Çanakkale Zaferi Kutlamalarına Kürtçe ve Arapça Davet De Yapılacak

Çanakkale Zaferi Kutlamalarına Kürtçe ve Arapça Davet De Yapılacak

Çanakkale Valiliği, Çanakkale Deniz Zaferi'nin 98. yıldönümü olan 18 Mart törenlerine, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki vatandaşları Kürtçe pankartlarla davet edecek.

Törenlerde, Çanakkale şehitlerinin torunları da ilk defa yer alacak.Vali Güngör Azim Tuna, düzenlediği basın toplantısında Çanakkale Deniz Zaferi'nin 98. yıldönümü ve Şehitleri Anma Günü programını açıkladı.

Buna göre 98 etkinlik düzenlenecek. Kutlamalar 12 Mart 2013 Salı saat 10.00’da, Çimenlik Kalesi içindeki açılış ve Devlet Övünç Madalyası takdim törenleriyle başlayacak. 14 Mart Perşembe Çanakkale’den Ankara’ya Zafer Koşusu başlayacak ve kutsal emanetler, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e ulaştırılmak üzere yola çıkacak. Hafta boyunca "Çanakkale 1915" filmi, çeşitli alanlarda gösterilecek. 15 Mart Cuma günü ise Çanakkale Zaferi Pul Sergisi açılacak.Zafer kutlamaları, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla 18 Mart Pazartesi günü Çanakkale 18 Mart Stadyumu ve Şehitler Abidesi’ndeki iki törenle yapılacak. “1915’ten 2015’e Doğru Bir Asırlık Kutlu Öyküsü” konulu konferans, 19 Mart Salı günü İlber Ortaylı tarafından verilecek. Aynı gün tarihçi Mustafa Armağan'ın, “Sultan Abdülhamit’in Kurtlarla Dansı” konulu konferansı da yer alacak. Günün son etkinliğinde “Çanakkale Yolun Sonu” filminin Çanakkale Şeref Galası yapılacak. 22 Mart Cuma günü Ahmet Yenilmez’in "Mehmet Akif Ersoy ve Çanakkale Şehitleri" isimli oyunu sahnelenecek. Kutlamalar, 24 Mart Pazar akşamı rap şarkıcısı Murat Korkmaz’ın ve Mustafa Ceceli’nin sahne alacağı Deniz Zaferi Konseri'yle sona erecek.TÜRKÇE, KÜRTÇE, ARAPÇA VE İNGİLİZCE DAVETProgramın en önemli etkinliği, "Biz Değil miydik?" projesi olacak. Proje hakkında bilgi veren Vali Tuna, bütün illerde afişler ve pankartlar asacaklarını, Güneydoğu'daki illerde Kürtçe ve Arapça dillerini de kullanacaklarını açıkladı.

Tuna, "81 ilde eşzamanlı olarak sergiler ve konferanslar düzenlenecek, bilbordlar asılacak. Sloganlardan biri, 'Yiğidin harman olduğu Çanakkale'de senden de bir parça var' olacak. Bunun Türkçe, Kürtçe ve Arapça versiyonları da yazılacak, çünkü bizim coğrafyamızda yaşayan insanlar için onların dilinde bunu söylemek sembolik bir anlam taşıyor. İngilizce de olabilir, başka dillerde de olabilir. Buraya Doğu ve Güneydoğu'nun uzak bölgelerinden gelip de düşünceleri değişen insanlar gördük. Gelemeyenlerin de bizim ayaklarına gidip bu mesajı bir şekilde vermemiz lazım." şeklinde konuştu.

TORUNLAR, DEDELERİNİN SAVAŞTIĞI YERDE TOPLANACAKProje kapsamında bu yıl ilk defa şehit torunlarını da törenlere getireceklerini belirten Vali Tuna, Çanakkale'nin gönül köprüsü, mihenk taşı olduğunu ifade ederek herkesi burada buluşturmak istediklerini söyledi.

Tuna, şu bilgileri verdi: "98 yıl önce ülkenin dört bir yanından gelip şehit olanların anısına torunlarını biraraya getireceğiz. Çanakkale Savaşları'nda şehit olanların torunları, yoksa onların çocukları olacak. Sayı şu anda 100'leri buldu, gelecek sene binlere çıkabilir. İç barışı sağlamaya yönelik, çok önemli bir proje. İlk defa bu yıl şehit torunları, resm-i geçitte de yer alacak, Başbakan Erdoğan'ın katılacağı organizasyonlarda biraraya gelecekler. "
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile