Çanakkale'de Palamut Bollugu Balikçilarin Yüzünü Güldürüyor

Su Ürünleri Kooperatifi Baskani Ersen Duman: 'Ekim ayi geldiginde balikçinin yüzünün gülecegine inaniyorum. Lüfer, sarikanat, palamut, torik, bu baliklardan bu sene umudumuz var'

Çanakkale'de, 1 Eylül'de baslayan av sezonunda balikçilarin tezgahlarinda palamut bollugu yasaniyor.

Büyük teknelerle Çanakkale Bogazi ile Marmara Denizi'nde avlanan ve adedi 20-25 liradan satilan palamut, tüketicilerin yogun ilgisinden dolayi Çanakkale Balik Hali'ni hareketlendirdi.

Çesitliligin arttigi halde küçük balik isteyenler sardalya ve hamsi satin aliyor. Mezgit ve kolyoz da ucuz fiyatlariyla tercih ediliyor.

Kendine has özellikleri nedeniyle "denizlerin prensi" olarak nitelendirilen lüfer ise bu dönemde olta balikçilari tarafindan avlanip kilogrami 150 liradan satisa sunuluyor.

Çanakkale Merkez 1 No'lu Su Ürünleri Kooperatifi Baskani Ersen Duman, AA muhabirine, sezonda ilk 15 günün geride kaldigini söyledi.

Tezgahlarda çesitliligin fazla ancak satisa sunulan balik miktarinin pek bol olmadigini belirten Duman, söyle konustu:

"Karadeniz’de lüferin çok oldugu söyleniyor. Su anda Istanbul Bogazi'nda lüfer baligi tutuluyor. Biz de Çanakkale bölgesinde önümüzdeki günlerde daha çok balikçilik olmasini bekliyoruz. Girgir balikçilarimiz sardalya, palamut, kolyoz, hamsi gibi baliklari bekliyorlardi. Bu türlerde çok fazla rakamlar göremedik. Balik, sularin sicakligindan dagildigi, toplanmadigi için bu çesitlerin miktarlari çok olmadi. Su an için balikçilik umdugumuz gibi degil. Ekim ayi geldiginde balikçinin yüzünün gülecegine inaniyorum. Lüfer, sarikanat, palamut, torik, bu baliklardan bu sene umudumuz var."

- "Lüfer, sarikanat ve çinekopun daha bol olacagini tahmin ediyoruz"

Hal esnafindan Melih Kayikçi da sezonun hareketli basladigini ancak avlanan balik miktarinda azalma görüldügünü anlatti.

Bu sezon beklentilerinin palamut üzerine oldugunu dile getiren Kayikçi, "Diger türlere göre palamut sayisal olarak daha fazla. Umarim güzel bir sezon geçiririz. Sardalyanin, yasak varken 60, 70 hatta 80 liraya kadar satildigi günler oldu. Sezon baslar baslamaz sardalyanin fiyati 25-30 liraya kadar düstü. Su anda vatandaslar rahatlikla alip yiyebiliyor." dedi.

Özkan Kasikçi ise Saros Körfezi'nden tutulan sardalyanin en çok tercih edilen çesitlerden oldugunu belirtti.

Yagli sardalyanin yaninda kirik istavritin de bulundugunu bildiren Kasikçi, sunlari kaydetti:

"Karadeniz hamsimiz yavas yavas gelmeye basladi. Tezgahlarda palamut, lüfer görülmeye basladi. Kolyoz, mezgit, turna, çipura, levrek var. Çesitlilik artti. Balik bolluk olarak su anda orta düzeyde. Ne çok ne de az. Vatandasin ihtiyacini karsilayacak kadar balik mevcut. Ilerleyen dönemlerde palamut için bir sey söylemek çok zor ama 4 gündür palamut oluyor. Ilerleyen dönemlerde lüfer, sarikanat ve çinekopun daha bol olacagini tahmin ediyoruz. Tezgahlarda palamudun tanesi 25 liradan, sardalyanin kilogrami 30, istavrit ve hamsi 35, çipura 60, kolyoz 30, lüfer ise 150 liradan satiliyor. Fiyatlar su anda makul durumda. Vatandasin alim gücüne hitap edebilecek sekilde."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile