Çanakkale'de Altyapi Çalismasina Baslanan OSB'de Yer Kalmadi

Ezine ilçesinde 1 milyon 360 bin metrekare alanda yaklasik 50 firmanin faaliyet göstermesi beklenen Gida Ihtisas OSB, 1915 Çanakkale Köprüsü ve ÇanakkaleIzmir kara yoluna, liman, havaalani ve büyüksehirlere yakinliginin avantajini kullanmak isteyen firmalarin ilgisini çekiyor OSB Müdürü Alper Altinok: 'Su anda 46 firmaya tahsis gerçeklestirdik. Halen degerlendirme sürecinde olan firmalar var. Ancak su anda yerimiz kalmadi. 23 parselde daha inceleme ve degerlendirmelerimiz devam ediyor. Bu da bizi mutlu ediyor. Daha baslamadan neredeyse yüzde 100 doluluga ulasmis durumdayiz'

BURAK AKAY - Çanakkale'nin Ezine ilçesinde altyapi çalismasi süren Gida Ihtisas Organize Sanayi Bölgesi (OSB) yogun talep görüyor.

Ezine Gida Ihtisas OSB, Çanakkale-Izmir kara yolunda ilçe merkezine 2 kilometre uzakligindaki Çinarköy ve Balikli köyü sinirlari içindeki 1 milyon 360 bin metrekare alanda kurulacak.

Çanakkale Valiligi öncülügünde, Il Özel Idaresi, Ezine Belediyesi ile Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odasinca (ÇTSO) yürütülen proje kapsaminda 2016 yilinda kurulumu onaylanan OSB'de çesitli büyüklüklerde 91 sanayi parseli bulunuyor.

Söz konusu alan, iç ve dis pazarlara, limanlara ve havalimanina yakinligi dolayisiyla stratejik bir noktada yer aliyor.

Bölge, Istanbul ve Izmir'e yaklasik 300 kilometre, Çanakkale Havaalani'na 45, tüm dünya pazarlarina ürün sevkiyati yapilabilen Çanakkale Kepez Limani'na ise 50 kilometre mesafede bulunuyor.

Insaat ve yapi faaliyetleri için altyapi çalismasina baslanan bölgedeki doluluk orani yogun ilgiden dolayi yüzde 100 seviyesine ulasti.

Ezine Gida OSB Müdürü Alper Altinok, AA muhabirine, altyapi ve elektrik çalismasinda fiziki gerçeklesmenin yüzde 80 oldugunu söyledi.

Aritma sistemiyle ilgili Çevre ve Sehircilik Bakanligina projelerin gönderildigini, yeni yilla bunun da ihale sürecine baslayip tesislerin yapimina geçeceklerini aktaran Altinok, söyle devam etti:

"Firmalarla alakali ciddi bir talep aldik. Su anda 46 firmaya tahsis gerçeklestirdik. Halen degerlendirme sürecinde olan firmalar var. Ancak su anda yerimiz kalmadi. 2-3 parselde daha inceleme ve degerlendirmelerimiz devam ediyor. Bu da bizi mutlu ediyor. Daha baslamadan neredeyse yüzde 100 doluluga ulasmis durumdayiz."

- "Dolayli istihdam 8 bin kisiyi bulacak"

Altinok, idari binalarin tamamlandigini, hizmetleri buradan sürdüreceklerini dile getirdi.

Tahsis islemi yaptiklari firmalardan 20'ye yakininin imar durum belgelerini aldigini, bunlardan bazilarinin zemin tesviyesi ve proje isleri gibi çalismalara basladigini anlatan Altinok, su bilgileri paylasti:

"2022 yilinda insaat sezonunun açilmasiyla ciddi bir santiye alanina dönüsecegiz. Firmalarin temellerinin atilmasiyla burada önemli bir adim atilmis olunacak. 2022 yili sonunda da aritmamizin tamamlamasiyla 2023'te isletme ruhsatlariyla burada ciddi oranda fabrikalarin bacalarinin tütmeye basladigini görecegiz. Planlamalar bu sekilde. Bugüne kadar gelinen noktada iyi yol aldik. Zeminimiz bölge olarak sikintili, kayalik bir zeminde. Biraz bizi ugrastiriyor ama su ana kadar bir sikintimiz yok. Insallah bundan sonra da olmaz. Bu saatten sonra önemli olan üreticilerin burada faaliyete geçmesi. Onun için ugrasiyoruz. Toplamda 50'ye yakin firma olacak diye düsünüyoruz. Yaklasik 7 bin istihdam taahhüdü aldik. Bu da bölgemiz için ciddi bir sayi. Bu, dolayli olarak burada çalisan firmalarin toplaminda 8 bin kisiyi bulacak demektir. Ekonomik deger olarak da yaklasik 2 milyar lira yatirim taahhüdü aldik. Bu da bölgemiz için ciddi bir yatirim. Insallah bunlarin hepsi tamamlandiktan sonra hem Ezine, Ayvacik, Bayramiç üçgeninde hem de Çanakkale'nin genelinde tarim ve hayvanciliga ciddi oranda etki edecektir."

Çanakkale'nin tarim ve hayvancilik konusunda önemli bir bölge olduguna isaret eden Altinok, bu anlamda iç piyasanin yani sira dünya pazarlarina da kaliteli ürün olusturulmasi için Ezine Gida Ihtisas OSB'nin çok önemli bir merkez islevi görecegini vurguladi.

1915 Çanakkale Köprüsü'nün hizmete girmesiyle OSB'nin öneminin daha da artacagini anlatan Altinok, "Bize Çanakkale disindan gelen firmalarin çok büyük oranda tercih sebebi köprü. Ulasilabilir olmak, lojistik anlamda köprüyle rahat bir noktada olmak çok önemli." dedi.

Bölgedeki firmalarin çogunun sözlesmeli tarim yapacagi bilgisini veren Altinok, OSB'de Ar-Ge merkezi ve akredite bir laboratuvar olusturmayi planladiklarini sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile