Çanakkale Savaslari'nin Ilk Sehitleri Anildi

Çanakkale'nin Eceabat ilçesine bagli Seddülbahir köyünde 'Çanakkale Muharebeleri'nin Ilk Sehitlerini Anma' programi düzenlendi.

Çanakkale Savaslari sirasinda, 3 Kasim 1914'te Ingiliz ve Fransiz donanmalarina ait gemilerin 16 dakika süren bombardimani sonucu Seddülbahir Kalesi'nde sehit olan 5 subay ve 81 er, törenle anildi.

Çanakkale Savaslari Gelibolu Tarihi Alan Baskanligi tarafindan, Eceabat ilçesine bagli Seddülbahir köyündeki Seddülbahir Kalesi'nin girisinde bulunan 3 Kasim Sehitligi'nde anma töreni gerçeklesti.

Törende konusan Çanakkale Savaslari Gelibolu Tarihi Alan Baskani Ismail Kasdemir, 3 Kasim 1914'ün, Çanakkale'de ilk sehitlerin verildigi gün oldugunu söyledi.

Bu tarihin Çanakkale için çok önemli olduguna isaret eden Kasdemir, "Bugün bir kez daha sizlerle sehitlerimizin defnedildigi bu mekanda onlari hem saygiyla, hem de rahmet, minnet ve sükranla duygularimizla anacagiz. Biz Tarihi Alan Baskanligi olarak Çanakkale'de sehit, gazi olmus bütün vatan evlatlarimizi unutmadigimizi, unutmayacagimizi ve gelecek kusaklara da saygideger hatiralarini aktaracagimizi bir kez daha ifade ediyoruz. Bize bu topraklari vatan yapan bütün ecdadimizin ruhu sad olsun." diye konustu.

Daha sonra törende Çanakkale Savasi'nda sehit düsen askerler için dua edilmesinin ardindan sehitlige protokol üyeleri tarafindan karanfil birakildi.

Törene Vali Ilhami Aktas, Eceabat Kaymakami Mustafa Çiftçiler, Il Jandarma Komutani Jandarma Albay Tahsin Saruhan, Il Emniyet Müdürü Faruk Karaduman, Sahil Güvenlik Çanakkale Grup Komutani Yarbay Ercan Oran ile davetliler katildi.

Buradaki törenin ardindan, Çanakkale Destani Tanitim Merkezi'nde "1915 Çanakkale Muharebeleri Osmanli Üniformalari Sergisi"nin açilisi gerçeklestirildi.

Baskan Ismail Kasdemir, açilista yaptigi konusmada, 1. Dünya Savasi sirasinda Türk askerinin giymis oldugu üniformalarin sergilenmesi için bir sergi açtiklarini söyledi.

O dönemde kullanilan pasa, yüzbasi, binbasi ve bütün subay üniformalarinin burada sergilendigini anlatan Kasdemir, söyle devam etti:

"Tarihi Alan Baskanligi olarak bütün o destani yazan komutanlarimizi, erlerimizi, Mehmetçigimizi hep hatirlamak ve onlarin hatiralarini diri tutmak istiyoruz. Çünkü onlar burada ya sehit ya gazi olmak için geldiler. Canlarini ortaya koydular. Bu topraklarin vatan yapilmasinda, bu bayragin semalarda dalgalanmasinda ve ezanimizin sema yükselmesinde üzerlerine düsen görevi fazlasiyla yaptilar. Bizler de onlarin torunlari olarak Tarihi Alan Baskanligi olarak da onlarin hatiralarini ve bilinirliklerini gelecek Türk evlatlarina aktaracagiz."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile