi. Kuzu ve oglak ihale ile köy yararina satildi. Etkinligin gelirinin Mayis ayinin ikinci haftasi düzenlenecek köy hayrinda kullanilacak.

Muratlar köyü Muhtari Recep Aydogan (43), çocuklugundan beri bayramlarda bu gelenegin yapildigini belirterek, "Örf ve adetlerimizi yasattik, hem de birlik beraberlik içinde eglendik" dedi.

Muharrem Akinci (78), "Ben bildim bileli bu eglence tertip ediliyor. Deve oyunu yapilir, deveye büyük bir çan takilirdi. Rahmetli babam deveden çok korktugu için deveyi çikardiklari zaman sanki gerçek deveymis gibi kaçardi. Tilki oyunu yaparlardi. Köy hayrinda da asiklar sokagi gelenegi vardi. Burada gezilir ve gençler anlasirdi. Gelenek ve göreneklerin yasatilmasindan mutluyum" diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile