Çanakkale Savaşı 100. Yılında Sağlık Hizmetleriyle Ele Alındı

Çanakkale Savaşı, 100. yılında bu kez cephede gerçekleştirilen sağlık hizmetleri yönünden ele alındı.


Bezmialem Vakıf Üniversitesi tarafından düzenlenen 100. Yılında Birinci Dünya Savaşı ve Sağlık Hizmetleri Sempozyumu savaş döneminde yaşanan zorlukları ve sabrı gözler önüne serdi. Sempozyum öncesi Çanakkale Savaşı sırasında cephede gerçekleştirilen sağlık hizmetlerine dair fotoğraflar Çanakkale’de Sağlık Ordusu adıyla Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı’nda sergilendi.
Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı Konferans Salonu’nda gerçekleşen sempozyuma, Bezmialem Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Saffet Tüzgen, Prof. Dr. Nuran Yıldırım, Prof. Dr. Bingür Sönmez ve çok sayıda sağlık emekçisi katıldı.

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Bezmialem Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saffet Tüzgen son yıllarda İslam ülkelerinde yaşanan savaşlara dikkat çekerek şunları söyledi: “Savaşlar istisnai durumlar olarak bilinir ve hiç olmaması gerekir. Fakat günümüzde en az 20 yıldan beri Irak’ta, 60 yıldan beri Filistin ve son 5 yıldan beri de Suriye’de bu durum sıradanlaşmış ve haberleri bile artık dikkatimizi çekmez olmuştur. 1. Dünya Savaşı bir ümmet savaşıydı. Çanakkale, Türk, Kürt, Arap, Boşnak, Çerkez, Arnavut demeden koskoca bir ümmetin kabristanıdır. Birinci Dünya Savaşı bize şiirler yazdırması ve milyonlarca canımızı şehit vermemize sebep olmamızdan dolayı çok iyi anlamamız gereken bir tarihi olaydır. Mehmetçik savaş boyunca görevini en iyi şekilde cephede yerine getirdiği gibi cephe gerisinde de üzerine düşeni fazlasıyla yapmıştır. Sıhhiye hizmeti veren beyaz önlüklü Mehmetçikler, her biri birer kahramanlık destanı yazmışlardır.”
Dönemin tıbbiye öğrencilerinin fedakârlıklarından da söz eden Prof.Dr. Tüzgen, “Özellikle doğu Kafkas Cephesi’ne çok sayıda tıbbiye öğrencisi gönüllü olarak gitmiş. 1915 senesinde hocaların ve öğrencilerin tamamının cephelere gitmesi nedeniyle o yıl tıbbiyede eğitime ara verilmiştir. Biz, Bezmialem Üniversitesi olarak o günden aldığımız şuurla bugün de sağlıkla ilgili hekim yetiştirmeye devam ediyoruz” diye konuştu.

Tüzgen’in ardından konuşma yapan Prof. Dr. Nuran Yıldırım da, Birinci Dünya Savaşında İstanbul’daki Yaralı Hastaneleri ve Bezmialem Valide Sultan Vakıf Gureba Hastanesi’nin o dönemdeki işlevlerini dinleyicilerle paylaştı. Yoğun katılımın gerçekleştiği etkinlik, Prof. Dr. Ayten Altıntaş’ın Birinci Dünya Savaşı Süresince Tıbbiye, Prof. Dr. Adnan Ataç’ın Birinci Dünya Savaşında Askeri Sağlık Hizmetleri ve Prof. Dr. Bingür Sönmez’in de Birinci Dünya Savaşında Sarıkamış ve Kafkas Cephesi ve Sağlık Hizmetleri sunumlarıyla devam etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile