Her iki ülkenin de milli marşlarının okunmasıyla başlayan panelin moderatörlüğünü Güneş Güngördü yaptı. ÇOMÜ’den Yrd. Doç. Dr. Halil Ersin Avcı ve Hüseyin Maltepe; Yeni Zelanda’dan da Lt. Gen Don Melver ve Jonathan Brumley’in konuşmacı olarak katıldığı panel simültane tercüme ile Türkçe ve İngilizce olarak yürütüldü. ÇAGİAD Başkanı Hikmet Sezen, yaptığı açılış konuşmasında, “Amacımız ortak tarihi paylaştığımız iki halk arasındaki dostluğu artırmak ve savaşta bile olsa insanlığa dair alınması gereken dersleri yeni nesillere verebilmektir. Çanakkale’de savaşan Anzaklar, Türklerin cesur ve mert olduklarını anlamışlardır. Bunu gerek savaş sırasında, gerekse savaştan sonra dile getirmişlerdir. Avustralya’da açılan anıt da bunun bir göstergesidir” dedi.
Konuşmasına Yeni Zelanda’dan gelen konuklara “Hoş geldiniz” diyerek başlayan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şükriye Aras Hisar ise; “Ülkelerinden binlerce kilometre uzağa savaşmaya gelmiş Anzakların torunları ile onlara geçit vermeyen Çanakkale’nin torunları artık dostluk içindeler. Çanakkale’de dünyanın en kanlı savaşı yaşanırken aynı zamanda bir çelişki de yaşanmıştır; savaşan iki ülkenin arasında bir dostluk gelişmiştir. Türk-Anzak dostluğunun temeli siperlerde atılmıştır ve günümüze kadar gelmiştir. Temennim bu iki ülkenin evlatlarının ilelebet dost olarak kalmalarıdır” şeklinde konuştu.
Vali Yardımcısı Hüseyin Kulözü ise Türk-Anzak dostluğunu konu alan panelde yer almaktan duyduğu mutluluğu ifade ederek, “Bugün barışın, kardeşliğin, dostluğun en güzel örneğini veriyoruz. Ümit ediyorum ki bu dostluk daha da güçlenerek devam edecektir” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından moderatör Güneş Gündoğdu’nun konuşmacılara söz vermesiyle başlayan etkinlikte, Yeni Zelandalı konuşmacılardan Lt. Gen Don Melver, bir savaşın ardından 97 yıl içerisinde geliştirilen bu dostluğun dikkate değer olduğunu belirterek, “Atalarımızın yaşadıklarının Türkiye tarafından onurlu bir şekilde anılması, bu dostluğa karakterini vermiştir. Çanakkale’de halen “Anzak Koyu” isimli bir yerin olması bizim için çok önemli. Buna karşılık bizim ülkemizde de bir anıt dikildi” dedi.
Panelin en genç konuşmacısı olan 16 yaşındaki Jonathan Brumley de gençlerin bu konuya çok farklı bir perspektiften baktığını ve iki ülke arasındaki bu dostluğa kayıtsız kalınamayacağını söyledi.
Brumley, “Bu dostluğu daha sağlam bir şekilde devam ettirmenin yolu da birbirimizi daha yakın tanımaktan geçer” dedi.
Yrd. Doç. Dr. Halil Ersin Avcı da yaptığı konuşmada sağlam barış köprülerinin ancak sağlam tarihi temeller üzerine kurulabileceğini söyleyerek, “Öğrenciliğim boyunca Anzakların Çanakkale’ye gelme sebebini merak ettim. Sonra Çanakkale’nin Anzaklar için de Türkler kadar önemli olduğunu fark ettim. Ben de bir Çanakkale şehidi torunuyum. Bu savaşla gördük ki, düşmanlıklar ilelebet sürdürülemez. Sadece dostluklar ilelebet sürdürülebilir. Dünyada bir barış çağının yaşanmasının arzulandığı şu günlerde Çanakkale bizim için çok önemli bir örnek olarak duruyor” dedi.
Hüseyin Maltepe de dünyanın en kanlı muharebelerinin Çanakkale’de meydana geldiğini belirterek, “Düşünün ki bu topraklara bir milyon insan gelmiş ve 500 bini ölmüş. Onun için dünya literatüründe benzerine rastlanmamıştır. Bu savaş milletimize birçok yetim bırakmıştır. Savaşa dair birçok centilmenlik hikayesi vardır. Atalarımız bu centilmenliği İngilizlerden teşekkür almak için değil; inancı öyle gerektirdiği için göstermiştir” dedi.
Panelin sonunda konuşmacılara günün anısına hediyeleri takdim edildi ve Yeni Zelanda’dan gelen konuklarla birlikte anı fotoğrafı çektirildi.
Etkinliğe Vali Yardımcısı Hüseyin Kulözü, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şükriye Aras Hisar, Rektör Danışmanı ve Türkiye-Avustralya Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mehmet Fatih Yavuz, Çanakkale Girişimci İşadamları ve Sanayicileri Derneği (ÇAGİAD) Başkanı Hikmet Sezen ile ÇOMÜ’lü ve Anzak Günü etkinlikleri dolayısıyla Çanakkale’de bulunan Yeni Zelandalı çok sayıda dinleyici katıldı.
Çanakkale’de Türk-anzak Dostluk Paneli Düzenlendi
Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Kültürlerarası Diyalog Platformu'nun düzenlediği Türk-Anzak Dostluk Paneli, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) ev sahipliğinde Troia Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.