Ayengin, ÇOMÜ İletişim Fakültesi tarafından yürütülen, Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) tarafından desteklenen projenin tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, film platosunun, sinema ve televizyon çekimleri için oluşturulmuş, dekor ve teknik donanım imkanı veren açık veya kapalı özel alanı ifade ettiğini söyledi.
Çanakkale'nin gerek tarihi geçmişi gerekse coğrafi özellikleri nedeniyle son yıllarda film ve dizi yapımcıları için cazibe alanı haline geldiğine işaret eden Ayengin, "Artan ilgiye rağmen kalabalık bir ekiple gerçekleştirilen bu çalışmalar için bölgemizde uygun bir çalışma alanı bulunmamaktadır. Set çalışanlarının konaklamasını sağlamak ve teknik ekipman, dekor, personel gibi mutlak gerekli unsurları beraberinde getirmek zorunda kalan yapımcılar, tırlar dolusu yükle mobilize çalışmak zorunda kalmaktadır. Bu tür platolar ülkemizde yok denecek kadar azdır" dedi.
Ayengin, projenin temel amacının, tarihi ve doğal zenginlikleriyle sektörün son yıllarda ilgi gören bölgeye hem ulusal hem de uluslararası yatırımcıyı çekmek olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:
"Daha önce bölgede bu anlamda yatırım yapılmamıştır. Proje kapsamında yeni istihdam alanları oluşturmanın imkanları araştırılacaktır. Bu sayede bölgeyi yenilikçiliğin ve girişimciliğin dinamiklerinden biri haline getirmeyi amaçlıyoruz. Bölge film ve dizi projelerine coğrafi ve kültürel anlamda altyapı oluşturabilecek kapasitededir. Çanakkale sadece coğrafi özellikleriyle değil aynı zamanda İstanbul, Bursa, Ankara gibi büyük şehirlere yakın oluşuyla cazibe merkezidir. Ancak bunun kalkınmaya, istihdama yönelik boyutlarından yeterince yararlanabildiğimiz söylenemez. Elde edilecek veriler sonucunda yapılacak yatırım bünyesinde üretilecek çalışmalarda Güney Marmara bölgesinin kendi iç dinamiklerinin kullanılması dolayısıyla her dizi ve film projesiyle sürdürülebilir istihdam ve ekonomik faaliyet alanı yaratılması hedeflenmektedir."
Proje Koordinatörü Doç. Dr. Hülya Önal ise hangi alanda olursa olsun yapılan her çalışmanın, araştırma değerli olduğunu, bu bölgenin kalkınmasına katkı sağlayacağını kaydetti.
'Çanakkale Film Platosu Fizibilite Çalışması' Projesi
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tevhit Ayengin: "Çanakkale gerek tarihi geçmişi gerekse coğrafi özellikleri nedeniyle son yıllarda film ve dizi yapımcıları için bir cazibe alanı haline gelmiştir" dedi.