Bingöl Belediyesi Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansta konuşan Gazeteci Yazar M. Niyazi Özdemir, Çanakkale Savaşı'nda bu milletin ecdadının aç kaldığını ama asla cephedeki askerleri aç bırakmadıklarını söyledi.
Bingöl Belediyesi tarafından 2010 yılı sosyal ve kültür etkinlikleri kapsamında "Çanakkale Ruhu" isimli konferans düzenlendi. Belediye Kültür Merkezi'nde İki seans halinde gerçekleştirilen konferansa konuşmacı olarak Zaman Gazetesi Yazarı Mehmet Niyazi Özdemir katıldı. Gündüz öğrencilere verilen konferans akşam saatlerinde ise yetişkinlere verildi.
Programda bir konuşma yapan Bingöl Valisi İrfan Balkanlıoğlu, kendi dedesinin de Çanakkale'de şehit olduğunu söyledi. Vali Balkanlıoğlu, "Çanakkale'de herkesin bir yakını ve akrabası var. Ben de kendi şehidimi bulabilir miyim diye şöyle bir gezmiştim. Her yerde koyun koyuna yatan şehitler var. Halep'ten, Şam'dan, Bosna Hersek'ten şehitler gördüm. Çanakkale'de Diyarbakır, Van, Bingöl, Çorum, Şırnak ve Cizre'den şehitler yatıyor. Dünyanın süper güçlerinin tamamı Çanakkale'de üzerimize saldırdılar. 3-5 günde İstanbul'a gitmeyi planlayan zamanın süper güçleri 253 bin kayıpla püskürtüldü" dedi.
Belediye Başkanı Serdar Atalay'a ev sahipliği yaptığı bu programdan dolayı teşekkür eden Vali Balkanlıoğlu, bu çalışmalarının devamını diledi. Vali Balkanlıoğlu, "Türkiye'de bu konuda deneyimli olan ve birçok yerlerde konferanslar veren, halkın bir araya gelmesi için çok önemli biri olan ve birçok kitap yazmış kıymetli hocamız Dr. Mehmet Niyazi Özdemir'i buraya kadar getiren Belediye Başkanımızı tebrik ediyorum" şeklinde konuştu.
Programda bir konuşma yapan Bingöl Belediye Başkanı Serdar Atalay, belediye olarak sosyal ve kültürel etkinliklere hız kesmeden devam edeceklerini söyledi. Çanakkale ruhunun Türkiye'nin bugüne gelmesinin en önemli nedenlerinden biri olduğunu söyleyen Başkan Atalay, "Çanakkale'de Türk, Kürt, Laz, Çerkez sayamadığımız bütün kesimlerden, tüm bölgelerden, şehirlerden insanlarımız şehit olmuşlardır" ifadelerine yer verdi.
18 Mart ruhunu daha iyi kavrayıp kahraman ecdadımıza layık birer evlat olduğumuzu göstermemiz gerektiğini belirten Başkan Atalay, o ruha uygun nesiller yetiştirmedikçe bütün bu anmaların mazi ile övünme, avunma ve nostaljiden ibaret kalacağını söyledi. Atalay, mukaddesleri uğruna canlarını seve seve feda ederek bu mübarek toprakların bize vatan olarak bırakılmasına vesile olan tüm şehit ve gazileri bir kez daha saygı, rahmet ve minnetle andıklarını ifade etti.
"253 BİN ŞEHİT VERDİK"
Konferansta konuşan M. Niyazi Özdemir, Birinci Dünya Savaşı'ndan önce dönemin Avusturya ve Macaristan gibi güçlü ülkelerine nazaran sayıca hem fazla hem de güçlü bir ordumuz olduğunu söyledi. Özdemir, "Ancak buna rağmen Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra ağır bir yenilgiye uğradık. Böylece koca cihan imparatorluğu dünya sahnesinden silindi. Ardından Anadolu'yu parçalamak amacıyla düşman güçleri güçlü bir ittifakla Çanakkale'yi geçmek istediler. O gün düşman sözcüleri Çanakkale'yi çok kısa bir sürede, yani 7 günde geçeceklerini bile söylemişlerdi. Ama aylarca süren savaşın neticesinde Çanakkale'yi geçemediler. Dolayısıyla ne kadar yanıldıklarını gördüler. O amansız savaşta bizler tam olarak 253 bin şehit verdik. Milli mücadelede cansiperane savaşan komutanlarımızın tümü Çanakkale Savaşı'nda yetkili birer komutandı. Çanakkale Savaşı'nda bu milletin ecdadının kendisi aç kaldı ama asla cephedeki askerini aç bırakmadı. Kadınıyla-erkeğiyle her türlü fedakarlıkta bulundu. Çanakkale bizim için asla unutulmayacak ve dünyada eşi benzeri bulunmayacak bir destandır. Eğer bugün bu topraklarda rahatça yaşıyorsak, Çanakkale geçilmediği içindir. Bunun için ecdadımıza ne kadar teşekkür etsek azdır" dedi.
"ÇANAKKALE SAVAŞI DÜNYAYI ŞEKİLLENDİRDİ"
Çanakkale'nin bilinmeyen bir çok tarihi ve kahramanlık hikayesi olduğunu vurgulayan Özdemir, Türk ulusunun savaşların içine nasıl girdiğini, Osmanlıyı parçalamak için oynanan oyunların nasıl gerçekleştiğini, bir karış toprak parçasını vermemek için ecdadımızın verdiği mücadeleleri, kahramanlık hikayelerini detaylı bir şekilde anlattı.
Çanakkale Savaşı'nın Dünya'yı şekillendirdiğini belirten Özdemir, "Ecdadımızın Çanakkale'de verdiği var oluş mücadelesi, o dönemde sömürülen bütün devletlere ilham oldu. Yenilmez olarak kabul edilen devletler Çanakkale'de hüsrana uğrayınca sömürülen milletler de bundan cesaret alarak mücadele ettiler, yıllarca savaştılar ve dünya Çanakkale Zaferi'nin ardından bu şekli aldı" şeklinde konuştu.
Belediye Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansa, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş, Cumhuriyet Başsavcısı H. Hakan Yağız, İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ali Hansu, Emniyet Müdürü Ahmet Uzunçakmak, İl Müftüsü Hasan Çağlar, kurum amirleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Çanakkale Destanı Anlatıldı
Bingöl Belediyesi Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansta konuşan Gazeteci Yazar M