Kılavuz başta muhtarlıklar olmak üzere , tüm belediye noktalarında ve kamu kurumlarında dağıtılacak .
Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık’ın yeni toplumcu belediyecilik anlayışınca engellilerin yaşam kalitesini artırmak amacıyla ‘Engellilerle Doğru İletişim Kılavuzu’ hazırlandı . Yurttaşların engellilerin ihtiyaçlarına ilişkin doğru bilgilenmesini ve duyarlılık kazanmasını amaçlayan kılavuz , başta okullar , belediye personeli , muhtarlıklar ve sivil toplum kuruluşları olmak üzere , ilgili tüm toplum kesimlerine ulaştırılacak . Çankaya Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü Engelliler Hizmet Birimi tarafından hazırlanan kılavuzda zihinsel , bedensel , görme , konuşma , işitme engelliliğinin yanı sıra otizm ve şizofreninin ne olduğu anlatılıyor . Engelli gruplarına göre , onlarla doğru iletişim kurma yöntemlerinin aktarıldığı kılavuzda , zihinsel engelli bireylerle iletişim kurarken sabırlı ve anlayışlı olunması gerektiği belirtilirken , görme engellilere , öncelikle yardıma ihtiyaçları olup olmadığının sorulması öneriliyor .
Kılavuzda , konuşma engelli bireylerin söylediği kelimeler anlaşılmadığında , ‘Bunu anlayamadım , benim için tekrar edebilir misin?’ gibi ifadeler kullanmaktan çekinilmemesi gerektiği ifade ediliyor . İşitme engellilerle konuşmaya başlarken öncelikle onların dikkatinin çekilmesi gerektiğinin vurgulandığı kılavuzda , bedensel engellilerin tekerlekli sandalyesinin kişinin özel alanı olarak görülmesi gerektiği belirtiliyor . Otizmli bireylerle konuşurken onun göz seviyesine inilmesi gerektiğinin ifade edildiği kılavuzda , şizofreni hastalarına onların üstüne düşmek veya hiç ilgilenmemek yerine onun ihtiyacı kadar ilgi gösterilmesi gerektiği vurgulanıyor .
Çankaya Belediyesinden ‘engellilerle Doğru İletişim Kılavuzu’
Çankaya Belediyesi, engelli kişilerle iletişimde doğru davranış biçimleri konusunda bilinç oluşturmak için ‘Engellilerle Doğru İletişim Kılavuzu’ hazırladı.



















