Çanakkale Zaferinin Ruhu Mudanya'da Yasatildi

Çanakkale Zaferinin Ruhu Mudanya'da Yasatildi

Mudanya Müftülügü, 18 Mart Çanakkale Zaferi ruhunu Mudanyalilara yasatti.

Ugur Mumcu Kültür Merkezinde salonuna dolduranlara seslenen Tarihçi Yazar Mustafa Turan, ’Çanakkale Zaferi, Çanakkale Ruhu’ baslikli konferansiyla herkesi duygulandirdi. Çanakkale savasi sirasinda yasanan olaylarin gerçek boyutunun maneviyat ve Çanakkale ruhuyla kazanildigini ifade eden Turan, "Meselenin izahinda madde yönüne oldugu kadar, manevi ve ruh yönüne de isaret etmekte yarar vardir. Bir örnek verecek olursak, karsilikli siperler arasindaki mesafe 8 metre. Yani ölüm muhakkak. Birinci siperlerin hiç biri kurtulmamacasina kâmilen düsüyor. Ikincidekiler onlarin üzerine gidiyor. Fakat ne kadar sâyân-i gipta bir itidal ve tevekkülle biliyor musunuz? Öleni görüyor, üç dakikaya kadar ölecegini biliyor, en ufak bir fütur göstermiyor. Sarsilmak yok. Okumak bilenler ellerinde Kur’an-i Kerim cennete girmeye hazirlaniyorlar. Bilmeyenler kelime-i sahadetle yürüyorlar. Bu Türk askerindeki ruh kuvvetini gösteren sâyân-i hayret ve tebrik edilecek bir misaldir. Emin olmalisiniz ki, iste bize Çanakkale muharebelerini kazandiran bu yüksek ruhtur” dedi.

Savasa istirak eden yerli ve yabanci askerlerin o gizemli hatiralarinin okunmasi gerektigini belirten Turan, "Eger bazi rehberlerin bu anlattiklarina hurafe deniyorsa, bunu siddetle reddederim. Elbette askerî ve maddî açidan büyük bir mücadele verilmistir. Bu keyfiyeti inkâr eden yok. Zaten 253 bin sehit verilmesi olayin, bu yönünü ispatliyor. Biz, bu maddî güce manevî olaylar da katki saglamistir diyoruz. Biz degil, tarihçilerin büyük çogunlugunun üzerinde ittifak ettikleri de budur. Çanakkale’yi sadece maddeyle izah ederek, yüksek ruh ve manevî tarafini görmezden gelmek, en azindan bu milletin millî ve dinî degerlerini hiçe saymak anlamina gelir diye düsünüyorum" diye konustu.

Program sonunda Okullar arasinda düzenlenen siir, kompozisyon ve Kuran-i Kerim yarismasinda dereceye giren ögrencilere hediyeler verildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile