Çanakkale Savaslari'nin Su Altinda Kalan Izleri Dalis Turizmine Açiliyor

Çanakkale Bogazi'nda 106 yil önceki savaslardan kalma 14 noktada bulunan farkli tür ve özellikteki batik gemilerin dalis turizmine kazandirilacagi 'Gelibolu Tarihi Sualti Parki Projesi'nde sona yaklasildi Çanakkale Savaslari ve Gelibolu Tarihi Alan Baskani Ismail Kasdemir: 'Dünyada ilk defa Birinci Dünya Savasi temali su alti parki Çanakkale'de, Tarihi Alan'da ortaya çikmis, hizmete girmis oluyor' 'Insanlar denize daldiklari zaman 14 ayri dalis noktasi görecek ve 150 kilometrekarelik alanda bir su alti parkinda dolasma imkanina sahip olacak'.

BURAK AKAY - Çanakkale Savaslari'nin yasandigi Tarihi Gelibolu Yarimadasi, karadaki açik hava müzesi zenginliginin yani sira su altindaki batiklarla dünyanin en önemli dalis merkezlerinden biri olacak.

"Gelibolu Tarihi Sualti Parki Projesi" kapsaminda su altindaki tarihin tanitildigi müzeye çevrilen Seddülbahir köyündeki Mehmetçik Feneri'nde 106 yil önce yasanan savasta Çanakkale Bogazi'nda batan gemiler ile dalis turizmine kazandirilacak bölge anlatiliyor.

Bölgede 14 noktada farkli tür ve özellikteki batik savas gemileri bulunuyor. Britanya Adasi'ni koruyan donanmanin komuta gemisi olan ve Çanakkale Kara Savaslari sirasinda 27 Mayis 1915'te U21 deniz altisi tarafindan torpillenerek batirilan "H.M.S. Majestic", bunlardan en önemlisi olarak gösteriliyor. Bogazda ayrica Triumph, Ocean, Bouvet, Goliat gibi çok sayida batik yer aliyor.

Kültür ve Turizm Bakanligi Çanakkale Savaslari ve Gelibolu Tarihi Alan Baskani Ismail Kasdemir, AA muhabirine, gerek devletin çesitli kurumlari gerekse Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Arastirma Kurumu ile 2017'den bu yana yaptiklari çalismanin sonuna geldiklerini, dünyanin en önemli dalis merkezlerinden birini açmaya hazirlandiklarini söyledi.

Çok önemli bir su alti parki da olusturduklarini belirten Kasdemir, "Dünyada ilk defa Birinci Dünya Savasi temali su alti parki Çanakkale'de, Tarihi Alan'da ortaya çikmis, hizmete girmis oluyor." dedi.

Çanakkale'deki batiklarin turistik, sportif, teknik dalisa açilacagini dile getiren Kasdemir, suyun altinda büyük bir hazinenin yattigini vurguladi.

Bogazdaki batiklarin daha önce dalisa yasak bölge kapsaminda oldugunu ifade eden Kasdemir, "Hepsinin tarihi bir hikayesi, kiymeti var çünkü bu batiklar hepsi gerek savas sirasinda gerekse savas öncesinde birçok hikayeyle hizmet etmisler ve sonuçta batmis durumda." degerlendirmesinde bulundu.

Kasdemir, kisa süre sonra yapmayi planladiklari genis bir tanitim toplantisiyla bölgenin dalis turizmine açildigini duyuracaklarini bildirdi.

- "Suyun altinda da tarihe yolculuk yapmis olacaklar"

Ekip olarak çok sayida kurumla bu isi basarmanin mutlulugunu yasadiklarini aktaran Kasdemir, sunlari kaydetti:

"Bugüne kadar Tarihi Alan, sadece kara savaslari açisindan ziyaret edilebilen bir konumdaydi. Çanakkale'de savas sadece karada olmadi, denizde de bir savas vardi. Denizin altinda çok önemli bir tarih, birçok insan hikayesi yatiyor. Bu batiklar da 106 yildan beri birilerini bekliyordu. Biz de Tarihi Alan Baskanligi olarak bu kadar önemli mekanlarin, batiklarin oldugu sahaya kayitsiz kalamadik. Çok da büyük bir talep görmüstü. Artik Çanakkale Savaslari denizden de görülebilecek, anlamlandirilabilecek."

Kasdemir, su alti parki ile ilgili su bilgileri verdi:

"Insanlar denize daldiklari zaman 14 ayri dalis noktasi görecek ve 150 kilometrekarelik alanda bir su alti parkinda dolasma imkanina sahip olacak. Su altina indikleri zaman bir batigin nasil battigi, kaç kisinin kurtarildigi, Türklerin onlara nasil yardim ettigini görmüs, anlamis olacaklar. Oradaki top mermilerini, geminin dümenini, gemiyi, nereden yara almis, nasil batmis bunu görecekler. Belki ilerlerken su alti parkinda çikarma esnasinda düsmüs bir süngü, tüfek, gemi çapasina rastlayacaklar. Nasil Çanakkale'de karada tarihe yolculuk yapiliyorsa, artik Tarihi Alan'da suyun altinda da tarihe yolculuk yapmis olacaklar. Insanlari daha da buraya çeken sey hikaye, tarihi bir gerçekliginin olmasi. Daha dogru ifadeyle buradaki bütün su alti parki, dalis merkezindeki malzemelerin hiçbiri suni degil, hepsi gerçek. Dolayisiyla hepsinin gerçek bir hikayesi var. Bu da daha çok ilgiyi artiriyor."

Ismail Kasdemir, gerek karada gerekse denizdeki tarihi degerleri görmek için herkesi Çanakkale'ye beklediklerini sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile