Çankırı'da 8 Asırlık Yaran Geleneği Sürüyor

Çankırı'da 8 Asırlık Yaran Geleneği Sürüyor

Çankırı'da 8 asırdır aslı gibi yaşatılan ve Ahilik kültürünün bir parçası olan yaran geleneği, kış aylarında yakılan yaran ocakları ile devam ediyor.

Bu yıl da Çankırı Valiliği Yaran Evi'nde yakılan ilk ocakta, üyeler sezonu dua ile açtı. Çankırı esnafları kış akşamlarında kültürel değerleri olan 'Yaran' kültürünü yaşatmaya devam ediyor. 8 asırlık bir tarihe dayanan yaran kültürüne sadece Müslüman esnaf ve tüccar katılabiliyor. Yaran, 24 Oğuz beyini temsilen 24 yaran ve 2 baş ağadan oluşuyor. Kış aylarında yakılan ve yaklaşık 4 ay devam eden yaran ocaklarına “Misafir Başağa” sıfatıyla dışarıdan misafirler de katılabiliyor.

Bu yıl sezonun ilk yaran gecesinde yaranlara Çankırı Valisi Vahdettin Özcan, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Karatatar, Emniyet Müdürü Ali Murat Tağlı ve Başhekim İsmail Çağatay Topçu eşlik etti.

Vali Özcan yaran ocağına katılmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade ederek, geleneğin yaşatılmasında emeği geçenlere teşekkür etti. Büyük şehirlerde hafta sonları birçok kişinin eğlence yerlerinde vakit geçirdiğini ifade eden Özcan, Çankırılıların eğlence mekanı olarak 'yaran' gecelerini tercih ettiğini söyledi.

Geleneklere göre akşam namazından sonra başlayan ve sabah namazı ile sona eren yaran toplantılarında okunan manilerin yanı sıra, misafirlerin de katılımıyla çeşitli mahalli oyunlar da oynandı. Akşam havası ile başlayan yaran gecesi, orta oyunları ile devam etti. Yaranlar meclislerine gelen misafirlere geleneksel bir sofrada “yaran yemeği” ikram etti.

Mahalli oyunlarda sonuncu olanlara yaran kurallarına göre çeşitli cezalar verilirken, oyunların ardından misafirler, Cezayir havası ile yaran meclisinden uğurlandılar. Yaranlar ise gecenin ilerleyen saatlerine kadar eğlenmeye devam etti .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile