'Çanakkale Kahramanlari Öykü Kitaplari' MEB'de Düzenlenen Törenle Tanitildi
Milli Egitim Bakanligi ile Kültür ve Turizm Bakanligi is birligiyle Çanakkale ruhunu diri tutmak amaciyla 'Çanakkale Kahramanlarini Öykülestirme Çalismasi' kapsaminda 10 öykü kitabi hazirlandi Milli Egitim Bakani Ziya Selçuk: 'Proje kapsaminda yazar ögretmenlerimiz var. Ögretmenlerimiz, Çanakkale'de muharebelerin yasandigi bölgede gerekli incelemelerini yaptilar, tamamladilar, tarihçilerimizden aldiklari danismanlik isiginda da hareket ettiler ve yaptiklari arastirmalarla kalemlerini konusturdular' 'Bu öyküler, EBA üzerinden ögrenci ve ögretmenlere sunuldu' Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy: 'Çanakkale savaslari bir ani yahut hatira, tarihin sayfalarinda yerini almis alelade bir yasanmislik degildir. Canlidir, yasamaktadir ve dünya döndükçe böyle kalmaya devam edecektir'
Milli Egitim Bakanligi ile Kültür ve Turizm Bakanliginca hazirlanan "Çanakkale Kahramanlari Öykü Kitaplari"nin tanitim töreni, Milli Egitim Bakanligi Sura Salonu'nda yapildi.
Törene, Milli Egitim Bakani Selçuk ile Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, ögretmenler ve davetliler katildi.
Etkinlikte konusan Selçuk, Çanakkale kahramanlarini saygiyla yad etmek, anlamak ve anlatmak için Kültür ve Turizm Bakanligi is birligiyle hazirlanan bu öykü setinin çocuklarin tarafindan okunmasinin, içsellestirilmesinin amaçlandigini söyledi.
Geçen hafta Çanakkale'ye bir ziyaret gerçeklestirdiklerini, orada okullarin açilisini yaptiklarini, tasarim beceri atölyeleri açmak için bazi çalismalar yürüttüklerini ve Çanakkale muharebelerinin gerçeklestigi bölgeleri gezdiklerini animsatan Selçuk, söyle konustu:
"Müthis bir duygu seli, müthis hatiralar, yeniden hayret ve minnet içerisinde orayi dolasma imkani bulduk. Tarihimiz tabii ki her an gurur duydugumuz bir tarih ve bizim için de minnet borcu ödenmez bir tarih ve muharebe alanlarinda adim adim dolasirken bize bunlarin isaretlerini de çok net olarak sundugunu görüyoruz."
Selçuk, Çanakkale'yi anmanin, geçmisten alinan bu manevi ruha sahip olmanin çok önemli oldugunu vurgulayarak, Çanakkale'yi sadece Birinci Dünya Savasi'nin bir cephesi olarak degil, vatan ugruna bir neslin nasil fedakarlik yaptigini gösteren bir hadise olarak degerlendirdiklerini söyledi.
- "Kahramanlari unutmamak, biraktiklarinin degerini bilmek müthis bir vazife"
Vatanin bir bakima geçmis ama bir bakima da gelecek olarak nitelendirildigine ve Çanakkale muharebelerinde feda edilmis nesillerin bugünün çocuklarinin gelecegini ortaya koyabilmek için çok büyük mücadele verdiklerine dikkati çeken Selçuk, sunlari kaydetti:
"Bu mücadele çerçevesinde biliyoruz ki bu kahramanlari unutmamak, bize biraktiklarinin degerini bilmek müthis bir vazife diye düsünüyorum. Bunu kabul edip, bizden sonrakilere de bunlari aktarmak, bunlari paylasmak ve çocuklarimiza, sehitlerimizin, gazilerimizin, onlarin neler yaptiginin iyi anlatilmasi, çekilen acilarin, geride birakilanlarin hepsinin tekrar tekrar ele alinmasi çok çok önemli. Bir vefa borcumuz var hepsine ve bu borç, bitmeyen bir borç ve hiçbir zaman da ödenemeyecek bir borç. Onun için de daimi çalismaya ihtiyacimiz var. Çocuklarimizin berrak beyinleriyle bu, bizi bekleyen gelecege dair saglikli bilgiler edinmeleri çok önemli."
-"Kahramanca mücadelenin acilarinin uzakta olmadigini hatirlatmak istiyoruz"
Selçuk, toplantiya Çanakkale sehitlerinin torunlarinin da katildigini, onlari burada görmekten memnuniyet duydugunu belirterek, onlari kutsal emanet olarak degerlendirdiklerini, bu sekilde, kahramanca mücadelenin büyük acilarinin çok da uzakta olmadigini çocuklara hatirlatmak istediklerine vurguladi.
Harbiye Nezareti tarafindan Temmuz 1915'te sair, yazar, ressam ve bestekarlardan olusan bir heyetin Çanakkale'ye gönderildigini, muharebe alanlarini gezerek duygu ve düsüncelerini icra ettikleri sanatin diliyle halka ve gelecege tasimalarinin istendigini anlatan Selçuk, heyetten birtakim sahis ve makamlara methiye degil, askerin cevherine ve milletin kabiliyetine dair gerçeklere dayanan tasvirler istendigini ifade etti.
Selçuk, heyette Ariburnu ve Seddülbahir'de bire bir yasananlari gözlemleyen Ömer Seyfettin, Ahmet Agaoglu, Orhan Seyfi Orhon, Mehmet Emin Yurdakul, Ibrahim Çalli, Abdullah Suphi, Ali Canip Yöntem, Enis Behiç Koryürek gibi isimlerin oldugunu ve kendi zihin dünyalarindaki tasvirleriyle bugüne isik tuttuklarini söyledi.
Bu tasvirlerin, sahitliklerin çok önemli oldugunu ve bir vatanseverligi ortaya koydugunu aktaran Selçuk, sözlerini söyle sürdürdü:
"Sanatçilarimiz, cephe hakkindaki ilk izlenimlerini Hitabe-i Sükran baslikli bir yaziyla yayimliyorlar. Bu gezi hakkinda ayrintili bilgi edinmemizi ben hepimiz adina, çocuklarimiza bir vazife olarak görüyorum. Sanli tarihimiz, bütün ayrintilariyla bizim onu kesfetmemiz ve bunu bugünün diliyle çocuklarimiza sunmamizi bekliyor. Bunun için de ilgiyle okuyacaginizi düsündügüm, Besir Ayvazoglu tarafindan kaleme alinan 'Edebiyatin Çanakkale'yle Imtihani' kitabi, basta ögretmenlerimiz olmak tüm çocuklarimiza da tavsiye edebilecegim bir yayin diye düsünürüm."
- "Ögretmenlerimiz, Çanakkale'de gerekli incelemelerini yapti"
Bakan Selçuk, sanatin, toplumsal olaylarin incelikli ve içten sekilde yansitilmasindaki en kiymetli metotlarindan biri oldugunu belirterek, Çanakkale muharebelerinin birçok sanat eserinin konusu olmaya devam ettigini, kendilerinin de kahramanlari bu kitaplarla anlatmaya çalistiklarini söyledi.
Içinde bulunulan çagin kosullarinda o günlere bakmanin, olan biteni yeniden anlamanin, yorumlamanin ve çocuklara büyüklerin yaptigi fedakarliklari ve vatanseverligi anlatabilmenin müthis bir görev olduguna isaret eden Selçuk, bugün o vazifenin gerçeklestirildigini anlatti. Selçuk, sunlari kaydetti:
"Bakanligimiz Destek Hizmetleri Genel Müdürlügü, Kültür ve Turizm Bakanligi Çanakkale Savaslari ve Gelibolu Tarihi Alan Baskanligi ile bir protokol yapti ve 'Çanakkale Kahramanlarini Öykülestirme' adli bir çalismaya imza attilar. Çok büyük emek var, çok büyük tesekkür borçluyum hepsine. Bu öyküler, EBA üzerinden ögrenci ve ögretmenlere sunuldu. Proje kapsaminda yazar ögretmenlerimiz var. Bu heyet, büyük bir gayret sarf etti. Ögretmenlerimiz, Çanakkale'de muharebelerin yasandigi bölgede gerekli incelemelerini yaptilar, tamamladilar, tarihçilerimizden aldiklari danismanlik isiginda da hareket ettiler ve yaptiklari arastirmalarla da kalemlerini konusturdular, bu eserler ortaya çikti. Bu eserlerin hedef kitleye ulasmasi, çocuklarimiza ulasmasi çok çok önemli ve bu imkani saglamak için de el birligiyle gayret edecegimizden emin olabilirsiniz. Onlar için bu kahramanliklari yeni bir gözle ve dikkat çekici bir biçimde ortaya koydular ve ana fikri yani 'Insanin vatani için kendi sinirlarini nasil asabilecegini' çocuklarimiza göstermek diyebilirim, bunu gösterdiler ve biz de bunlari kaleme almaya çalistik."
Bakan Selçuk, emek veren, gönlüyle ve vatanseverligiyle projede yer alan tüm ögretmenlere tesekkür ettigini söyledi.
- "Ödevimiz bitmedi"
Kültür ve Turizm Bakanligi ile çok farkli projelerde is birligi yaptiklarina ve hiçbir isin aksamadigini, engelle karsilasmadigini belirten Selçuk, bu nedenle Bakan Ersoy ve ekibine tesekkür etti.
Bakan Selçuk, ortaya konan bu çalismalarin bir sekilde kültüre, egitime katki saglayacaginin ve kültür ile egitimin ne denli islevsel oldugunun farkinda olduklarini belirterek, Bakanliklar arasindaki bu is birliginin daha da gelisecegini söyledi.
Projenin burada bitmedigine, çocuklarla paylasmak zorunda olduklari baska hikayelerin de bulunduguna dikkati çeken Selçuk, su ifadeleri kullandi:
"Hepsiyle çocuklarimizi tanistirmak bizim asli vazifelerimiz arasinda. Ödevimiz bitmedi. Sadece bunu vurgulamaya çalisiyorum. Bu ödevimizin devam etmesinde bize katki saglayacak herkese de açik oldugumuzu yeniden ifade etmek isterim. Insallah Kültür ve Turizm Bakanligimizla beraber bu vesileyle yeni projelerde birlikte bulunmayi tekrar tekrar kamuoyuyla paylasacagiz."
- "Benzeri olmayan ruh halidir"
Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy da tarih ve edebiyatin milli kimlige ayna tutmasina vesile olan böyle anlamli bir birliktelige istirak etmekten duydugu memnuniyeti dile getirdi.
Çanakkale kahramanlarini öykülestirme çalismasi ile 106 yil önce yazilan bir destanin ve onda sakli nice dersin yeniden anlatilmasi ve ögretilmesi için ciddi bir sorumluluk alindigini belirten Ersoy, sunlari kaydetti:
"Aradan geçen bir asirdan fazla zamana karsin, 1. Dünya Savasi gibi küresel bir mücadelenin içinden neden Çanakkale'yi daima anlamaya ve anlatmaya çalistigimizi çocuklarimiza yönelik gerçeklestirdigimiz bu çalismanin isiginda hepimizin bir kez daha idrak etmesi önemlidir. Çanakkale Savaslari, Türk milletinin topyekun ortaya koydugu bir varlik mücadelesi oldugu kadar, o mücadelenin ardindaki düsünce, bir durus ve esi benzeri olmayan bir ruh halidir. Çanakkale Savaslari bir ani yahut hatira, tarihin sayfalarinda yerini almis alelade bir yasanmislik degildir. 106 yildir devam eden bir anlayis, bir inanç ve hayatin her alaninda karsilastigimiz olaylara, aldigimiz kararlara yansiyan bir bakistir. Canlidir, yasamaktadir ve dünya döndükçe böyle kalmaya devam edecektir."
Bu bilinç ve farkindaligi eksiksiz olarak nesilden nesile aktarmanin, yerine getirilmesi gereken bir zorunluluk olduguna isaret eden Ersoy, "Daha adil, daha huzurlu ve refah içinde bir gelecegi insa edeceklerine güvendigimiz ve gönülden inandigimiz çocuklarimizin kararlilikla hedeflerine ilerlerken onlara ilham ve örnek olacak kahramanlari tanimalari, yokluk, yoksulluk ve imkansizliklarin engel olamadigi bir destanin bilgisiyle iradelerini keskinlestirmeleri yollarini aydinlatacak ve adimlarini saglamlastiracaktir." dedi.
- "Artik okuyucuyla bulusmaya hazir"
Ersoy, benzer bir amaçla bundan 106 yil önce Baskumandan Vekili ve Harbiye Naziri Enver Pasa'nin direktifleriyle baslatilan çalismanin bayragini bugün Milli Egitim Bakanligi'nin devraldigini söyledi.
O gün Mehmetçigin tarihe sigmayan sanli ruhunu, milletin benzersiz karakterini sanatlariyla ölümsüzlestirmek isteyenlerin, cephe cephe gezerek yasananlara sahitlik ettigini, gördüklerini öyküye, siire, besteye, tuvale naksettigini dile getiren Ersoy, Ömer Seyfettin'den Mehmet Emin Yurdakul'a, Ibrahim Çalli'dan Hamdullah Suphi Tanriöver'e ve vazifeyi üstlenen sanatçilarin yerlerini bugün, çocuklarin karakterlerini sekillendiren, ilmin, bilginin, ahlakin sanatçilari olan ögretmenlerin aldigini kaydetti.
Milli Egitim Bakanligi Destek Hizmetleri Genel Müdürlügü ile Kültür ve Turizm Bakanligi Çanakkale Savaslari Gelibolu Tarihi Alan Baskanligi arasinda imzalanan bir protokolle hayata geçen "Çanakkale Kahramanlarini Öykülestirme" çalismasinin yaklasik bir yil içinde ögretmenlerin ve danismanlarin özverili çalismalari ile sonuç verdigini belirten Ersoy, ortaokul egitimi alan çocuklar için titizlikle kaleme alinin 10 öykünün artik okuyucusuyla bulusmaya hazir oldugunu söyledi.
Ersoy, basta Milli Egitim Bakani Ziya Selçuk olmak üzere bu projeye hayat veren ögretmenlere ve danismanlara sükranlarini sunarak, Kültür ve Turizm Bakanligi olarak böylesi anlamli bir çalismanin parçasi olmaktan gurur duyduklarini ifade etti.
Bütün sehitleri rahmetle ve minnetle anan Bakan Ersoy, edebiyata ve egitime kazandirilan bu eserlerin amaçlarina hakkiyla hizmet etmesi temennisinde bulundu.
- Törenden notlar
Izmir Il Milli Egitim Müdürlügüne bagli ögretmenlerin müzik dinletisi sundugu törende, hazirlanan kitaplara iliskin tanitim filmi gösterildi.
Törene, Çanakkale Zaferi'ni canlariyla yazan kahramanlardan Ali Faik Bey'in torunu Erdal Kabatepe, Seyit Onbasi'nin torunu Muhammet Yikar, Ismail Hakki Bey'in torunlari Levent ve Cihat Gündogdu da "onur konugu" olarak katildi.
Tören sonunda Bakanlar Selçuk ve Ersoy tarafindan yazar ögretmenlere, basari belgesi ve Çanakkale aniti maketi verildi.
Ardindan Ersoy ile Selçuk, "Çanakkale Savaslari Mobil Müzesi"ni gezdi.