Çankaya Belediye Başkanı Tanık: 'Norm Kadro Çifte Standarttır'

Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, norm kadro uygulamasıyla emekli olanların yerine yeni kadroların gelemediğini, sürekli artan bir nüfusa sahip olan Çankaya'da gittikçe azalan çalışan sayısıyla yeterli hizmet verilemeyeceğini söyledi

Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, norm kadro uygulamasıyla emekli olanların yerine yeni kadroların gelemediğini, sürekli artan bir nüfusa sahip olan Çankaya'da gittikçe azalan çalışan sayısıyla yeterli hizmet verilemeyeceğini söyledi.
Çankaya Belediyesi Mithatpaşa Hizmet Binası'nda basın toplantısı düzenleyen Başkan Tanık, Türkiye'nin en büyük sorunlarından birinin işsizlik olduğunu belirtti. 4 kişiden 1'inin işsiz olduğu bir ortamda vatandaşların belediyeler tarafından işe alınmak gibi bir beklentisi olduğunu ifade eden Tanık, "Belediye olarak 2 bin 700'ü kadrolu olmak üzere 4 bin 500 kişinin geçimini sağlıyoruz. Mart 2009'da görevi devraldığımızda 2 bin 871 çalışanımız vardı. 150'yi aşkını emekli oldu. 200 kadar da emeklilik bu yıl
bekliyoruz. 1980'lerde başlayan ve kamuda personelin azaltılması için IMF tarafından dayatılan politika gereğince, emekli olanların kadroları iptal ediliyor. Çankaya Belediyesi'nin kadrolu çalışan sayısı 780'e düşünceye kadar da iptal edilecek" dedi.
Hizmet alımının kolluk güçler için geçerliği olmadığını belirten Başkan Tanık, 1993-1994 yıllarında 412 zabıta varken bugün 210 zabıta olduğunu ifade ederek, "Emekli olanların yerine yenileri gelemiyor. Çankaya'nın nüfusu artıyor, adrese dayalı 800 bin üzerinde nüfus var. Gündüz 2 milyon 500 bin kişi, gece ise 1 milyon 200 bin kişi Çankaya sınırlarından hizmet alıyor. Adrese dayalı nüfus üzerinden hesaplanan norm kadronun, hizmet bekleyen nüfusun talebini karşılaması mümkün değil. Personel fazlasını
eritelim ancak 200 kişi emekli olurken 100 kişi de işe alalım ki hizmet verebilelim" diye konuştu.
Norm Kadro Yönetmeliği'yle hizmet satın alınmasının taşeronlaşmayı getirdiğini belirten Tanık, "Belediyeler kadrolu ve memur çalışan istihdamına imkan bulamıyor. Bu da belediyede ve devlette bir süre sonra memur kalmayacağını gösteriyor" dedi.
Tanık, taşeronlaşmanın Çankaya Belediyesi'nde de var olduğunu ifade ederek, "Norm kadro nedeniyle istihdam sıkıntısı yaşayınca belediye şirketleri öne çıkarıldı. İş başvuruları bu şirketler aracılığıyla karşılanabildi. Yönetime geldiğimizde şirket çalışanlarının ücretleri ödenemiyordu. Şimdi ödemeler düzenli bir hale getirildi ve çalışanların geçmiş haklarının önemli bir bölümü ödendi. 18'e yakın ikramiye alacağı 2 ikramiyeye kadar düştü" şeklinde konuştu.
Taşerona yüklenen hizmet alımlarıyla ikili istihdamın geliştiğini vurgulayan Başkan Tanık, "Bu doğru bir tercih değil. Kamu, genç kadroların enerjik ve dinamik unsurlarından, deneyimlilerin deneyiminden faydalanılmasından yoksun bırakılıyor. Bu uygulama bir an önce değiştirilmelidir. Belediyemiz gereksiz istihdam yaratmayacak bir siyasi kadroya ve yönetime sahiptir. Bizler piyasa zorlamalarına ve yanlış istihdam politikalarına alet olmayacağız" dedi.
Her yıl en az 100-150 kişilik norm kadro verilmesi gerektiğini belirten Tanık, yerel yönetimlerin bu alanda mutlaka desteklenmesi gerektiğine dikkati çekti. Sorunun güçlü bir ekonomik yapılanmayla çözülebileceğini bildiklerini söyleyen Tanık, kent ve tarım projesi, belediye binasının kent merkezinde bulunması talebi, kültürel etkinlikleri artırmak gibi çalışmalarının kentin ve ekonomisinin canlandırılması için yapıldığını belirtti. Başkan Tanık, iş ve istihdam merkezi kurduklarını, Sosyal Projeler
Merkezi ile istihdam olanaklarını artırmaya çalıştıklarını, TODAM'lardaki eğitim programlarıyla meslek kazandırmayı amaçladıklarını sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile