'Çanakkale Gazisi' Kaplumbağanın 100 Yıllık Vatan Hasreti Bitmeyebilir

Çanakkale savaşına katılan bir İngiliz askerin ülkesine götürdüğü sahipsiz kaplumbağa Blake, Türkiye’ye getirilemeyebilir.

Çanakkale Valiliği’nin 2015 anma törenleri öncesi Türkiye’ye getirmek için çalışma başlatmasına rağmen Cihan Haber Ajansı’nın Norfolk’ta ulaştığı kaplumbağanın bakıcısı Dillon Prest, kendilerine henüz bir talep gelmediğini belirtti.

‘Kaplumbağa hızıyla’ ağırdan alınması halinde, Çanakkale’nin ‘son gazisi’ Blake’in bir başkası tarafından kolayca alınabileceği tehlikesine dikkat çekiliyor.Dillon Prest, talep edildiği takdirde Blake’in kolaylıkla Türkiye’ye de geri götürülebileceğini, bunun için yapılması gereken tek şeyin Norfolk Kaplumbağa Kulübü’nün internet sitesinde yer alan başvuru formunu doldurmak olduğunu belirtti.

İngiltere’ye iyice alışan yaşlı kaplumbağa Blake’in Türkiye’ye getirilmesi önündeki bir başka muhtemel engel ise Türkiye iklimine uyum sağlayamama riski. Ancak, kaplumbağa için özel bir ortam hazırlanarak bu durumun üstesinden gelinebileceği tahmin ediliyor. Dünyanın hem en yaşlı kaplumbağası hem de en yaşlı hayvanı olarak bilinen 179 yaşındaki ‘Jonathan’ adlı kaplumbağa da İngiltere’de ‘ikamet’ ediyor.

ARKADAŞ CANLISI GAZİ KAPLUMBAĞA KATARAKT OLMUŞ

Çanakkale Savaşı’na katılan İngiliz askerin Gelibolu sahilinden alıp ülkesine götürdüğü asırlık kaplumbağanın hikâyesini geçici bakıcısı Dillon Prest, Cihan Haber Ajansı’na anlattı. Akvaryum balık ve aksesuarları satan ‘Swallow Equatics’ isimli bir firmanın şube müdürlüğünü yapan ve aynı zamanda Norfolk Kaplumbağa Kulübü’ne bağlı olarak gönüllü kaplumbağa bakıcılığı yapan Prest, Blake’i 4 aydır evinde beslediğini ve devamlı bir bakıcı bulununcaya kadar da bakmaya devam edeceğini söylüyor.Bu süre zarfında Blake’in sağlık durumunu inceleyerek rahatsızlıklarını gidermeye çalıştığını ve yeni sahibine hazır hale getirdiğini kaydeden Prest, “Yaklaşık 100 yaşında olduğu için gözlerinde katarakt var. Çok arkadaş canlısı. Çevredeki kedi ve köpeklerden korkmuyor. Bu da doğal yaşamda kendini iyi şekilde muhafaza edemeyeceği anlamına gelebilir.” dedi.

İNGİLİZ ASKER, BOMBARDIMANDAN KURTARMIŞ

Prest, kaplumbağanın İngiltere’ye geliş hikayesini şöyle anlatıyor: “1916’da I. Dünya Savaşı sırasında Gelibolu’da bulunan Marris ismindeki İngiliz bir asker, sahilde gördüğü bu kaplumbağayı bombardımandan kurtarmak amacıyla çantasına koyarak İngiltere’nin Blakey kasabasındaki evine getiriyor. Sahibi Marris’in 1983 yılında vefat etmesinin ardından Blake’in bakımını ilk önce kısa süreliğine Morris’in kızkardeşi; daha sonra ise Marion Skinner isimli bir bayan üstleniyor. 67 yaşındaki Skinner, sağlık sorunları sebebiyle Blake’e iyi bakamadığı gerekçesiyle, geçtiğimiz aylarda Norfolk Kaplumbağa Kulübü’ne başvurarak başka bir bakıcının bulunmasını talep etti.”İngiliz hayvansever, Blake’e bakmak isteyenlerin Norfolk Kaplumbağa Kulübü’nün internet sayfasındaki başvuru formunu doldurarak ‘bakıcılık talebinde’ bulunabileceklerini ve en kısa sürede başvurularına cevap verileceğini belirtiyor.Türkiye’den de herhangi bir kişi veya kurumun böyle bir başvuru yapabileceğini vurgulayan Prest, bunun için herhangi bir ücret ödenmesi gerekmediğini ifade etti.

ANAVATANINA DÖNMESİ ÇOK MANTIKLI OLMAYABİLİR

Uzun yıllardır kaplumbağa bakıcılığı yapan Prest’e Blake’in Türkiye’ye dönmesine ilişkin şahsi fikrini sorduğumuzda ise şu cevabı veriyor: “Blake 100 yıldır İngiltere’de yaşıyor. Bu demek oluyor ki buranın iklim şartlarına, havasına alışmış durumda. Emeklilik dönemini yaşayan bir kaplumbağanın, uzun yıllar alışmış olduğu hayat şartlarını değiştirmek çok mantıklı değil.”Blake’in Çanakkale’den İngiltere’ye uzanan göç hikayesi İngiliz medyasında da oldukça ilgi gördü. Daily Telegraph ve The Sun gibi ulusal gazeteler haberi geniş şekilde okuyucularıyla paylaştı. Prest, İngiliz yayın kuruluşu BBC’nin kendisini sabah programına canlı yayın konuğu olarak davet ettiğini; ancak iş yoğunluğu sebebiyle bu davete icabet edemediğini dile getiriyor.

GELİBOLU’DAN BLAKE’İN SAĞ ÇIKMASI GÜZEL BİR HABER

Medyanın yoğun ilgisinin sebebini sorduğumuzda ise Prest şu şekilde ilginç bir cevap veriyor: “Günümüz dünyasında insanlar devamlı müteessir edici kötü haberleri duymak zorunda kalıyor. Birçok insanın öldüğü Gelibolu’dan bu kaplumbağanın sağ olarak çıkması güzel bir hikâye ve insanlar bu hikâyeyi ilgiyle takip ediyor.”Prest ayrıca, önceleri birçok İngiliz’in Türkiye’den kaplumbağa getirerek evlerinde beslediklerini sözlerine ekleyerek, “Avrupa Birliği’nin doğal yaşamı korumaya ilişkin yürürlüğe koyduğu kanunlar gereği şimdi izinsiz böyle bir şey yapmak yasak.” hatırlatmasında bulunuyor.Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, Çanakkale Savaşları'nın 100. yılı törenleri için valilik tarafından oluşturulan yürütme kurulu toplantısında, barışın simgesi olacağını düşündükleri kaplumbağayı Türkiye’ye geri getirmek için harekete geçtiklerini söylemişti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile