18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla 18 Mart Stadı'nda düzenlenen tören, Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mesut Özel ile Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan'ın, altın madalyayı Türk bayrağına takmasıyla başladı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Tuna, Özer ve Gökhan halkı selamladı.
Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mesut Özel, tarihe altın harflerle yazılan Çanakkale Zaferi'nin 98. yılını gururla andıklarını belirterek, Çanakkale Zaferi'nin neticeleri itibarıyla Birinci Dünya Savaşı'na katılan bütün devletleri, siyasi ve sosyal olarak etkilediğini söyledi.
Çanakkale Zaferi'nin Türk milletinin varlığı tehlikeye düştüğünde neler yapmaya muktedir olduğunun en iyi ifadesi olduğunu belirten Özel, şunları kaydetti:
''98 yıl önce bu coğrafyada Çanakkale destanını canları ve kanlarıyla yazan kahraman şehit ve gazilerimiz bizlere bu zaferi armağan ettiler. Onları daime minnetle anacağız. Ruhları şad olsun. Bu başarının kazanılması eksikliğini daima hissettiğimiz bir neslin feda edilmesine de sebep olmuştur. Günümüzde vatanımızı ve milli menfaatlerimizi her zaman ve her yerde koruyabilecek güçlü bir silahlı kuvvetlerin varoluşunda, her türlü tehlikeyi karşılayarak engelleyebilecek güçlü bir deniz kuvvetinin mevcut oluşunda Çanakkale Zaferi'nden çıkardığımız dersin büyük rolü bulunuyor.''
-Çanakkale Valisi Tuna-
Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, bugün dünya tarihine mal olmuş eşsiz bir zaferin 98. yıl dönümünün idrak edildiğini belirterek, Anadolu'nun dört bir tarafından ve 1915 vatan coğrafyasından anmaya katılan herkesi Çanakkale'de ağırlamaktan mutluluk duyduklarını söyledi.
Tuna, Çanakkale'de 1915'te verilen mücadele birlik ve beraberlik içerisinde nelerin üstesinden gelineceğinin müşahhas bir örneği olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
''Yokluklar, imkansızlıklar içerisinde gerçekleşen bu savaşın sonunda elde edilen zaferler, binlerce kahraman askerimizin Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde milletimize İstiklal Savaşının kazanılmasını sağlayan manevi gücü ve inancı aşılamıştır. Çanakkale Zaferi tarihten silinmek istenen bir milletin bütün yokluk ve imkansızlıklara rağmen vatanını nasıl korunduğunu, birlik ve beraberliğin ne kadar sağlam temellere dayandığını bütün dünyaya göstermesi bakımından insanlık tarihinde özel bir yere sahiptir. Kars'tan Edirne'ye, Samsun'dan Mardin'e milletin fertleri seferber olmuş ve Çanakkale'nin geçilmez olduğunu göstermiştir.''
Çanakkale Zaferi'nin özellikle genç nesillere de iyi anlatılması gerektiğinin altını çizen Tuna, şöyle devam etti:
''Çanakkale bir devrin battığı yer olduğu kadar yeni bir devrin de başladığı bir yer olmalıdır. Şehitlerimiz bize bu fırsatı hazırlamışlardır. O yeni devri inşa edecek olan da biziz. Çanakkale sadece törenlerin yapıldığı, anıtların dikildiği bir yer olmamalı. Aynı zamanda geleceğimizi şekillendirecek fidanların dikilmesi gereken de bir yer olmalıdır. Çanakkale aynı zamanda savaştan barış çıkarmanın, merhametin, affetmenin ve hoşgörünün sembolü olacak bir fenerdir.''
-Çanakkale Belediye Başkanı Gökhan-
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, 1. Dünya Savaşı'nın Çanakkale cephesinde yaşananların, söylenin sözlerin sessiz, yazılan kelimelerin yetersiz kaldığını ifade ederek, cephelerdeki çarpışmalarda askeri ve beşeri eşine az rastlanır yaşanmışlıkların dünya var oldukca dalga dalga irdeleneceğini ve tarih sahnesindeki ayrıcalıklı yerini her zaman koruyacağını söyledi.
Gökhan, gerçek bir kahramanlık destanının yazıldığı 18 Mart 1915'in dünden bugüne aktarılan öğretilerinin hiç bitmeyecek ve değeri sürekli yükselen bir tarih olduğunu ifade ederek, Çanakkale Zaferi'nin inanç, maneviyat ve vatan için çarpan yüreklerle kazanıldığını anlattı.
Çanakkale Zaferi'nin tüm uluslara örnek olduğunu vurgulayan Gökhan, 30 yıldır süren terör olayları nedeniyle çok canlar yandığını, maddi ve manevi büyük kayıplar verildiğini söyledi.
Gökhan, barışın, ülkede huzur ve güvenliğin tesis edilmesi yönündeki çalışmaları yakinen takip ettiklerini ifade ederek, bu çalışmalarda herkese büyük sorumluluk ve soğukkanlılık görevi düştüğünü bildiklerini anlattı.
Çanakkale Belediyesi olarak kardeşlik ve barış ortamına katkı sunmaya çalıştıklarını dile getiren Gökhan, barışın sağlanmasına Çanakkale'den gelecek katkının çok önemli olacağına inandıklarını aktardı.
-Törenden notlar-
18 Mart Stadı'ndaki törene, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz, CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, bazı milletvekilleri ile Çanakkale savaşlarına katılan şehit ve gazilerin torunları, çeşitli üniversitelerden öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Törene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu kutlama mesajı gönderdi.
Başbakan Erdoğan, konuşmasını tamamlayıp kürsüden indikten sonra, ellerinde Türk bayrakları bulunan bir öğrenci grubunun oluşturduğu koridordan geçerek, protokoldeki yerini aldı.
Harbiye Askeri Müzesi Mehteran Bölüğü'nün de gösteri sunduğu tören, öğrencilerin, askerlerin ve gazilerin resmi geçidiyle sona erdi.
Törende, Doğu Türkistanlı 5 yaşındaki Mücahit Kaşkarlı isimli çocuk ''Çanakkale Şehitlerine'' şiirini, Onur Halit Gürsel de ''Her şey yanıp kül oldu'' adlı şiiri okudu.
Bu arada Mücahit Kaşkarlı şiiri okumasının ardından ''Sayın Başbakanımı öpebilir miyim-'' dedi.
Daha sonra Kaşkarlı korumalar tarafından Erdoğan'ın bulunduğu protokol bölümüne getirildi.
Başbakan Erdoğan, bir süre sohbet ettiği Kaşkarlı'ya oyuncak verdi ve ilettiği notu aldı.
Muhabir: Muharrem Aksakallı - Sibel Ertürk Kurtoğlu
Yayıncı: Selçuk Aval
Çanakkale Valisi Tuna Açıklaması
Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, ''Çanakkale Zaferi tarihten silinmek istenen bir milletin bütün yokluk ve imkansızlıklara rağmen vatanı nasıl korunduğunu, birlik ve beraberliğin ne kadar sağlam temellere dayandığını bütün dünyaya göstermesi bakımından insanlık tarihinde özel bir yere sahiptir'' dedi.