ÇAGİAD yönetim kurulundan yapılan yazılı açıklamada, ülke ekonomisinin sorunlarından birinin cari açık olduğu belirtilerek, cari açığı besleyen kaynaklardan birisinin marka açığı olduğu belirtildi.
Dünyanın, artık küresel bir ekonomik rekabet içine girdiği, değerleri ve ürünleri pazarlayabilmenin koşulunun, kalitenin yanında mutlaka bir marka yaratmak olduğu vurgulanan açıklamada, şöyle denildi:
''Yarattığınız kaliteli marka, dünyanın her yerinden alıcı bulabiliyor. Mesela yeterli olarak ve üstelik kaliteli biçimde ülkemizde üretilebildiği halde, bazı sektörlerde yaptığımız ithalat için ciddi döviz ödüyoruz. Örneğin, tekstil, hazır giyim, ayakkabı, mobilya, beyaz eşya, seramik gibi. Bu ürünlere geçtiğimiz yıl, 34 milyar dolar ödemişiz. Bunun nedeni, saydığımız bu ürünlerde marka yaratmanın eksikliği, yönümüzü ithalata döndürüyor. Halbuki, ithal ettiğimiz markaların bazıları hatta birçoğunun üretimi fason olarak Türkiye'de gerçekleştiriliyor. Bu gerçeklerin ışığı altında, Çanakkale'mizin, ekonomide genişlemesinin yolu da işte bu marka yaratmaktan geçiyor. Çanakkale, ekonomik önceliğini turizm ve eğitim olarak belirlemiştir. Turizm sektöründe marka yaratmamızın alt yapısı zaten yeterince mevcuttur. Troya, Assos, İmroz ve Bozcaada, Gelibolu ve Kaz Dağları ayrı ayrı birer marka değerimizdir. Bizlere düşen, il düzeyinde oluşturacağımız kurumsal oluşumlarla, marka değerlerimizi öne çıkarabilmektir.''
Muhabir: Fikriye Susam Uyar
Yayıncı: Haluk Yüksel
Çanakkale Ekonomisinde Markalaşmanın Önemi
Çanakkale Girişimci İş Adamları ve Sanayicileri Derneği , kent ekonomisinin gelişmesinde markalaşmanın önemli olduğunu bildirdi.