Anadolu Ajansı Bursa Bölge Müdürü Kamuran Akkuş, Vali Tuna'yı makamında ziyaret etti.
Tuna, kabulde ziyarette yaptığı açıklamada, 18 Mart Şehitler Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin bu yıl da çok görkemli bir şekilde kutlandığını hatırlattı.
Kutlama programının bu yıl iki haftaya yayıldığına işaret eden Tuna, Çanakkale'nin halen ülkenin dört bir tarafından önemsendiğini, binlerce insanın, törenler için kente geldiğini söyledi.
Çanakkale Zaferi'ni anlamına uygun şekilde kutlamak, coşkuyu birlikte yaşamak, ders çıkarmak ve bunu gelecek nesillere iyi aktarabilmek ve Türk insanının her alanda çok güçlü, bir ve birlikte olmaları gerektiğini mesajını vermeyi amaçladıklarını belirten Tuna, ''Çanakkale Deniz Zaferi kutlaması törenlerinde de bunu yapmaya çalışıyoruz. Hem yapılan konuşmalarda hem de diğer etkinlikler vesilesiyle... Çanakkale aslında Türkiye'nin buluşma yeri. Buraya değişik bölgelerden yaşlısı genci, çok sayıda insan geliyor. Çeşitli etkinlikler yapıyoruz. Kaynaşma oluyor. Türkiye'nin başka bir yerinde böyle kutlama programı çok yok. 3-4 ay süreyle burası hep dolup taşacak. Hafta sonları daha fazla... Yüzlerce otobüs gelecek. Gelibolu Yarımadası'nda ve Çanakkale'de herkes ecdadı ve şehitlerimizi ziyaret edecek'' diye konuştu.
Yeni başlattıkları, ''97. yılda 9 bin 700 öğrenciye şehitlik ziyareti'' programıyla ilin en ücra köşesindeki çocuklara ulaşıp, Gelibolu Yarımadası'nda gezmelerini temin ettiklerini dile getiren Tuna, ''Bu amaçla yola çıktık. Özellikle Doğu ve Güney Doğu Anadolu'dan konuklarımızı buraya getirip, şehitliklerimizi gezdirmek hedefindeyiz. Geçen yıl yaptığımız bu çalışmayı bu yıl da devam ettireceğiz. Ülkemizin birlik ve beraberliği, geleceği açısından önemsediğimiz bir çalışmayı Milli Eğitim Bakanlığı ve diğer valiliklerimizle işbirliği içinde yapıyoruz'' dedi.
-'Çanakkale Ruhu' ne anlamı ifade ediyor--
Vali Tuna, bir süre önce ''Biz değil miydik-'' adlı proje başlattıklarını, proje kapsamında Van, Muş, Hakkari, Şırnak, Diyarbakır, Batman, Siirt, Adana, Mersin, İzmir ve Ankara'da Çanakkale Savaşları ile ilgili fotoğraf sergisi açtıklarını bildirdi.
Bunun dışında belirli metinler, mesajlar ve programlar hazırladıklarını, bunların illerdeki tanıtım levhalarında yer aldığını anımsatan Tuna, şöyle konuştu:
''Projemizi TBMM'den başlattık. Her bölgeden milletin seçtiği temsilcilerinin olduğu yer hasebiyle Meclis Başkanımız, TBMM'deki serginin açılışını yaptı. Çanakkale'deki bu kardeşlik ruhunu oradan başlattık, diğer illere de yaydık. Bazı yerlerde bölgesel, yerel lisanlarda 'Çanakkale Ruhu' mesajını vermeye çalıştık. Bu da çok ses getirdi, etkili oldu. Buraya gelen yüz binlerce, milyonlarca insan var, ama gelemeyen insanlarımızı da unutmamak lazım. Biz yine vatandaşlarımızın ayağına gidelim, 'Çanakkale Ruhu'nu anlatalım istedik. Çanakkale'nin zaten insanların gönlünde ayrı bir sevgisi ve yeri var. Ama gelip de burada birlikte yatan şehitlerimizi, mezar taşlarını göremedikleri, bilmedikleri için tabii ki çok fazla bazı şeyler oturmuyor insanın kafasına. Ne zaman ki bunu gelip görüyorlar o zaman çok şey, bakış açıları değişiyor. Bu sene hiç olmazsa bir farkındalık oluşturmak istedik.''
Tuna, 97 yıl önce insanların eğitimlerini yarıda bırakıp cepheye koştuğuna işaret ederek, ''İşlerini, güçlerini, tarlalarını, eşini, çocuğunu her şeyini geride bıraktı ve buraya geldi. Bunların birçoğu da geriye dönemeyeceklerini bilerek sevdiklerinden ayrıldı. O zaman bu fedakarlığı yapmaları gerekiyordu. Çünkü o dönem öyle bir noktaya gelinmişti ki herkes vatan diye bir şeyin kalmayacağının bilincindeydi. O yüzden hepsi burada buluştular, birleştiler. Tam 131 askerlik şubesinden gelen binlerce Mehmetçik, orada birlikte çarpıştı. Çanakkale ruhu özünde bunu temsil ediyor'' diye konuştu.
-''Burada senden de bir parça var''-
Bu birlik ve beraberliği herkesin anlamasının önemli olduğuna işaret eden Tuna, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bunu bugün de çocuklarımıza anlatabilmemiz önemli. Biz biriz ve beraberiz. Hiçbir zaman ayrılmadık, her beraberdik, birdik yine biriz ve beraberiz, bu ülkede yaşayan insanlar olarak. Bunu görün, bakın işte. Bizim ayrılmamız mümkün değil. 'Burada senden de bir parça var' diyoruz. Burası senin de. Çanakkale ne kadar burada yaşayan insanın ise aynı zamanda ülkenin bir ucunda yaşayan diğer insanlarımızın da bir vatan parçası. Dolayısıyla bu mesajı veriyoruz, bunun devamında da ne diyoruz, birlikte başarabiliriz. O zaman o fedakarlığı yapan ecdadımız o dönem geldiler ve şehit oldular. O dönem eğitimlerini yarıda bıraktılar. Bu dönemde, ekonomide, ticarette, sosyal alanda, teknolojide en iyi noktayı artık bizim sağlamamız lazım. Birlikte başarmaktan bunu kastediyoruz. 'Çanakkale Ruhu' bunu gerektiriyor bir taraftan. Dünyanın en ileri 10 ekonomisi arasına girmek, milli gelir seviyesini yükseltmek, kendi savunma sanayisini yapmak gibi hedefleri olan aslında çok yüce bir ruh, geniş bir kavram...'
Kamuran Akkuş da AA'nın çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Akkuş, AA'nın 100. kuruluş yıl dönümünde hedefinin dünyanın en büyük 5 haber ajansı arasına girmek olduğunu vurguladı.
Ziyaretin sonunda Akkuş, Tuna'ya, AA'nın 2011 yıllığı ile kurumun bazı yayınlarını takdim etti .
Çanakkale Valisi Tuna Açıklaması
Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, Çanakkale ruhuna işaret ederek, ''Bunu bugün de çocuklarımıza anlatabilmemiz önemli. Biz biriz ve beraberiz. Hiçbir zaman ayrılmadık, her beraberdik, birdik yine biriz ve beraberiz, bu ülkede yaşayan insanlar olarak. Bunu görün, bakın işte. Bizim ayrılmamız mümkün değil. 'Burada senden de bir parça var' diyoruz. Burası senin de'' şeklinde konuştu.